Kaktusy - schwimmen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy....

Post »

Pozwolisz, że zacytuję samego siebie :wink:

Artur89 pisze:Warunki jakie musimy mu zapewnić zależą od podkładki - bez niej zraz nie przetrwa, bo to ona go 'karmi'. Możliwe, że zraz jest szczepiony na Hylocereus undatus - okaże się jak wstawisz fotkę. Co do przesadzenia - osobiście jak miałem kaktusy z marketów to przesadzałem je jak najszybciej lub wtedy gdy miałem przygotowane odpowiednie podłoże. Aktualnie pozostał mi tylko jeden szczepiony (pozostałe sprzedałem). Zimowałem je tak jak resztę kaktusów, ale w trochę wyższej temp. (czyli nie spadającej poniżej 15*C) i przetrwały. Nie jest to regułą, bo niektórym szczepione kaktusy padają po zimowaniu. W tym roku planuje tak jak w poprzednią zimę, trzymać go w temp. nie niższej niż 15*C i w ogóle nie podlewać.
Z tym, że podkładka to jest H. undatus. Także można zastosować powyższe informacje.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osobiście to zimowałem go w temp. ok.15*C i chyba raz czy dwa podlałem lekko. Wiem, że inni nawet wcale nie podlewali i im dobrze zimowanie zniósł. Zdrowo się wybudził, ale niedawno uciąłem zraz, bo wolałem hylocereusa.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Na kwiatki ma szansę roślinka z ostatniej fotki czyli Notocacus scopa. Ale to za jakieś 2-3 lata o ile będzie miała właściwe warunki do wzrostu. A wygląda, że z tym może być kiepsko bo sporo Twoich roślin jest powyciąganych z braku światła i ma kiepskie podłoże.
Pozostałe rośliny to duże kaktusy, w większości kolumnowe, które mają szanse na kwiaty po wielu latach spędzonych w środowisku naturalnym lub w całorocznej szklarni. W uprawie amatorskiej na kwiaty w ich wypadku nie ma szans.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Nie kwitnie w warunkach domowych;
2. To jeszcze siewka jakiegoś kolumnowego (Pilosocereus?). Zakwitnie dopiero gdy osiągnie większe rozmiary. Mowa tu raczej o metrach :wink:
3. Ten pewnie tez potrzebuje trochę (sporo) lat by zakwitnąć, jeśli to nie jakich Echinocereus (ale raczej w kwiaciarniach o nie trudno)
4. To również siewka jakiegoś dużego kolumnowego. Gdzieś już o nim była mowa. Kwiaty - tak jak powyżej, chyba, że w warunkach domowych nie kwitnie...
5. Echinopsis multiplex/eyriesii, za mały by stwierdzić. Zakwitnie jak osiągnie bodajże 4-5cm średnicy.
6. Hmm, jeśli to Echinocereus to powinien zakwitnąć za niedługo. Chociaż widziałem już kwitnące młode rośliny - E. pectinatus. Nie wiem jak to jest w tym rodzaju, pewnie są rośliny kwitnące w już za młodu a inne dopiero po kilku latach.
7. Notocactus scopa, jak będzie mieć optymalne warunki to już w nast. wiosnę zakwitnie. Jeśli to nie jakiś 2cm średnicy odrost... Pamiętach, rośliny z rodz. Notocactus zimujemy tylko 3 miesiące (w sensie 3mies. bez wody)

O, Tomek już napisał o kolumnowych.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
schwimmen
200p
200p

Post »

Ok dzięki
Ps.Wiem, ze moje kaktusy mają złe podłoże. Będę je przesadzał jak kupię ziemię. Mam po nią jechać w piątek.
A czy te kaktusy kwitną?
http://yfrog.com/05dsc09384dj
http://yfrog.com/b9dsc09318fj NIE JEST CAŁY POKAZANY
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ponieważ formy bezchlorofilowe mają uszkodzone DNA to z kwitnieniem u nich jest raczej kiepsko. Jednak czasem się to zdarza.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raczej kwitnie. Gymnocalycium pozbawione chlorofilu. Chociaż jak kiedyś byłem w Centrum ogrodniczym to na ok 50 Gymno tylko jeden miał pąka(zaschniętego). Przy czym Chamaecereus sylvestrii, bezchlorofilowy - na ok 50 osobników kwitło 90%. Drugi osobnik to Euphorbia lactea cristata. Elementem, który decyduje o jej atrakcyjności jest kolor pędów i tych zredukowanych liści jak również sam pokrój rośliny. Nigdy nie widziałem jej kwitnącej, a to pewnie dlatego, że nie kwitnie.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
schwimmen
200p
200p

Post »

kaktusy tydzień temu zostały przesadzone
schwimmen
200p
200p

Post »

ten kaktus który był wysuszony podlałem a raczej przelałem i nadal jest taki zgięty. Co mam zrobić. Przenieść go już w chłodne miejsce i dopiero wiosną podlać. Reszta kaktusów zostanie przeniesiona za parę dni na strych.
schwimmen
200p
200p

Post »

a mogę moje wszystkie kaktusy zimować na strychu w temperaturze 2-20
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Te 20*C to zdecydowanie za dużo. Nie powinno być więcej niż 12-15*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
schwimmen
200p
200p

Post »

20 stopni to może tylko gdy będzie świeciło słońce. O górne granice to raczej bym się nie martwił. Ale raczej o dolne. 3 stopnie albo niżej to nie za dużo. Jeśli będą mrozy. Teraz w chłodne dni temperaura waha się koło 10
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dla większości kaktusów temperatura nie niższa niż 0*C nie jest groźna.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
schwimmen
200p
200p

Post »

a tego też dać już do zimowania? To ten kaktus co mi usechł. Przesadziłem gi i podlałem obficie, ale jeszcze nie powrócił do normalnego kształtu. Trochę się tylko poprawił. Podlać o jeszcze raz.
Oto jego zdjęcia:
http://yfrog.com/1xdsc09816dj
http://yfrog.com/ngdsc09810uj
http://yfrog.com/3ddsc09811mj
http://yfrog.com/6zdsc09808dj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”