Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Erazmie!! Pospacerowała sobie spokojnie po Twojej działce i u Ciebie jest trochę jak u mnie - część ozdobna i część warzywna, bo pewnie jak to bez warzyw własnej hodowli :D tylko, że Ty masz foliak, w którym smakowite pomidory, papryka, mniam ;:92
Zauważyłam także tawułę nibywierzbolistną - jak ją pielęgnujesz, kiedy ją przycinasz?
Twoja działeczka przygotowana już do zimy, ja niestety nie zdążyłam okryć róż, za to zdążyłam z hortensją - ja swoją okryłam agrowłókniną i usypałam kopiec z ziemi, kory i liści.
A jak tam kret? Nadal buszuje? Ja na początku jesieni na rabatach kwiatowych powkładałam kilka kulek naftalinowych (widziałam na forum o kretach i nornicach, że inni także to stosują:D ) i chyba trochę pomaga, tydzień temu tato to samo zrobił na trawniku- ale czy tu pomoże to wątpię :( Zobaczymy wiosną.
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alana pisze:...Zauważyłam także tawułę nibywierzbolistną - jak ją pielęgnujesz, kiedy ją przycinasz? ...
Żona przycinana ją wiosną według własnego uznania. Dłuższe pędy więcej, krótsze mniej. Ścinane są też po przekwitnięciu kwiatki. Podsypywana jest nawozem uniwersalnym. Żadnej innej pielęgnacji nie wymaga. :lol:
Co do kretów - szkoda pisać... :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja działeczka jesienią c.d. ;:113

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać śniegu na razie brak i przez najbliższy tydzień nic nie zapowiada jego opadów. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Andrzejku, pisz o kretach jak najwięcej, bo nawet u mnie na zagonie się pojawiły, a już myślałam ,że samochody je wystraszą. Wiosną będę musiała coś z nimi zrobić, więc dobre rady są na wagę złota.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dzięki Andrzeju za odpowiedź :) Ja swoją także przycinam wiosną, ale wszystkie gałązki prawie na takiej samej wysokości i to dosyć nisko - ok 30-40 cm nad ziemią. Kiedyś też przycinałam po kwitnieniu,ale taka brzydka sie robiła, więc w tym roku tego tylko kilka gałązek przycięłam. Moja w tym roku wyglądała tak:Obrazek

U Ciebie na działce prawie jak wczesną wiosną - zielono i słonecznie :D tylko pozazdrościć :D
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz bardzo ładną tawułę Alu. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja działeczka jesienią c.d.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Widzę, Erazmie, że masz bardzo podobny system antykrecikowy, do mojego... :lol: :lol: :lol:
... no i że jesteś już przygotowany na nadejście zimy... :wink:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Chciałam to samo napisać, co Ala - gdybym nie wiedziała, że zdjęcia robione są teraz, to pomyślałabym, że pokazujesz nam Twój ogród wczesną wiosnę Andrzeju :wink: . Jak wiesz, u nas na Śląsku już zima na całego.
Zawsze do Ciebie zaglądam, żeby podziwiać Twoje piękne rośliny, wspaniałe zbiory i sprawdzić, co trzeba w danym momencie zrobić z roślinami (niestety nie zawsze zdążę, ze względu na odległość do działki :( ).
Ciekawa jestem, czy w tym roku będziesz jeszcze zabezpieczał agrowłókniną drzewka owocowe, które posadziłeś w zeszłym roku?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Serdecznie pozdrawiam! :D :D :D
Pozdrawiam serdecznie
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Fleur 78 i Wisienko za odwiedziny.
Wisienka pisze:...Ciekawa jestem, czy w tym roku będziesz jeszcze zabezpieczał agrowłókniną drzewka owocowe, które posadziłeś w zeszłym roku?
Tak. Dziś zabezpieczałem własnie agrowłókniną P-50 nektarynę (Harblaze) i dwie brzoskwinie (Royalvee, Redhaven).
Zastanawiam się czy w ten sposób nie zabezpieczyć hortensji. Co radzicie? :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Ja swoją zabezpieczyłam.
A zdjęcia działeczki wyglądają na wiosenne.Tak czyściutko i zieloniutko. :shock:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzeju - tak, czytałam w poprzednich Twoich postach, że będziesz przykrywał brzoskwinię i nektarynkę :wink: .
Raczej chodziło mi o śliwę i inne (nie pamiętam, co tam jeszcze niedawno sadziłeś).
Pozdrawiam serdecznie
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota T. pisze:...Tak czyściutko i zieloniutko. :shock: .
Witaj Dorotko. Staram się trawnik grabić z liści podczas każdej wizyty na działce w przerwie walki z kretami. :lol:
Wisienko w ubiegłym roku sadziłem m.in. śliwkę Dąbrowicką i Brzoskwiniową oraz gruszę RED Faworytka. Może zabezpieczę dodatkowo śliwkę Brzoskwiniową i gruszę ale tylko papierem - kartonem falisty.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam posadzoną we wrześniu ketmie syryjską z doniczki na działce. Usypałem wokół niej mały kopczyk ziemi. Zastanawiam się czy zabezpieczyć ją dodatkowo na zimę papierem falistym lub agrowłókniną zimową. Jak myślicie?
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”