"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Tylko gdy te kwiatki opadną, a to bywa zazwyczaj po 24-48 godzinach to pozostaje nam kolekcja identycznych kaktusów. I tak przez większość roku. Generalnie wolę jednak pewne urozmaicenie kształtów pędów i cierni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Łooo. Nieźle. Widziałem podobnego do tego z deugiej fotki, tylko nie hybryde. Miał takie lekko różowe kwiaty. Zdaje mi się, że to był multiplex, ale było tyle kwiatów, że rośliny nie widziałem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

blabla pisze:Tylko gdy te kwiatki opadną, a to bywa zazwyczaj po 24-48 godzinach to pozostaje nam kolekcja identycznych kaktusów. I tak przez większość roku. Generalnie wolę jednak pewne urozmaicenie kształtów pędów i cierni.
W rzeczy samej. Ja tam nie zamierzam ograniczyć się tylko do hybryd. Zawsze pozostają lobivie, echinocereusy, Parodia aureispina, Thelocactus bicolor, echinopsisy czysto gatunkowe (tak a propos moich zasobów). Przekonałem się jeszcze do sulkorebucji (S. canigueralii WR 281, S. tarabucoensis var. callecallensis L 389 oraz S. tiraquensis var. totorensis KK 869).
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Wow. Świetne... Jest cudny :D... Znalazłeś więcej zdjęć kwitnącego "Unikum"?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ten 'Unikum' to nie jest jednak jakiś pojedynczy wybryk. Czyli ta hybryda jest zdolna zakwitnąć w pełni żółtym kwiatem oraz z domieszką pomarańczowego. Kolejne fotki:

http://echinopsis.eu/index.php?cat=10051
http://www.kakteen-schade.de/index.php? ... 1&img=1671
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale te hybrydy Ci spokoju nie dają :wink:
piękne kwiaty na zdjęciach, a co dopiero takiego zobaczyć... :)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli miałem rację, że on tak kwitnie. Jak już mówiłem Ch. silvestrii "Unikum" jest rośliną mozaikową. W którymś momencie krzyżowania doszło do powstania takich kwiatów :D.
Jak będziesz w Chrudimiu to sprawdź czy są hybrydy ch. hybrid np. wspomniany "Unikum" :D. Będę przynajmniej wiedział na co się nastawiać w przyszłym roku ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To jest chimera. Czyli połączenie tanek dwóch roślin, co zdarza się np. przy szczepieniu. Zdaje się, że w takiej sytuacji w jednej roślince występują komórki o różnym DNA. Tego typu roślin nie uzyskuje się drogą krzyżowania. Dokładnie się na tym nie znam, bo wszelkie wybryki natury mało mnie interesują. W ten sposób można uzyskać naprawdę dziwne roślinki - np. chimerę Gymnocalycium i Ariocarpus czy coś jeszcze gorszego.
Wydaje mi się, że przy kwitnieniu takiej roślinki udział czerwonego i żółtego dla każdego kwiatka jest kwestią losową. Prawdopodobnie nie wszystkie kwiatki są dwubarwne. Pojawiają się też kwiaty o jednej barwie. Których jest więcej to już trudno mi określić.

Więcej info na temat Chrudimia tutaj: http://www.cact.cz/noviny/2010/09/zpravodaj_2010.htm
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę się kłócił :D. Chimery posiadają 2 różne rodzaje kwiatów ( gdzieś na internecie widziałem takie zdjęcie ), chyba, że mają inaczej "skonstruowane" tkanki. Przykładem jest chimera myrtillocalycium ( myrtillocactus geometrianzas + gymnocalycium mihanovichii fma. rubra ) "Polyp". Nawiasem mówiąc akurat tą chimerę chciałbym posiadać w mojej kolekcji ;).

Edit 11.10:
Teraz mam czas, więc rozwinę moją myśl :D. Generalnie chimery mają różną budowę tkankową. Np myrtillocalycium ma dwie tkanki wewnętrzne: gymno i myrtillo. Spotkałem się z chimerą ortegocactus + opuntia, posiadającą "skórkę" tego pierwszego, wypuszczał człony zarówno normalnej opuncji oraz ortegopuntii. Spotkałem też ariocaprus "medusae"... Z ww. Chimer tylko myrtillocalycium kwitło, kwiatami myrtillo i gymno. Nie wierzę, że Chamaecereus hybrid "Unikum" jest chimerą. Chyba, że powstałą w procesie krzyżowania. Jest mozaiką genetyczną, o ile się nie mylę mozaiki powstają poprzez krzyżowanie. A mozaika to naturalna chimera, nie pamiętam teraz dokładnie
Pozdrawiam, Aleksander
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, nie będę się kłócił. Sprawdziłem definicję, chimera=mozaika :D. W tym wypadku mamy do czynienia ze spontaniczną mutacją ;), co dało takie a nie inne kwiaty :D.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem podpis pod fotką mówi sam za siebie Chamaecereus-Hybride Unikum (Chimäre)
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja teoretyzuję... Bo tak serio to nie oglądałem tych stron bo ostatnio na forum jestem z telefonu i zdjęcia wczytują się masakrycznie długo.

Jak już mówiłem wg. definicji chimera to roślina, która powstała poprzez przeszczepienie tkanki lub na skutek spontanicznej mutacji. Czyli w pewnym momencie mogła powstać roślina, która miała zwykłe kwiaty a na nowym członie, który zmutował się już w 2 kolorach. Wtedy hodowca posadził ten człon i otrzymał roślinę, która nazwał Chamaecereus hybrid "Unikum". Ale to tylko teoria ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wg Wikipedii chimera to organizm zbudowany z komórek różniących się genetycznie http://pl.wikipedia.org/wiki/Chimera_%28biologia%29. Definicja wcale nie podaje w jaki sposób powstał taki organizm. Nie koniecznie musi być to szczepienie, choć u kaktusów to najczęstsza przyczyna powstawania takich tworów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wikipedia na bardzo ubogą definicję. Znalazłem dużo lepszą. Wg. niej chimera roślinna posiada różnorodne komórki, powstałe w wyniku przeszczepienia tkanki lub spontanicznej mutacji.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Definicja chimery wg PWN także nie definiuje jednoznacznie sposobu jej powstania http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3885256. Wg tej definicji formy bezchlorofilowe typy "picta" też są chimerami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”