Witam ;:2
Kupiłam dziś rozsadę brukselki szukałam tu informacji, ale niestety nie ma nic
Jakie macie doświadczenie w uprawie, jakie zasady trzeba zastosować, itp., aby mieć dobre plony
Posadzić trzeba brukselkę najlepiej na początku czerwca - bo musi zdążyć zawiązać małe kapustki w odpowiednim czasie. Czytałam, że ważna jest rozstawa - ponoć 0,5 x 0,5 m bo potrzebują te krzaczyska sporo miejsca - wtedy i plon będzie spory
uprawa z rozsady, siew w połowie kwietnia
dobrze wykształconą rozsadę sadzi się w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 60x50cm
w okresie formowania główek wymaga systematycznego nawadniania
w połowie września rośliny ogławia się.
zbiór stopniowo w miarę dorastania i w miarę potrzeby nawet do połowy stycznia
można pozostawić w gruncie na zimę, mróz nie ma wpływu na jakość główek
Ja już wysiałem nasiona Maczugi do gruntu. Trzeba pamiętac, by wrzucic trochę popiołu i kory, co wpłynie na twardośc główek. Komuś może się coś urodziło i podzieli się doświadczeniem...
Jak wasze brukselki? Moje się strasznie rozrosły, część od deszczu się przewróciła. Tam gdzie powinna być brukselka jest tylko taki mały cypelek. Będzie coś z tego czy raczej nie? Kiedy te główki się pokażą?
Czytałem że zbyt duża ilość azotu w glebie wpływa na formowanie się luźnych główek, a także na to że w ogóle się nie uformują. W tym roku wyhodowałem odmianę Groninger, która swe malutkie główki ma mi oddać do konsumpcji od października do końca listopada jak podał na opakowaniu nasion CNOS-VILMORIN. Fotki zamieszczę w niedzielę. Tak jak u Anny29 tak samo i u mnie są na razie małe "cypelki".
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek