Mój azyl na ziemi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój azyl na ziemi
Michał wiadomość na pw.
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakupy cebulkowe bardzo fajne, tulipan "Spring green" jest bardzo ładnym tulipanem.
Ja też postanowiłam się zaopatrzyć w cebulki teraz czekam na przesyłkę
Wiesz u nas pogoda nie najgorsza dziś nawet cały dzień słonecznie tylko wiatr.
Ja też postanowiłam się zaopatrzyć w cebulki teraz czekam na przesyłkę

Wiesz u nas pogoda nie najgorsza dziś nawet cały dzień słonecznie tylko wiatr.
Michale, kupiłeś piękne tulipany. I znowu mam apetyt na kolejne cebulki 

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Witam wszystkich moich gości 
Cóż można począć na pogodę u jednych ładna a u innych brzydka, i nikt nie dogodzi nam z warunkami. Ja dziś cały dzień obserwowałem lekkie przebłyski słońca, czyli można rzec, że może jeszcze pogoda będzie.
A bardzo bym chciał aby słońce chociaż na moment wyskoczyło i dało mi czas na posadzenie cebulek bo trochę się ich nazbierało, a skąd aż tyle ???
Niby wydawało mi się, że kupiłem tu dwie tam dwie a jak patrze teraz to cała reklamówka prawie tego wyszła, i gdzie ja to wszystko upchnę w tę ziemię... pocieszyć się można bynajmniej tym, że może na wiosnę ładnie będzie jeżeli coś wykiełkuje z mojej lichej ziemi
mam zamiar jeszcze jakieś czosneczki dokupić i może tulipany "Night Queen" pare sztuk tylko nie wiem jakie otoczenie zieleni by do niego pasowało. W tym roku rósł w otoczeniu Świerka "Conika" ok 5-6 szt zakwitło (chyba) jak dobże pamiętam ....
Macie jakieś pomysły co do nasadzeń tulipanów to prosiłbym o rady, aby fajnie wkomponować je w ogród ... liczę na wasze wsparcie
pozdrawiam Michał czyli :muszu z zielonego buszu

Cóż można począć na pogodę u jednych ładna a u innych brzydka, i nikt nie dogodzi nam z warunkami. Ja dziś cały dzień obserwowałem lekkie przebłyski słońca, czyli można rzec, że może jeszcze pogoda będzie.
A bardzo bym chciał aby słońce chociaż na moment wyskoczyło i dało mi czas na posadzenie cebulek bo trochę się ich nazbierało, a skąd aż tyle ???
Niby wydawało mi się, że kupiłem tu dwie tam dwie a jak patrze teraz to cała reklamówka prawie tego wyszła, i gdzie ja to wszystko upchnę w tę ziemię... pocieszyć się można bynajmniej tym, że może na wiosnę ładnie będzie jeżeli coś wykiełkuje z mojej lichej ziemi

mam zamiar jeszcze jakieś czosneczki dokupić i może tulipany "Night Queen" pare sztuk tylko nie wiem jakie otoczenie zieleni by do niego pasowało. W tym roku rósł w otoczeniu Świerka "Conika" ok 5-6 szt zakwitło (chyba) jak dobże pamiętam ....
Macie jakieś pomysły co do nasadzeń tulipanów to prosiłbym o rady, aby fajnie wkomponować je w ogród ... liczę na wasze wsparcie

pozdrawiam Michał czyli :muszu z zielonego buszu

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
-
- 1000p
Witam...
Dziś była pogoda na dworze więc wyskoczyłem i skosiłem jesiennie trawnik ..
Oraz byłem w szkółce ogrodniczej i kupiłem jakąś azalię zimozieloną ponoć ... a czy przezimuje to się okaże
Dziś była pogoda na dworze więc wyskoczyłem i skosiłem jesiennie trawnik ..

Oraz byłem w szkółce ogrodniczej i kupiłem jakąś azalię zimozieloną ponoć ... a czy przezimuje to się okaże

chyba podobne zielono-białe tulipany kupiłam i pociesze cię,że czeka na mnie prawie 300 cebul
a bedziesz je zaprawiał przed posadzeniem jak nauka każe-ja rok temu nie zaprawiałam i jest chyba ok,teraz kupiłam 2 zaprawy i na ile starczy to starczy

a bedziesz je zaprawiał przed posadzeniem jak nauka każe-ja rok temu nie zaprawiałam i jest chyba ok,teraz kupiłam 2 zaprawy i na ile starczy to starczy
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Muszu z zielonego buszu - ohoho, ależ nakupiłeś cebul
Jeszcze troche, a bedziesz 'z cebulowego buszu'
Piękne kupiłeś tulipany - szczególnie podoba mi się 'spring green'.
Wiesz, tak się zastanowiłam nad tym jak sadzić tulipany - i wyszło mi na to, że nie masz się co specjalnie przejmować. Wiosna jest taką porą roku, że powinno być bardzo kolorowo i jaskrawo
Zwykle po zimie jesteśmy tak spragnieni kolorów, że wszystko nam pasuje.
Niewątpliwie warto kierować się trzema zasadami: po pierwsze - tulipany najlepiej wyglądają w jednorodnych kolorystycznie grupach, po drugie - zawsze świtnie wyglądają z iglakami, a po trzecie - nie zakładać rabaty z samymi cebulowymi, bo jak przekwitną to rabata jest brzydka, najlepiej sadzić je 'pomiędzy'.
No opowiadaj, opowiadaj, co tam jeszcze kupiłeś
Pozdrowienia - Ula

Piękne kupiłeś tulipany - szczególnie podoba mi się 'spring green'.
Wiesz, tak się zastanowiłam nad tym jak sadzić tulipany - i wyszło mi na to, że nie masz się co specjalnie przejmować. Wiosna jest taką porą roku, że powinno być bardzo kolorowo i jaskrawo

Niewątpliwie warto kierować się trzema zasadami: po pierwsze - tulipany najlepiej wyglądają w jednorodnych kolorystycznie grupach, po drugie - zawsze świtnie wyglądają z iglakami, a po trzecie - nie zakładać rabaty z samymi cebulowymi, bo jak przekwitną to rabata jest brzydka, najlepiej sadzić je 'pomiędzy'.
No opowiadaj, opowiadaj, co tam jeszcze kupiłeś

Pozdrowienia - Ula
-
- 1000p
Witam serdecznie...
rybko... co do tulipanów... hym ja ich tam specjalnie nie zaprawiem jedynie to tylko po wykopaniu przesuszam i w roztworze grzybobujczym mocze... i to cała specyfika tego ale teraz zaobserwowałem, że nie opłaca się co roku wykopywać tulipanów, chociaż niektórzy twierdzą, że tak prawidłowo powinno być. Ale jak tak robiłem to słabo kwitły w następnym roku, a jak robię to co 2-3 lata to ładnie się rozrastają i są dorodniejsze cebulki
ursulko... to powinny być 3 złote zasady tulipanów he he
. A co do zakupów to żonka zakupiła mi dziś (na urodziny) Picea pungens 'Glauca Globosa' oraz Picea glauca 'Conica' oraz Taxus baccata
. Jak to mówią sadz jesienią ciesz się wiosną 
więc zacząłem plany nasadzeniowe nowej rabaty (oczywiście z iglakami) zdjęcia niebawem ze względów pogodowych (zaczeło lać jak diabli)...
w najbliższych planach mam zamiar dokupić jeszcze ok 10 szt iglaków bo znalałem super tanią miejscówkę a nawet 2 szkółki które oferują cenowe szaleństwo
rybko... co do tulipanów... hym ja ich tam specjalnie nie zaprawiem jedynie to tylko po wykopaniu przesuszam i w roztworze grzybobujczym mocze... i to cała specyfika tego ale teraz zaobserwowałem, że nie opłaca się co roku wykopywać tulipanów, chociaż niektórzy twierdzą, że tak prawidłowo powinno być. Ale jak tak robiłem to słabo kwitły w następnym roku, a jak robię to co 2-3 lata to ładnie się rozrastają i są dorodniejsze cebulki

ursulko... to powinny być 3 złote zasady tulipanów he he

więc zacząłem plany nasadzeniowe nowej rabaty (oczywiście z iglakami) zdjęcia niebawem ze względów pogodowych (zaczeło lać jak diabli)...
w najbliższych planach mam zamiar dokupić jeszcze ok 10 szt iglaków bo znalałem super tanią miejscówkę a nawet 2 szkółki które oferują cenowe szaleństwo

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Michaś życzę Tobie słonecznej pogody.
Chętnie przyjmę każdy deszczowy dzień. U mnie zawsze jest sucho.
Wpadnę zobaczyć kupione iglaki.
Dostałeś piękny urodzinowy prezent od żony.
pozdrawiam i życzę spełnienia ogrodowych marzeń Elżbieta
Chętnie przyjmę każdy deszczowy dzień. U mnie zawsze jest sucho.
Wpadnę zobaczyć kupione iglaki.
Dostałeś piękny urodzinowy prezent od żony.
pozdrawiam i życzę spełnienia ogrodowych marzeń Elżbieta
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Michał widzę że Tobie żona a mnie mąż kupuje rośliny do ogrodu na urodziny i podobnie jak ja jesteś z pod znaku Panny .
Wszystkiego najlepszego Michał .
Genia
Wszystkiego najlepszego Michał .
Genia
-
- 1000p
Witam serdecznie...
Elżbieto dziękuję bardzo za życzenia... a deszczyk i do Ciebie zajrzy
dziś u mnie piękna pogoda choć trochę wietrznie...
mariasen dziękuję za odwiedziny i miłe słowa... zapraszam jak będziesz miała ochotę
Geniu Tak to już czasem bywa, że nasze drugie połówki doceniają naszą pasję i wiedzą jak dobrze dobrać prezent... chociaż moja żonka to jeszcze laik w tych sprawach ale z czasem na pewno się coś rozkręci... powoli poznaje iglaki i różne roślinki pod okiem swojego (M)... coraz częściej jeździmy razem do szkółek i różnych ogrodniczych i tam coś uszłyszy coś zapamięta i jesk OK.
A dziś byliśmy również na zakupach i nie mogło by się obyć bez jakiej roślinki więc zakupiliśmy:
- Thujophis japoński (na życzenie mojej żonki)
- Cis pospolity 'Elegantissima'
- Jałowiec sabiński 'Variegata'
poszerzam swoją kolekcję iglaków na moim zielonym m2, z czasem mam nadzieję, że uda mi się utworzyć mój azyl ...
pozdrawiem Michał...
Ps. zdjęcia niebawem dodam jak wyjdę z aparatem i cyknę...
Elżbieto dziękuję bardzo za życzenia... a deszczyk i do Ciebie zajrzy

mariasen dziękuję za odwiedziny i miłe słowa... zapraszam jak będziesz miała ochotę

Geniu Tak to już czasem bywa, że nasze drugie połówki doceniają naszą pasję i wiedzą jak dobrze dobrać prezent... chociaż moja żonka to jeszcze laik w tych sprawach ale z czasem na pewno się coś rozkręci... powoli poznaje iglaki i różne roślinki pod okiem swojego (M)... coraz częściej jeździmy razem do szkółek i różnych ogrodniczych i tam coś uszłyszy coś zapamięta i jesk OK.
A dziś byliśmy również na zakupach i nie mogło by się obyć bez jakiej roślinki więc zakupiliśmy:
- Thujophis japoński (na życzenie mojej żonki)
- Cis pospolity 'Elegantissima'
- Jałowiec sabiński 'Variegata'
poszerzam swoją kolekcję iglaków na moim zielonym m2, z czasem mam nadzieję, że uda mi się utworzyć mój azyl ...
pozdrawiem Michał...
Ps. zdjęcia niebawem dodam jak wyjdę z aparatem i cyknę...
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Michale witaj.
Gratuluję zakupów.
A ten żywotnikowiec nie marznie?
Gratuluję zakupów.
A ten żywotnikowiec nie marznie?

-
- 1000p
Tajko... z lektury wynika, że nie, jest dość odporyny na zimę wieć dobrze. Daltego zachcianki mojej (Ż) zostały spełnione gdyż, naczytała się o nim literatury i teraz będzie go pielęgnować ...
he he