Rozmnażanie berberysow z nasion
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2010, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozmnażanie berberysow z nasion
wirtam wszystkich.chcialbym sobie wyhodowac berberysy z nasion.posiadam prawdopodobnie berberys pospolity,gdyz patrzylem zdjecia w internecie tego berberysu i jest on taki sam jak moj.i mam teraz pare pytan:
1.Kiedy zrywac nasiona z berberysow(w jakim miesiacu),i czy z obojetnie jakich sadzonek moge zrywac?
2.Gdy je zerwe i obiorę z owocu,tzn. z tej łupiny.to kiedy mam je wsadzic w ziemie??pozną jesienia czy wczesna wiosna???pytam,bo czytalem duzo na forach i jedni pisza ze jesienia,inni ze wiosna
3.jak mam potem pielegnowac te nasiona w ziemi zeby wykielkowaly wogole??stosowac jakies ukorzeniacze czy cos podobnego??
z gory dziekuje za odpowiedzi:)
1.Kiedy zrywac nasiona z berberysow(w jakim miesiacu),i czy z obojetnie jakich sadzonek moge zrywac?
2.Gdy je zerwe i obiorę z owocu,tzn. z tej łupiny.to kiedy mam je wsadzic w ziemie??pozną jesienia czy wczesna wiosna???pytam,bo czytalem duzo na forach i jedni pisza ze jesienia,inni ze wiosna
3.jak mam potem pielegnowac te nasiona w ziemi zeby wykielkowaly wogole??stosowac jakies ukorzeniacze czy cos podobnego??
z gory dziekuje za odpowiedzi:)
Re: SAdzenie berberysow z nasion
Witam
Nasiona berberysu zbiera się od września do listopada. Najlepiej jest je oczyścić z owocni i od razu wysiać do gruntu lub zimnego inspektu. Dobrze jest nasionka wymieszać z jakimś środkiem przeciwko grzybom.
Nasiona berberysu zbiera się od września do listopada. Najlepiej jest je oczyścić z owocni i od razu wysiać do gruntu lub zimnego inspektu. Dobrze jest nasionka wymieszać z jakimś środkiem przeciwko grzybom.
-
- 0p - Nowonarodzony
i to obojetne z jakich sadzonek???bo na innych ofrach psialo zeby je oczyscic i wysuszyc,oplukac woda,czy tak mam zrobic??
jeżeli masz krzewy tego samego gatunku to możesz zbierać które chcesz. Moczenie ułatwia oczyszczanie nasionek z owocni. Po oczyszczeniu osuszyć wymieszać z zaprawą nasienną i siać.
Powodzenia
Powodzenia
-
- 0p - Nowonarodzony
a jeszcze zapytam co wchodzi w skald tej zaprawy nasiennej?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale po co ci skład, skoro masz nazwę? Zaprawa nasienna to nazwa własna. Możesz jeszcze użyć środków przeciwgrzybowych, zapytaj w sklepie ogrodniczym, to ci doradzą. ale i bez tego nasiona wykiełkują, tylko oznacz miejsce siania, żebyś nie zapomniał i nie wyplewił wiosną.
A tak na marginesie to:
- nasiona się sieje!
- sadzonki się sadzi!
Nie odwrotnie! :P
A tak na marginesie to:
- nasiona się sieje!
- sadzonki się sadzi!
Nie odwrotnie! :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
ok,to tak zrobie.tylko mam jeszcze jeden klopot.nie wiem ktore to sa nasiona,bo zerwalem owoce,koloru czerwonego,a z nich wydlubalem niby nasiona kolorze zielonym,ale gdy jeszcze tez zielone wydlubalem,to w srodku bylo zolte,wg mnie to to sa nasiona.to ktore w koncu sa nasiona??zielone czy zolte??
Re: Rozmnażanie berberysow z nasion
Z grubsza brązowe 
Czarna jagoda niedojrzała jest zielona a jak dojrzeje to jest całkiem fioletowa...

Czarna jagoda niedojrzała jest zielona a jak dojrzeje to jest całkiem fioletowa...
-
- 0p - Nowonarodzony
czyli mam poczekac az z zielonego sie zrobia brazowe i je dopiero zrywac,tak??i na pewno wyluskac aby z tej pierwszej lupiny,nie luskac ich az do tego zoltego koloru?:)
Oczywiście, że nie 
To kolorowe, to owocnia. Do usunięcia. To zielone, to niedojrzała łupina nasienna. Tego nie ruszaj
Zresztą, najprościej to oberwać, wsypać w cokolwiek i dać zafermentować. Cukier i drożdże niekonieczne. Chociaż- też można- będzie całkiem niezłe winko, a przy ściąganiu po pierwszej, intensywnej fermentacji to co zostanie wystarczy wodą na sicie opłukać.
Wino z berberysu
(tak samo można użyć dziką różę)
2 kg berberysu (dzikiej róży)
9 l wody 1,5 kg cukru
3 g pożywki.

To kolorowe, to owocnia. Do usunięcia. To zielone, to niedojrzała łupina nasienna. Tego nie ruszaj

Zresztą, najprościej to oberwać, wsypać w cokolwiek i dać zafermentować. Cukier i drożdże niekonieczne. Chociaż- też można- będzie całkiem niezłe winko, a przy ściąganiu po pierwszej, intensywnej fermentacji to co zostanie wystarczy wodą na sicie opłukać.
Wino z berberysu
(tak samo można użyć dziką różę)
2 kg berberysu (dzikiej róży)
9 l wody 1,5 kg cukru
3 g pożywki.
-
- 0p - Nowonarodzony
a czy moge juz teraz zbierac te nasiona i sadzic czy poczekac az dojrzeja??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie sadzić, a SIAĆ.
I nie teraz, a wtedy, kiedy będą miały szansę na wykiełkowanie.
Ludzkie niemowlęta też się nie rozmnażają, prawda?
I nie teraz, a wtedy, kiedy będą miały szansę na wykiełkowanie.
Ludzkie niemowlęta też się nie rozmnażają, prawda?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Nalewka pisze:Ludzkie niemowlęta też się nie rozmnażają, prawda?

- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Berberysy bardzo często dają samosiew,obejrzyj sobie glebę pod berberysem,moze znajdziesz siewki,a tak wogole ,to nie ma jak eksperymentowanie samemu,to daje najwieksze doświadczenie i wiedzę .konrad12601 pisze:a czy moge już teraz zbierac te nasiona i sadzic czy poczekac az dojrzeja??
-
- 0p - Nowonarodzony
a kiedy beda mialy szanse na wykielkowanie??w jakim czasie?