Aralia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 cze 2010, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aralia
Hej Kochani! Dostałam piękną sadzonkę roślinki, która nazywa się Aralia. Podobno puszcza ona mnóstwo odnóg, przez co może być trochę "uciążliwa". Zastanawiam się czy nie posadzić jej w wiadrze bez dna, aby ograniczyć jej rozrost:). Czy możecie mi coś doradzić? Pozdrawiam:)
***I bijąc sercem w mur otworzyć drzwi
By słuchać szumu drzew***
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aralia
To ogromne by musiało byc to wiadro, żeby się roślinka nie dusiła.A myślałaś o wybetonowaniu w ziemi 'basenika'? Określasz dowolny kształt i sadzisz.Ranty możesz niedociągnąc pod samą powierzchnię żeby nie było ich widać albo posadzić tam coś okrywowego
-
- 10p - Początkujący
Dzięki, może to faktycznie dobry pomysł:). Będę musiała skonsultować to z mężem:) Pozdrawiam!
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ANIU, aralia to piękne drzewo , ja ją nazywam :drzewem palmowym, bo ma potężne liście których długość przekracza jeden metr.

Chcąc sadzić aralię należy ją posadzić jako "samotnik" na trawniku, wtedy odrosty korzeniowe jakie wyrastają ( już z dużego drzewa) są koszone wraz z trawnikiem. Ja u swojej aralii, pozostawiłem wolny od trawy krąg, ( jak u każdej rośliny rosnącej jako samotnik na trawniku),przykryty skoszoną trawą ( by ziemia nie wysychała) , i w tym miejscu pozwalam swojej aralii na tworzenie odrostów, które po delikatnym oddzieleniu od korzeni przesadzam do doniczek jako nowe sadzonki. Oczywiście te sadzonki mam zawsze jako prezenty dla osób odwiedzających nasz ogród.
Sadzenie aralii w donicy, czy w wybetonowanym miejscu, z pewnością spowoduje że po kilku latach jej wzrostu szybko straci ona swój piękny wygląd, nie mówiąc już o utracie tej rośliny.

Chcąc sadzić aralię należy ją posadzić jako "samotnik" na trawniku, wtedy odrosty korzeniowe jakie wyrastają ( już z dużego drzewa) są koszone wraz z trawnikiem. Ja u swojej aralii, pozostawiłem wolny od trawy krąg, ( jak u każdej rośliny rosnącej jako samotnik na trawniku),przykryty skoszoną trawą ( by ziemia nie wysychała) , i w tym miejscu pozwalam swojej aralii na tworzenie odrostów, które po delikatnym oddzieleniu od korzeni przesadzam do doniczek jako nowe sadzonki. Oczywiście te sadzonki mam zawsze jako prezenty dla osób odwiedzających nasz ogród.
Sadzenie aralii w donicy, czy w wybetonowanym miejscu, z pewnością spowoduje że po kilku latach jej wzrostu szybko straci ona swój piękny wygląd, nie mówiąc już o utracie tej rośliny.
-
- 10p - Początkujący
Tadeuszu dziękuję za cenne informacje i piękne zdjęcie:). Najgorsze jest to, że miałam w planach posadzić ją w otoczeniu różaneczników i azali aby stworzyć taki "egzotyczny" kącik w ogrodzie. Tak więc będę musiała wymyslic jakieś inne dla niej miejsce
- teraz mam prawdziwy zagwozdek :)Pozdrawiam!

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Aniu, sadź aralię gdziekolwiek. Co roku jesienią, poświęć parę minut na wykopanie kilku odrostów i ROZDAWAJ, ROZDAWAJ.
Niewiele jest krzewów które kwitną w sierpniu.

Niewiele jest krzewów które kwitną w sierpniu.

Mnie podoba się odmiana ''Variegata''.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Wcale jej nie uprawiać.Posadzona i dość rozpieszczania.Podrośnie jeszcze z metr,to zakwitnie i zacznie puszczać odrosty.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt: