Jak cukinia, to może coś konkretniejszego z tego warzywa, czyli dwa przepisy z cukinii:
74. Cukinia zapiekana z drobiowym mięsem mielonym
Składniki:
 - -  2 średnie cukinie
-  250 g mięsa mielonego (indyk)
-  1 średnia cebula
-  1 jajko
-  pół pęczka natki pietruszki
-  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-  pół kostki bulionu drobiowego
-  2 średnie ziemniaki
-  2 plastry sera żółtego
-  przyprawa ziołowa np. grillowa
-  curry
-  2 łyżki oleju
-  pieprz
-  bazylia suszona 
Sposób przyrządzenia:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy małą łyżeczką część z nasionkami tak, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ siekamy drobno i przekładamy do miski. Do mięsa mielonego wbijamy całe jajko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, doprawiamy ziołami do grilla, curry oraz pieprzem. Wyrabiamy mięso na gładką masę i wkładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z cukinii.
Pół kostki bulionowej rozpuszczamy w połowie kubka wrzącej wody. Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na dno naczynia lub blachy do zapiekania wlewamy oliwę. Na to wykładamy przygotowany sos i na nim układamy cukinie.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniej więcej 1 cm x 1 cm lub w słupki coś jak na frytki. Rozrzucamy je pomiędzy cukiniami.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 45 min ? 1 godz.
Przed końcem pieczenia na mięsie układamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią.
75. Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego pod beszamelem
Składniki:
- - 2 średnie cukinie lub bakłażany
- 50 dkg mięsa mielonego (jakie kto lubi, ja używam indyczego jest bardziej delikatne) 
- 1 kg świeżych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- mozzarella
- beszamel
- 3 łyżki oliwy
- 1 szkl gorącej wody
- 1/2 kostki bulionu grzybowego 
-  2 - 3 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii
-  sól, pieprz
-  2 ząbki czosnku 
Sposób przyrządzenia:
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm (bez obierania). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, układamy warstwę plastrów cukinii. W szklance gorącej wody rozpuszczamy 1/2 kostki bulionu grzybowego dodajemy koncentrat, mieszamy z mięsem i chwilę dusimy, dodajemy bazylię, poszatkowany czosnek i przyprawy. Jeśli sos robimy ze świeżych pomidorów, to po sparzeniu obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy z 1/2 kostki bulionu grzybowego rozpuszczonego w szkl wody. Po 15 min duszenia mieszamy z mięsem i jeszcze chwile dusimy, pod koniec duszenia dodajemy bazylię, czosnek  i przyprawy. Sos powinien być gęstawy. Wykładamy na warstwę cukinii, na wierzch układamy plastry mozzarelli. Wszystko polewamy beszamelem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.
76. Beszamel (który zawsze się udaje)
Składniki:
- - 4 łyżki masła
-  4 łyżki mąki
-  3 szkl mleka
-  gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
-  Vegeta 
Sposób przyrządzenia:
Masło z mąką smażymy 2-3 minuty na jasnozłoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy przez 15-30 minut na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, sos ma być puszysty i delikatny.