Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Piękne grzybki.Hortensja ogrodowa z dwoma rodzajami kwiatów u mnie jest prawie każdego roku widocznie to normalne . Lime Light kupiłam wiosną bo bardzo chciałam ją mieć ale jej nie mam ponieważ odmiany się nie zgadzają z zamówionymi.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie zakwitła tylko jedna z trzech ogrodowych, też dwoma rodzajami kwiatów. Pewnie one tak mają :)
Skoro Lime Light kwitnie, to już się zadomowiła i dopiero w przyszłym roku pokaże, na co ja stać. Też będę musiała postraszyć ogrodowe kompostownikiem ;:223
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu ja mam taką jedną ogrodową , którą wyhodowałam z sadzoneczki co urosła w wielkie krzaczycho i nie kwitnie chociaż ma ze 4 lata.Jeśli nie zakwitnie w następnym roku to ją przesadzę albo też postraszę .Czy poskutkuje ;:88
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam Anno i Barbaro ja tam swoim niczego ponad to co inne dostają nie dawałam i żadnym szpadlem ani kijem nad nimi nie wywijałam ale .. powiedziałam konkretnym i zdecydowanym głosem, że
" DLA LENIUCHÓW NA MOJEJ DZIAŁCE MIEJSCA NIE MA !!! "
Przemarzły ostro po ostatniej zimie , przeszły porządne cięcie bardzo nisko i efekt jest.
Zawsze bałam sie zbyt mocnego cięcia bo instrukcji na ten temat jest sporo i jedne zaprzeczają drugim.
To moje cięcie niechcący dopasowane było do zasady, którą kiedyś znalazłam i pozwolę sobie zacytować poniżej - może komuś sie przyda bo efekty widzę na każdym krzewie a kwiaty tak duże az muszę podpierać bo kładą sie do poziomu.
Do tego jest duży przyrost nowych pędów - uważam,że nawet za dużo

"W przypadku hortensji ogrodowej, kwitnącej na pędach zeszłorocznych, po przekwitnięciu usuwamy stare kwiatostany przycinając ponad pierwszym pąkiem liściowym oraz uszkodzone i chore pędy.
Pod koniec marca lub na początku kwietnia należy skrócić pędy kwitnące w roku ubiegłym, które tniemy nad dolnymi pędami bocznymi, które wytworzyły paki kwiatowe"
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To znaczy jak nisko je obcięłaś ? To może i ja zgapię .
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu jestem od niedawna na forum przeglądam Wasze ogrody i dużo
cennych wskazówek Waszych staram się przenieś do siebie.
ogród masz piękny moc kwiatów ,piękną altanę,
Bardzo mi się podobał Twój powojnik , nie śmiem pytać czy mogę liczyć na kawałek
w przyszłym roku, bo teraz to chyba za pózno
pozdrawiam cieplutko Teresa
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, to w praktyce, jakie długie zostają u Ciebie pędy hortensji? Chyba niewiele wyższe od poziomu gleby :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Krysiu.... dawno mnie nie było, i właśnie przeżyłam cudowną opowieść o Twoim ogrodzie... tak pięknie piszesz o każdej rabatce, prezentujesz ją, opisujesz dokładnie każdą roślinkę... bardzo przyjemnie się czyta :) nie mówiąc jak ogląda te twoje śliczności...mieczyki i dalie faktycznie masz nieziemskie... teraz jest tyle odmian mieczyków... coś pięknego...Zdziwił mnie też bardzo stan Twoich roślin: ogórków, pomidorów, nagietków... ja swoje ogórki już wyrzuciłam, bo bo mączniak doszczętnie jest strawił... pomidory też dogorywają, a mączniaka na nagietkach nie jestem w stanie powstrzymać... u mnie jest jakieś zagłębie chorób... to właśnie dziwne...że kawałek dalej ktoś ma te same roślinki zdrowe...

A altankę pokrywała Wam trzciną specjalna firma czy sami robiliście?
I jeszcze mam pytanko co do hortensji... czy Twoje rosnąć na słoneczku też mają poprzypalane liście?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam wszystkich odwiedzających i pozdrawiam
- na pytania odpowiem po niedzieli bo mam sporo pracy z racji zbliżającego sie Międzynarodowego Dnia Niewidomych, ( inaczej Białej Laski) obchodzony od 1946 roku, w rocznicę urodzin Valentina Haueya, założyciela pierwszej szkoły dla niewidomych czyli 15 października.
Celem obchodów tego dnia jest przybliżenie społeczeństwu problemów osób niewidomych oraz słabowidzących. Sprawy organizacyjne dogrywa się dość wcześnie aby tego dnia było wszystko jak trzeba.
Od ub. roku w naszym kraju rozpoczęliśmy akcję " malujemy żółte pasy "
Chodzi tu o malowanie żółtych pasów na krawędziach schodów, peronów , chodników bo to wielkie ułatwienie dla tysięcy osób niedowidzących w naszym kraju.
Żółty kolor mimo niedowidzenia pozostaje widoczny dość długo ...
W moim mieście sporo firm, siedzib urzędów itp wzięło udział i tego dnia będą wręczane podziękowania.
Zaczęłam pisać je na czystym tle ale takie ... bezosobowe więc zaprojektowałam tło kojarzące się z tematem a teraz stukam treść , potem szukanie drukarni itd.

Własnie przy tej pracy zakwitł mi hibiskus pomarańczowy i podzielę sie z Wami swą radością i jego urokiem który trwał aż 3 dni ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione w rożnych porach dnia i w rożnym oświetleniu stąd czasami inny odcień kolorystyczny.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Krysiu wielkie ukłony dla tego co robisz ;:180 hibiskus jest domowy? piękny ja mam takiego w doniczce na dworze, ale niziutki czerwony, nie wiem co z nim dalej.
:wit
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit Krysiu trafiłem do Ciebie przez zdjęcie ketmi południowej (u Izy) bo właśnie coś takiego zakwitło u mnie, ocalała przypadkiem bo zostawiłem do sprawdzenia - młode listki przypominały siewkę h. syryjskiego
pobuszowałem troszkę i już widzę sporo do zrobienia u siebie pozdrawiam Zbyszek
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Chylę czoła przed ludźmi zaangażowanymi społecznie ;:180 ;:180
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj,podziwiam twój piękny ogród i kącik wypoczynkowy.Czy masz może zdjęcie tej budowli w człej okazałości?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

christinkrysia pisze:
Obrazek
Jaki uroczy zakątek, pięknie dobrane rośliny ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Hej, hej! Gdzie się podziewasz? Rośliny posadzone? Ja już prezenty posadziłam mimo niesprzyjającej pogodzie. Zostało mi jeszcze kilka doniczek z zakupami do posadzenia. Chciałam spytać o te róże - ta mała z kwiatkiem to chyba okrywowa, ta jedna to wielkokwiatowa, a ten mały kawałek to co za piękność?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”