Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Izuś, biały ogród pieknie się prezentuje. :shock: Uwielbiam tą soczystą zieleń kokorniaka na murze w połączeniu z czystą bielą kwiatów hortensji i białego
rozwaru. Elementami dekoracji i małej architektury ze sławną już na forum ławką na czele i głową lwa nadają dużo uroku całości.
Chociaż biały ogród stracił cień sosen, ale nie stracił na uroku. Wielkie brawa ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Tamaryszku, spacer po Twoim wrześniowym ogrodzie to wielka przyjemność. Ja oczywiście najpierw pobiegłam obejrzeć Białą Rabatę - moją ulubioną. I nie zawiodłam się - ciągle jest piękna, a rozwary wyjątkowo długo ją zdobią. Moje przekwitły już z miesiąc temu :( I choć biały to mój ulubiony kolor kwiatów, to różowy w ogrodzie też bardzo lubię. Stąd zdziwienie: dlaczego różowy zawilec jest paskudny :roll: A właściwie to chyba nie ma "paskudnych" kwiatów, w tej dziedzinie Matka-Natura nie popełniła błędów ;:224
Troszkę czuć już oddech jesieni w ogrodowych zakątkach, kwitną astry, rozchodniki, przebarwiają się hortensje, coraz więcej liści leży na trawniku, oprócz berberysów, niektóre azalie dostają bordowego rumieńca...No i owoce - piękne, kolorowe, te dla ptaszków, czyli ogników, kalin, irg, ligustrów, jarzębiny i te dla nas, jabłka, gruszki, śliwki, winogrona...
Gdyby jeszcze pogoda była ładniejsza...Czekam na prawdziwe babie lato, czekam jeszcze na łagodne słoneczko, miłe ciepełko i ten spokój, o którym piszesz :D Bo na razie od kilku dni wieją wiatry - nie lubię wiatru :evil:
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie, faktycznie paskudny zawilec! Oddasz mi go? ;:224 :D
Izo, piękny jest Twój ogród. Jeden z kilku najpiękniejszych na forum. Usiądź spokojnie i popatrz jak wszystko zachwyca. Razem i każde z osobna. To jest Twój ogród. Twoja dusza. I jest taki jaki powinien być. A że czasem coś pozmieniasz? Cóż, każdy się rozwija i zmienia. Zmiany są dobre. I pokazuj nam jak najwięcej. My też chcemy się pozachwycać. ;:167
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie Kochani!
Od razu muszę się pochwalić żywopłotem bukszpanowym w warzywniku !
No, tak naprawdę, to dopiero coś , co będzie żywopłotem...Nie dość,że małe sadzonki, nierówne, to w dodatku tylko na jednym boku, ale początek zrobiłam.
A czy widzicie, ile chwastów wyrosło obok warzywnika...? W tak krótkim czasie ! Teraz już widać, dlaczego konieczna jest ta obwódka z dachówki... Nie wiem , kiedy zagospodaruję ten teren.

Obrazek

Obrazek

A to wczorajsze zdjęcia z wrzosowiska... Te niekolorowe plamy to wrzośce i azalia. W głębi mój lasek . Było deszczowo...a przecież wrzosowisko najładniejsze w słońcu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PAMELKA ? wiesz...dla mnie ten zawilec jest paskudny! Nie cierpię takiego koloru ! Te białe są subtelne, delikatne , wyrafinowane i bezpretensjonalne jednocześnie . A ten dla mnie jest ordynarny. PRZEPRASZAM wszystkich wielbicieli tego koloru ? każdy ma swoje dziwactwa , a moim jest niechęć do tej barwy. Dodatkowo mnie wkurzają ( kupiłam 3 sztuki !), bo kosztowały drogo i specjalnie polowałam na białe.
Czy u Ciebie liliowiec Stella d?Oro w tym późnym kwitnieniu też ma mniej kwiatów i na krótszych łodyżkach ?

KAJPEJ ? Elu, dziękuję Ci za uznanie ! Takie słowa od Mistrzyni mają podwójną wartość. Bardzo się staram , żeby ogród był spójny i harmonijny , ale sama ciągle jestem niezadowolona z efektu...Walczę z takim nastawieniem, ale kiepsko mi to idzie, dlatego jestem taka szczęśliwa, czytając Wasze pochwały. Ty masz duży ogród i pełen harmonii , jestem jego wielbicielką.

ABEILLE ? Wiesiu, dziękuję za tyle dobrych słów ! Mnie też zachwyca proste połączenie zieleni i bieli. Ławka zaczyna się wtapiać w ogród ? wspina się na nią bluszcz i brzoza , pod którą stoi trochę urosła...

Obrazek

DALA ? oj, Dalu, jak się cieszę, że Tobie też podoba się mój biały zakątek ! Rozwary są posadzone w dwóch grupach ? te tegoroczne mają jeszcze mnóstwo kwiatów !
O niechęci do różowego zawilca pisałam wyżej . Ja i tak pod wpływem forum ( macie tyle kwiatów w różu, po prostu nie mogłam się NIE zachwycić niektórymi przynajmniej...Np. Twoje krzewy różane !) zaakceptowałam ten kolor, a nawet podobają mi się niektóre odcienie... Kwiaty w tym kolorze to z pewnością nie jest błąd Matki Natury, raczej mojej natury . Ale ten ? NIE !
Lubisz jesień , Dalu, prawda...? Ja też... Tak ładnie o niej piszesz.

Obrazek

Na koniec chciałabym polecić książkę , którą teraz czytam . To ?Kolory w ogrodzie? Wolfganga Borchardta .
Jeśli ktoś szuka pracy na wyższym poziomie zaawansowania, o pogłębionej treści ? to jest to taka pozycja ! Wyraźnie różni się od większości literatury ogrodniczej, którą udało mi się dotychczas spotkać w księgarniach. Zwykle są to poradniki na dość podstawowym poziomie , o dużym stopniu ogólności. To jest książka poświęcona sztuce wykorzystania barwy w ogrodzie . Wreszcie zrozumiałam, o co w tym chodzi ! Np. skąd się bierze niezwykły urok angielskiej rabaty - jak osiągnąć taki efekt , jakie są zasady , metody i jak różnorodne efekty można osiągać, wykorzystując ich znajomość. Naprawdę warto do niej sięgnąć!

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

RIANE - Agatko, właśnie miałam Ci to zaproponować ! Mam 3 sztuki (dwa w Białym Ogrodzie...). Jak trafisz białe zawilce japońskie Honorine Jobert , to będą dla mnie. Mieszkasz tak blisko, nie będzie problemu z wysyłaniem ! Tylko kiedy je wykopać , chyba teraz... Napisz szybko ! Cieszę się, że trafią do osoby, która doceni ich urodę.( Chyba ,że tak naprawdę ich nie chcesz...?)

Dziękuję Ci za tak pięknie wyrażone słowa otuchy... Jesteś kochana !
A ja jestem malkontentką...
(mam nadzieję,że nie zmienisz zdania, kiedy zobaczysz mój ogród w realu...)
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Izo dziękuję
Muszę kupić tę książkę.
chciałabym mieć miejsce tonące w feerii barw.
Jestem bardzo ciekawa wiadomości na ten temat.
jeszcze raz dziękuję Elżbieta
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Zieleń w połączeniu z bielą w ogrodzie to szyk ,elegancja i spokój - wypoczynek w takim zakątku to pełen relaks . ;:180
A wrzosowisko mimo deszczowej pogody kolorowe i prezentuje się bardzo naturalnie.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja naprawdę chcę! Mam 3 zawilce od dwóch lat, ale nie kwitną i są raczej rachityczne. Może w weekend jakby była ładna pogoda to bym wpadła na momencik? W końcu to skandal, że jeszcze u Ciebie nie byłam. :wink:
Agata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tamaryszek pisze:Na koniec chciałabym polecić książkę , którą teraz czytam . To ?Kolory w ogrodzie? Wolfganga Borchardta .
A co w tej mądrej księdze piszą o różowym kolorze? :;230 Nie nadaje się?
Prinz Heinrich (bo to chyba on) paskudny! :) Przyłączam się do powszechnego oburzenia :)
Biały zakątek zachwycający, tylko te różowiejące :;230 kwiaty hortensji! No jak mogą?!
Kokornak tak zdrowo i pięknie się prezentuje... Cała reszta też...Pełna harmonia!
Wiedziałam, czułam, że ten warzywniak to tylko "przykrywka" dla rozsadnika :;230
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tamaryszku :D
Bardzo lubię zawilce, więc nawet różowe mi się podobają :lol:
Piękne masz wrzosowisko!! Moje niemal całkowicie zmarniało, zostało niewiele wrzosów, ale M znowu dokupił :lol:
Widoczek przy tarasie piękny!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu, jestem zachwycona Twoim wrzosowiskiem. Po prostu położyć się wśród tego kwiecia i obserwować przepływające chmury.
Mam nadzieję, że chandra już Ci przeszła. Agatka ma rację. Ogród jest piękny. Jest Twój i może dlatego podchodzisz do niego tak emocjonalnie. Inni na pewno patrzą na niego z zachwytem.
Pod Twoim wpływem zamarzyła mi się biała rabatka. Co ja mówię, przeciez ja lubię mieszać kolory :roll:
A jednak. Tam gdzie posadziłam hortensję, jest jeszcze biły hibiskus i bdzie biała róża. No może to nie będzie czysto biała rabata. Będą tam jeszcze szałwie. No ale tylko 2 kolory u mnie to i tak mało :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Tamaryszku, posiedziałam trochę u ciebie na ławeczce i chwyciłam kilka promieni słonca. U ciebie jeszcze wcale nie widać jesieni. To dobrze. Będzie i na nią czas. Zainteresowała mnie olecana przez ciebie książka, czy jest dostępna bez problemu? :D
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Zachwycające hortensje i wrzosowisko. Biały zakątek uroczy :D Czy mogłabyś podzielić sie z nami najważniejszymi wnioskami z przeczytanej książki o kolorach w ogrodzieie? Może najważniejsze zasady tworzenia angielskiej rabaty?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

wróciłam podziwiać wrzosowisko i warto było,oj warto. Myślę o twojej ławce, miałabym ochotę postawić ją ciut dalej, ciut bliżej muru, jeśli na zdjęciu pokazany jest przód.. ale to nie moja ławka ;:125
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Obrazek

Izo mam dwa pytania Czy te drzewka to szczepione bukszpany ? I może znasz nazwę tych trawek? Szalenie mi się podoba ten ogród.
Ostatnio zaczęłam doceniać bukszpan w ogrodzie
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”