Storczyki Storczykowej cz. 3
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Jak masz miejsce na dwa rzędy storczyków to raczej nie jest to wąski parapet. Ja mam standardowy i mieści się jeden rząd roślin. Moja mama ma takie parapeciki teraz, że nie da się na nich postawić żadnej doniczki.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
No, ja musiałam poszerzać parapet, żeby zmieścić dwa rzędy.
Marzę o weeeeelkich oknach i weeeelkich parapetach. ;)

- Mala_MI
- Kontakt:
No takie stare kamienice o grubych ścianach to jest to ;) I spore okna, tylko .... kto to potem będzie mył 

Pozdrawiam, Justyna
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w pokoiku parapet prawie się zapełnił, Ale mam jeszcze salon który ma 2 ściany praktycznie całe oszklone 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Tak, moje Phalaenopsis są tylko podlewane i w zupełności im to wystarcza. Kąpię tylko Vandowate, bo są bez podłoża. Phalaenopsis mam prawie 80 i są bardzo ciasno poustawiane, więc z kąpaniem bylby problem, poza tym szkoda mi marnowac tyle wody, bo nie miałabym potem co zrobić z taką brudną.efcia111 pisze:To ty nie kapiesz swoich Phal? Wystarczy im tylko podlewanie?
Co do parapetu, dla mnie są za wąskie, za mało storczyków się mieści, a chciałabym mieć więcej (najbardziej tetraspisa C1 i jeszcze parę innych).
- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
W jaki sposób je podlewasz, zdradź tajemnice 
Mi woda szybko przelewa się przez doniczkę i roślinka nie nadąża się wystarczająco napić, teraz kąpiele nie są problematyczne no ale jak piszesz im więcej tym trudniej

Mi woda szybko przelewa się przez doniczkę i roślinka nie nadąża się wystarczająco napić, teraz kąpiele nie są problematyczne no ale jak piszesz im więcej tym trudniej

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- Storczykowa
Biorę podlewaczkę i wszystkim od górę leję tak, zeby nie polać liści i korzeni powietrznych (leję na podłoże), woda wycieka na podstawkę i storczyki ją piją, bo nie mam w zwyczaju jej wylewać. To w sumie tak, jakby się kąpały, tyle, ze w podstawce. Czasami ciężko się między doniczkami dostać, ale trzeba bardzo uważać, by nie polać liści, bo roślina może zgnić, jeśli woda będzie między liśćmi, a na korzeniach powietrznych robi się brzydki osad.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dobrze,że możesz myć okna tylko 1 x w roku,ja przy trasie srednicowej musze to robić co miesiąc bo już co 2 miesiące to po prostu horor!!Parapety mam pełne i to nie mycie okien jest problemem tylko właśnie zdjecie doniczek i potem ich powtórne ułozenie!!Na wielkie okno trzeba zarezerwować całe dopołudnia,niestety 

- Storczykowa
U mnie jedyne co brudzi szyby, to deszcz i ja, gdy zgniatam na szybach ziemiórki itp. Nie lubię ściągać doniczek i dlatego nie pozwalam mojej M. za często myć mi okien. Wolę, jak storczyki sobie spokojnie stoją.
- Mala_MI
- Kontakt:
No cóż ja jestem jednak prawdziwa śląska baba i okna muszę mieć czyste. Właśnie mnie szlag trafia, że ciągle leje i nie mam kiedy umyć okien w kuchni. Ale w sobotę, choćby i lało to je umyję, bo już nie mogę.
Pozdrawiam, Justyna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
U mnie też tylko jeden rząd storczyków się mieści. Gdybym wiedziała parę lat temu, przy zmianie okien na nowe, że będę zbierać storczyki..hmm...parapet byłby szerszy drugie tyle 

- Storczykowa
Ja miałam wymieniane okna i parapety jakieś 10 lat temu, ale już wtedy zbierałam kwiaty, więc wiadomo, że musiały być dość pojemne, ale nie pogniewałabym się, gdyby były jeszcze większe. Mam w pokoju z 80 storczyków, jakoś się mieszczą, ale ledwo. Trochę jest na korytarzu i 2 w innym pokoju.
A za jakiś miesiąc minie 6 lat, odkąd kupiłam swojego pierwszego storczyka
).
Pedzik Vandzi rosnie
. Czekam na pędy u Phal., może się niedługo pojawią. Tetraspis kwitnie.
A za jakiś miesiąc minie 6 lat, odkąd kupiłam swojego pierwszego storczyka

Pedzik Vandzi rosnie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
To dobrze,że rosnie pędzik u Vandy,przynajmniej u Ciebie ja bedę podziwiać 

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Dusiu, zdjęcia jak zwykle masz niesamowite
Gratuluję rozkwitu tetraspisa, pięknie ujęłaś jego warżkę na zdjęciach a płatki ma jakby z porcelany
Czekam niecierpliwie na rozkwit Twojej Vandy, u siebie też niecierpliwie wypatruję pędzika, ale na razie cisza

Gratuluję rozkwitu tetraspisa, pięknie ujęłaś jego warżkę na zdjęciach a płatki ma jakby z porcelany

Czekam niecierpliwie na rozkwit Twojej Vandy, u siebie też niecierpliwie wypatruję pędzika, ale na razie cisza

- Storczykowa
Niestety nie każda Vanda puszcza pędziki jesienią... Te sklepowe są jakoś zmuszane do kwitnienia, żeby cały rok się nadawały do sprzedaży, ale w domowych warunkach kwitną raz, czasami 2 razy w roku. U mnie wszystkie kwitną latem (te, które mam już 2 lub więcej lat, bo te tegoroczne jeszcze u mnie nie kwitły, więc nie wiem), ale niebieska rok temu kwitla też jesienią, więc teraz też może, jeśli nie zrzuci pędzika. Na razie idzie wolniej niż ten, co był latem, bo jest mniej światła.
A Phalaenopsisy jeszcze nie mają pędzików, ale może już niedługo... Tetraspisik niedługo puści pąki na trzecim pędzie. Dzisiaj znowu robiłam mu zdjęcia. Mam bzika na punkcie tego storczyka. Mogłabym caly dzień przy nim siedzieć i robić mu zdjęcia. Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział, że będę lubić botanicznego storczyka o małych kwiatkach, pewnie bym się śmiała, ale teraz tetraspisik bardzo mnie zachwyca swoją niezwykła kruchością, tymi błyszczącymi płatkami zdobnymi w kreseczki i niezwykłą warżką.
A Phalaenopsisy jeszcze nie mają pędzików, ale może już niedługo... Tetraspisik niedługo puści pąki na trzecim pędzie. Dzisiaj znowu robiłam mu zdjęcia. Mam bzika na punkcie tego storczyka. Mogłabym caly dzień przy nim siedzieć i robić mu zdjęcia. Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział, że będę lubić botanicznego storczyka o małych kwiatkach, pewnie bym się śmiała, ale teraz tetraspisik bardzo mnie zachwyca swoją niezwykła kruchością, tymi błyszczącymi płatkami zdobnymi w kreseczki i niezwykłą warżką.