Storczyki Storczykowej cz. 3
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
No pewnie. Więc życzę powodzenia w ujarzmianiu go 

- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
też mam takiego jednego, liście wielkie po jednej stronie z drugiej właściwie normalne, pewnego dnia spadł mi przez przypadek ze trzy razy z okna, ciagle jakoś go zahaczałam;/ Niestety ja nie miałąm tyle szczęscia i za 3 razem utrącił mu się kwiatek ostatni:)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Duże storczyki są piękne, ale jest z nimi pewien kłopot - bardzo często spadają. Liodoro nie jest jedynym, ktory ciągle spada. Bardzo często spada też bialy wielkokwiatowy, ale też mu się nic nie stalo nie licząc zadrapań na liściach. Wszystkie jego olbrzymie kwiaty są w całości. To pewnie one go przeważają, bo mają prawie 11 cm i są cięzkie, a liścia też ma ogromne. Te 2 spadają najczęściej, ale często ciągną za sobą inne, te, które stoją najbliżej. Białego może też kiedyś przesadzę. Z Liodoro może na razie będzie spokój, bo ta doniczka jest bardzo duża (15 cm). Jeszcze jest parę takich, które wymagają przesadzenia. Staram się tego unikać, bo to nie jest za dobre, ale niektóre mają już tak ciasno, że trzeba im zmienić doniczkę. W pierwszej kolejności przesadzę violacea x amboinensis x spica, bo on to już wyłazi korzeniami.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Chyba każda z nas się wzdryga przed przesadzaniem 

-
- 200p
Ja już się wzięłam na sposób i po pierwsze tego wielkiego postawiłam wgłąb parapetu, (bliżej okna) i po drugie, obróciłam liście w stronę okna a nie pokoju... Teraz już liście nie zwisają mu poza parapet i tym samym nie ciągną w dół. Strasznie dużo miejsca teraz zajmuje, ale nie ma innego wyjścia bo ciągle się przewracał. Póki będę miała dostatecznie dużo miejsca żeby go tak trzymać to będzie tak stał ;) na razie problem z głowy 
a co do przesadzania to ja zawsze też mam z tym problem
zawsze jest stres czy to roślinie nie zaszkodzi...

a co do przesadzania to ja zawsze też mam z tym problem

- Kaja-gr
- 200p
- Kontakt:
Mojego niestety tak nie ustawie bo mam za wąski parapet, a liście za długie, doniczka musialaby w polowie w powietrzu stać 

-
- 200p
Ja na szczęście mam szerokie parapety 

- Storczykowa
U mnie nie ma miejsca, żeby go postawić liśćmi w stronę okna, bo ma liście naprawdę gigantyczne, więc musi być liśćmi w dół, ale teraz w tej wielkiej donicy z grubym, ciężkim podłożem z kory i kamyków, raczej się nie będzie przewracał. Gdyby nie to przewracanie, to nie musiałby być jeszcze przesadzany, bo nie rozsadzal doniczki korzeniami. Ale nie chciałam, żeby znowu spadał, w końcu pęd lub nawet trzon mógłby mu się złamać. To i tak cud, że tyle upadków przetrwał tylko z niewielkimi zadrapaniami na liściach i pędzie.
Inne Phalaenopsis też mają się dobrze, pojawiają się korzonki i listka, niedługo pewnie będą też pędziki. Bardzo mnie cieszy ten na niebieskiej Vandzie, choć najbardziej bym się ucieszyła z pędów tych, które u mnie nie kwitły, a jakby zakwitła biała, pewnie bym skakała pod sufit z radości. W końcu czekałam na tą Vandę prawie 2 lata. Mam ją dopiero z 5 tygodni, więc nawet się nie zdążyła zaaklimatyzować, ale te z wystawy już ładnie przyrastają. Ta wisząca rózowo-brązowa puszcza nowe korzonki i listki. Te listki, ktore puściła u mnie, są dużo większe od kupnych, choć nigdy Vand nie nawożę.
Inne Phalaenopsis też mają się dobrze, pojawiają się korzonki i listka, niedługo pewnie będą też pędziki. Bardzo mnie cieszy ten na niebieskiej Vandzie, choć najbardziej bym się ucieszyła z pędów tych, które u mnie nie kwitły, a jakby zakwitła biała, pewnie bym skakała pod sufit z radości. W końcu czekałam na tą Vandę prawie 2 lata. Mam ją dopiero z 5 tygodni, więc nawet się nie zdążyła zaaklimatyzować, ale te z wystawy już ładnie przyrastają. Ta wisząca rózowo-brązowa puszcza nowe korzonki i listki. Te listki, ktore puściła u mnie, są dużo większe od kupnych, choć nigdy Vand nie nawożę.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja te spadające trzymam w ciężkich, glinianych osłonkach. Rzeczywiście, jak je biorę do moczenia, to się wywracają. Muszę ciasno je układać w misce, żeby stały, a nie...leżały 

- Storczykowa
No z tymi dużymi czasami jest ciężko, ale są takie cudne... Muszę je tak ustawiac, żeby nie spadły i staram się ich nie ruszać, bo jak się źle ustawi, to spadają. A jak spadają, to zawsze się wysypuje podłoże, czasami łamią liście lub pędy... W zeszłym roku spadł biały z mazami, to mu się połamały liścia, a kilka lat temu spadly mi wszystkie ze stołu, a jeden miał 30 pąków i dużo odpadło...
A teraz tetraspisik i Liodoro:

A teraz tetraspisik i Liodoro:

-
- 200p
śliczne fotki
pięknie Ci tetraspisik rozkwita

- Kaja-gr
- 200p
- Kontakt:
Cudny tetrapsik ;) i coraz lepsze fotki 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Czytam u Ciebie,że więcej osób ma storczyki z wielkimi liśćmi i kłopoty z nimi.Bo parapety u wszystkich( no prawie wszystkich) są za wąskie,już za ciasne,są kłopoty nawet przy kąpieli.To właśnie chyba nas najbardziej łączy poza małpią miłością do storczyków 

- Storczykowa
U mnie są niestety wąskie, tylko 2 rzędy storczyków się mieszczą... A że większość jest dość spora, ciężko je tak ustawić, żeby było dobrze. W sumie to bardzo dobrze, że nie kąpię, bo by było sporo kłopotow z tym ustawianiem, są sciągane tylko raz w roku, do mycia okien, a tak to czasami pojedyncze biorę, żeby obejrzec, ale nigdy nie sciągam wszystkich. Przy podlewaniu po prostu wsuwam podlewaczkę między nie i podlewam. Vandy kąpię, z nimi jest zawsze sporo kłopotu przy tym wyciąganiu, bo trzeba uważać na tetraspisika i inne Phal., no i na wazony, bo bardzo łatwo się tłuką.
-
- 200p
To ty nie kapiesz swoich Phal? Wystarczy im tylko podlewanie?