Rokitnik - uprawa, warunki owocowania

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mogę tylko dodać że według mnie jest to bardzo
atrakcyjny krzew szczególnie o tej porze roku
kiedy wiszą na nim owoce. Jadłem sobie owoce rokitnika
i powiem że są strasznie kwaśne właśnie dzięki dużej ilości
witamin w nich zawartych. Problem w nich jest taki że trudno
się je obrywa z gałązki bo od razu pękają jak się je za mocno dotknie.
Ale warto skosztować, ale dopiero po pierwszych przymrozkach. :D
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanko. Mój rokitnik wygląda tak jakby część pędów całkiem uschła. Nie wiem czy mam je przyciąć, czy może też rokitnik przycina się w jakiś określony sposób czy też radzi sobie sam?
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Ja się też połasiłam na rokitnika w planowanym zagajniku dla ptaków, wyczytałam o nim wszystko co potrzebne, ale nie dotarłam do info o odrostach. 70cm krzew wsadziłam tydzień temu w żyzną glebę i tak sobie myślę, czy go za wczasu odgrodzić od jodły i pęcherznicy z którymi sąsiaduje. Odstęp 2m. Tylko czym skutecznie odgrodzić jego korzenie i w jakiej odległości od krzewu?
A z drugiej strony przychodzi mi taka myśl, że może nie ma co panikować. Może on ma tak jak lilak, że puszcza odrosty sam dopiero, gdy wyje wszystko z gleby. Co może się nie zdarzyć. A tylko uważać trzeba na uszkodzenie korzeni. Poza tym rośnie powoli...
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

mila1003 -Rokitnik przytnij dopiero jak wypuści liście ,tniemy tylko to co suche ,no chyba ,że chcesz ograniczyć jego wzrost, to wtedy wczesną wiosną trzeba mu zafundować porządne cięcie :lol:
ania k - Rokitniki mają tendencję do wypuszczania odrostów korzeniowych i to w odległości kilku metrów od rośliny macierzystej :? ale to dopiero u starszych okazów ,młode nie mają odrostów :wink:
Mam nadzieję ,że czytałaś o tym ,że Rokitnik aby owocował musi być posadzony żeński i męski egzemplarz inaczej nici z owoców :roll:
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Tak, wiem, że musi mieć drugiego w towarzystwie. Na razie nie ma gwarancji, że jak dosadzę drugiego to będą przeciwnej płci :/ Będę cierpliwie czekać, może gdzieś w sąsiedztwie gdzieś rośnie. Trzymam kciuki żeby to była dziewczynka.
Co do przycinania, wyczytałam też, że usuwa się gałęzie nieowocujące.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

CZy ktoś zetknął się z sadzonkami tych rokitników:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2601
Awatar użytkownika
Rzepa
50p
50p
Od: 24 maja 2009, o 14:02

Post »

Cześć !
Mam małego rokitnika. Czy ktoś może napisać, po ilu latach można się spodziewać owoców ?
Wiem, że trzeba mieć obie płcie, ale wiek chyba też jest istotny :roll:
Dzięki.
Rzepa
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Mam okazję tanio jutro kupić rokitnika poprowadzonego w formie drzewka, o wysokości minimum 3 m. Ale dowiedziałam się o odrostach, a mam mały ogródek :? . Ale gliniastą glebę (wapienną). Co zrobić :?: Pilnie potrzebuje pomocy :!:
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Rokitnik

Post »

Rokitnik pospolity (hippophae rhamnoides) rośnie dziko w Europie Północnej i Zachodniej, w tym również w Polsce. W Rosji i Finlandii oraz w Niemczech (na terenie dawnego NRD) jest uprawiany dla owoców na konfitury i słodycze. Dla amatorów uprawa jest utrudniona tym, ze kolce są ostre i zdrewniałe co nie pozwala na łatwy zbiór bez mrożenia. W Polsce można go nabyć w wielu sklepach ogrodniczych i od Ryszarda Majewskiego, który sprzedaje przez internet. Dla owoców trzeba mieć rośliny obu pćłci, bo rokytnik jest albo żeński albo męski.
pozdrawiam, Gunnar
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Re: Rokitnik

Post »

Tak przypadkiem zobaczyłem temat o przylaszczkach i mam pytanie :) Czy przypadkiem nie jest tak że ty jesteś Szwedem :?: :) Bo jeżeli tak to ten Rokytnik staje się dla mnie zupełnie zrozumiały :idea: :wink: Ta Chomiczówka mnie zmyliła :P
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A może ktoś wie, gdzie można kupić rokitniki odmian owocowych? Sa takie sady w polsce, pisałam do właściciela ale nikt nie odpisał, a chętnie bym kupiła.. Ukraińcy się ponoć w nich specjalizują.. Różnią się tym, że mają dłuższe ogonki przy owocach i łatwiej przez to zbierać, oraz niektóre odmiany po oderwaniu tego ogonka nie puszczają soku tak od razu.
witomark
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 11:55
Kontakt:

Post »

Mam 3szt rokitników prawdopodobnie jednej płci, które wypuszczają odrosty korzeniowe, czy odrosty mogą być innej płci, czy będę musiał rozpoznać płeć i poszukać odmieńca?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

O ile nie jest szczepiony odrosty nie mogą być innej płci.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Witam
A ja mam takie pytanie czy rokitnik można tak uformować by pokrojem uzyskać coś na kształt drzewa oliwnego? http://warszawa.szerlok.pl/oferta/drzew ... D46P6.html
lub http://wycieczki.arbiter.pl/zdjecie/12434.Drzewa ??
z tego co zauważyłam to rośnie on raczej luźny a chciała bym uzyskać formę niewielkiego drzewa , Jeśli da się to proszę o wskazówki.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Mag13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2011, o 21:12

Re: Rokitnik jak rozpoznać płeć

Post »

Witam,

czy ktoś może mi pomóc w rozpoznaniu płci rokitnika. Mam 2 od 3 lat do tej pory jeszcze żaden nie owocował. Prawdopodobnie z powodu tego że są jednej płci. Niestety nigdzie nie doszukałam się informacji jakie są różnice w wyglądzie.
Gdzieś ktoś napisał że męski ma na łodygach pąki w postaci szyszek. Ja na swoim aktualnie zauważyłam w odległości 3-4 cm pojedyncze maleńkie szyszeczki. Mam nadzieję że jednak okaże się żeńskim. Czy ktoś może podesłac zdjęcia jak wygląda odmiana męska a jak żeńska albo szczegółowy opis.
Będę bardzo wdzięczna bo każdego roku wypatruje owoców i nic.

pozdrawiam

Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”