Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Różaneczniki w Pszczynie
Obrazek Obrazek Obrazek
Mój biały różanecznik, kiełkujący różowy hiacynt oraz hosta Gold Standard
Obrazek Obrazek Obrazek
Widok ogólny i dwie rzekotki drzewne
Obrazek Obrazek Obrazek

Pamelko -
mam jeszcze dwa takie projekty. Na lato i jesień, ale wstawię je dopiero za jakiś czas. Nie ukrywam, ze są trochę pracochłonne.
Tymczasem wolę wstawić zaległe zdjęcia z sierpnia. Już czekają zdjęcia astrów, cyklamena białego, rudbekii i innych ;)

Jagusiu - zamówiłem dwa Psi Zęby (Erythronium) Dens Canis - na obrazku rzeczywiście kwiaty przypominają bożykwiaty, ale raz kupiłem i mi nie wzeszedł.
Mój ogród dopiero nabiera porządnych kształtów i kolorów. To dosyć powolny proces, gdy ma sie ograniczone środki. Tym bardziej cieszy mnie, ze projekt się podoba.

Aster Tristian
Obrazek
Lazuryt
Obrazek

Obrazek
Szałwia Luna
Obrazek
Miodunka, która po 3 miesiącach tak mi się rozrosła, ze podzieliłem ją na 4 części
Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku sprawdzałem ofertę cebul, z tej strony, bardzo ciekawe odmiany, a długo czekałeś na towar?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mateuszu - ja robiłem zamówienia przedsezonowe (lipiec i sierpień) i w miarę rozszerzania się oferty domawiałem rośliny/cebulki. Wczoraj dostałem komunikat, ze paczka jest już naszykowana do wysyłki, a dzisiaj, ze jest już w drodze. Tak więc jutro moja babcia odbierze zapewne paczkę, a ja jak pojadę na wieś to wszystko powsadzam. Wysyłka ze świata cebul rozpoczęła się 1 września więc dosyć szybko działają.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku te rzekotki są wspaniałe.
Kiedyś były i u mnie, ale teraz od dawna ich nie widziałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aha zobaczymy jutro :) myślisz że się opłaca zamawiać mieszanki? czy lepiej po kilka z każdej odmiany.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko a masz krzewy maliny? Jeśli kiedyś miałaś a teraz ich nie masz to to może być przyczyna. Z tego co zauważyłem rzekotka szczególnie upodobała sobie tą roślinę. Bardzo długo czekałem aż te płazy zagoszczą u mnie w ogrodzie ;) Teraz kiedy na wsi gdzie mam dom powstały dwie plantacje maliny i jak widać spoodobały im się takze moje 4 krzaczki maliny ;)

Mateuszu - wszystko zależy od tego jakie masz nastawienie. Jeśli nie zależy Ci na konkretnych odmianach a wyłącznie na efekcie kolorystycznym to mix-y są jak najbardziej na miejscu. Jednak jeśli lubisz wiedzieć jakie rośliny posiadasz i w jakiej ilości to już lepsze są kompozycje kwiatowe o ściśle określonej ilości cebul z danej odmiany np. http://www.swiatcebul.pl/cat-pol-121455 ... ATOWE.html . Czasami jest to dodatkowo opłacalne.
Osobiście jednak wolę kupić te odmiany, które konkretnie mi się spodobały i sam tworzę kompozycje. To już kwestia gustu i każdy musi sam zdecydować.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku maliny mam od dawna, ale one siedziały zawsze u mnie na drzewach.
Fakt, że nie ma już dużych, starych jabłoni, ale drzew dookoła nie brakuje.
Jedynie straciły się stawy i mokradła, które kiedyś były niedaleko mnie.
Miasto niestety się rozrasta, powstały osiedla domków no i żabki też się skończyły. :cry:
Przemku czy zakupy cebulowe w świecie cebul są trafne, czy też nie wszystko się zgadza z zamówieniem ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

JA kilka razy kupowałam na cebule.pl i jestem bardzo zadowolona. Dodają gratisy, a jeżeli coś jest nie tak z przesyłką [ja np miałam tylko woreczek z trocinami zamiast trójsklepki :)] to po reklamacji przysyłają po raz drugi. Też z gratisem. Polecam
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Priamie-Ładny całoroczny plan obsadzenia rabaty trapezowatej.Dobrze to sobie obmyśliłeś.Śladów po przesyłce od Ciebie brak jakichkolwiek.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - rzeczywiście silna urbanizacja powoduje zmniejszenie bioróżnorodności gatunkowej. Tym samym tracimy wiele wspaniałych zwierząt.
Im później ludzie zarządzający terenami zielonymi w przestrzeni miejskiej dostrzegą swoje niewłaściwe działania, tym częściej będzie tak, ze to nasze ogrody będą jedyną ostoją dla dzikich zwierząt.

Jagusiu - ja rok temu zamawiałem na cebule.pl i też byłem bardzo zadowolony. W tym roku przerzuciłem się bardziej na swiatcebul.pl ze względu na 10% rabat i większy wybór odmian roślin cebulowych. Teraz czekam na paczki z roślinami i pod koniec września rozpoczynam sadzenie do gruntu.

Ewo - to jeszcze nie koniec. To dopiero wiosenny projekt. Na komputerze mam jeszcze dwa, które pokażę niebawem.
A co do bergenii to otrzymałem ją z powrotem :( i dzisiaj zamierzam wysłać Ci ją ponownie.

Ta rudbekia jest wspaniała! Szkoda, że dopiero teraz zobaczyłem ją w internecie!
Rudbekia 'Cherry Brandy'
Ma ja ktoś z Was w ogrodzie :?:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Co prawda, to prawda Cherry Brandy zchwycająca.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Priamie-to czekam na kolejne projekty(te ukryte w komputerze) i na bergenię.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pamelko - rudbekie 'Cherry Brandy' postaram się kupić sobie w przyszłym roku. Wygląda na godną swojej ceny ;)

Ewo Janino Sadowska - liczę na to, że koło piątku będziesz miała już białą bergenię w ogrodzie ;) A na projekt musisz jeszcze troszeczkę poczekać ;:224

Ważka
Obrazek Obrazek
Biały różanecznik
Obrazek Obrazek
Gazanie
Obrazek Obrazek
Róże
Obrazek Obrazek
Lilia Adios Nonino - kilka dni temu przekwitła
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A jaka to rozsądna cena jeśli można wiedzieć Przemku?
Moje rh mają nabrzmiałe pąki, ale skąd wiedzieć, czy kwiatowe ;:224 Przyznam się, że nie wiem ;:14
A lilie już oglądam :tan teraz myślę o tygrysiej ;:224
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pamelko - 21,90 zł za 3 szt czyli 7,30 zł za sadzonkę. Z jednej strony to dużo, ale z drugiej wiedząc że to nowość o bardzo fajnym kolorze to całkiem przystępnie.
Obrazek
Co do różanecznika - pąki kwiatowe są bardziej kuliste, a pąki liściowe bardziej spiczaste i mniejsze. Na drugim zdjęciu (powyżej) widać tylko pąki kwiatowe. Rh wypuszczają je po kwitnieniu ale w sierpniu/wrześniu nabierają większych kształtów. Niektóre kwitną we wrześniu, ale zdecydowana większość jest przygotowywana do majowego spektaklu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”