Aralia

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2010, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aralia

Post »

Hej Kochani! Dostałam piękną sadzonkę roślinki, która nazywa się Aralia. Podobno puszcza ona mnóstwo odnóg, przez co może być trochę "uciążliwa". Zastanawiam się czy nie posadzić jej w wiadrze bez dna, aby ograniczyć jej rozrost:). Czy możecie mi coś doradzić? Pozdrawiam:)
***I bijąc sercem w mur otworzyć drzwi
By słuchać szumu drzew***
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aralia

Post »

To ogromne by musiało byc to wiadro, żeby się roślinka nie dusiła.A myślałaś o wybetonowaniu w ziemi 'basenika'? Określasz dowolny kształt i sadzisz.Ranty możesz niedociągnąc pod samą powierzchnię żeby nie było ich widać albo posadzić tam coś okrywowego
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki, może to faktycznie dobry pomysł:). Będę musiała skonsultować to z mężem:) Pozdrawiam!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ANIU, aralia to piękne drzewo , ja ją nazywam :drzewem palmowym, bo ma potężne liście których długość przekracza jeden metr.

Obrazek

Chcąc sadzić aralię należy ją posadzić jako "samotnik" na trawniku, wtedy odrosty korzeniowe jakie wyrastają ( już z dużego drzewa) są koszone wraz z trawnikiem. Ja u swojej aralii, pozostawiłem wolny od trawy krąg, ( jak u każdej rośliny rosnącej jako samotnik na trawniku),przykryty skoszoną trawą ( by ziemia nie wysychała) , i w tym miejscu pozwalam swojej aralii na tworzenie odrostów, które po delikatnym oddzieleniu od korzeni przesadzam do doniczek jako nowe sadzonki. Oczywiście te sadzonki mam zawsze jako prezenty dla osób odwiedzających nasz ogród.

Sadzenie aralii w donicy, czy w wybetonowanym miejscu, z pewnością spowoduje że po kilku latach jej wzrostu szybko straci ona swój piękny wygląd, nie mówiąc już o utracie tej rośliny.
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tadeuszu dziękuję za cenne informacje i piękne zdjęcie:). Najgorsze jest to, że miałam w planach posadzić ją w otoczeniu różaneczników i azali aby stworzyć taki "egzotyczny" kącik w ogrodzie. Tak więc będę musiała wymyslic jakieś inne dla niej miejsce ;:223 - teraz mam prawdziwy zagwozdek :)Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Aniu, sadź aralię gdziekolwiek. Co roku jesienią, poświęć parę minut na wykopanie kilku odrostów i ROZDAWAJ, ROZDAWAJ.
Niewiele jest krzewów które kwitną w sierpniu.

Obrazek
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Mnie podoba się odmiana ''Variegata''.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Wznawiam wątek. Moja Aralia na zimę zmarzła, ale wypuściła od korzenia. Nie widzę kwiatów, ani odrostów. Rośnie drugi rok a wygląda tak: (osłaniać ją na zimę?)
Jak ją w ogóle uprawiać ??
Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Wcale jej nie uprawiać.Posadzona i dość rozpieszczania.Podrośnie jeszcze z metr,to zakwitnie i zacznie puszczać odrosty.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dziekuje za odpowiedz :)
omega48
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2012, o 10:37

Post »

Aralia jest śliczna ....ma takie duże liście i przepiękny kwiatostan ........szybko rośnie a na zime traci wszystko i zostaje tylko gołe pnie :) ...piękne drzewo .....:) Obrazek Obrazek Obrazek............sierpień 2011...
Obrazek Obrazek Obrazek....budzi się do życia :)) wiosna 2012
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja Aralia ma 2 lata, co roku odrasta od korzeni. Szkoda, bo moglaby być już sporą rośiną ... W chwili obecnej wyglada tak:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”