Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji mojego kaktusa, co prawda zdjęcie jest z zeszłego roku, a kaktus musiał zmienić lokum bo podczas tego lata mu się troszkę "przytyło" , ale może ktoś ma pomysł co to za delikwent?
Dzień dobry wszystki,
Mam pytanie odnośnie mojego kaktusa dostałam go rok temu a teraz w sierpniu zakwitł mi;-) Moje pytanko brzmi jak się ten kwatek nazywa i jak go pielegnować oraz czy można go rozmnożyć.
Z góry dziękuję za dopowiedz,
Pozdrawiam novva.
dziękuję za tak szybką odpowiedz..
A czytam teraz w Internecie to jest ten kwiatek Królowa Jednej Nocy?? bo chcę znalezc jej peielgnację oraz jak można ją rozmnożyć
a już myslałam że mam ta królewnę, ale patrzałam też ma pieknę kwaitki a tym bardziej jestem zadowolona bo ma ten kaktus 15 paków tylko teraz czekam na zakwitnięcię;-)
Dziękuje
Może ktoś jeszcze pomoże
Porównać... ja niestety jestem dalej zielona jeśli chodzi o kaktusy i każdy egzemplarz wydaje mi się być podobny.
Przestudiowałam forum z 10 razy i nadal jak je czytam od nowa bądź oglądam fotki to tak jak za pierwszym razem :D
Witajcie. Mam taką jedną książkę o kaktusach i jest w niej zdjęcie jak dziecko przygotowuje miniaturowy ogródek kaktusowy. Mniejsza z tym. Mianowicie jest na nim jeden kaktus, który przypadł mi do gustu, ale nie potrafię go zidentyfikować. Może ktoś z was będzie w stanie. Możliwe, że to jakaś roślina z rodzaju Rebutia (Aylostera). Chodzi o tą sztukę z pomarańczowymi kwiatami.
(Zdjęcie z książki Kaktusy i inne sukulenty (Seria Porady domowe - Ogrody). Zdjęcie Franka Becherer'a)