I znowu następny OGRÓD... cz. II
Re: I znowu następny OGRÓD... cz. II
Hej Mati,
kupiłeś wiosną canne Stuttgart, jak wygląda?

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku dzięki
nawet nie znałem tej nazwy odmianowej.
Adrianie nawet nie pytaj, z 9 kann tylko 4 wyrosły, 1 zakwitła, ale tej odmiany akurat nie mam, nie wiem czy reszta zdąży zakwitnąć,
Gieniu na 4 pierwszych fotkach jest MOTYLEK - schisanthus wisetonensis z mieszanki, następne to nie wiem co jest, bo samo wyrosło i znikło
na przedostatniej jest powój trójbarwny jeszcze miałem gdzieś fotki innych kolorów.
nasze samosiejki...

Adrianie nawet nie pytaj, z 9 kann tylko 4 wyrosły, 1 zakwitła, ale tej odmiany akurat nie mam, nie wiem czy reszta zdąży zakwitnąć,
Gieniu na 4 pierwszych fotkach jest MOTYLEK - schisanthus wisetonensis z mieszanki, następne to nie wiem co jest, bo samo wyrosło i znikło

nasze samosiejki...

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mateusz znowu nie wiem co jest na ostatniej fotce .
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ajajaj, jakie oryginalne kwiatuszki! Większości w ogóle nie znam!
Matemaxiu - ależ Ty masz rękę do kwitnących i oko do ich fotogafowania!
Bardzo-bardzo ładne
No tak, to teraz rozumiem, dlaczego pytałeś u mnie o lilie... W moim ogrodzie są dodatkiem do iglaków, a u Ciebie będą królować w kolorowym gąszczu
Pozdrówki - Ula
Matemaxiu - ależ Ty masz rękę do kwitnących i oko do ich fotogafowania!
Bardzo-bardzo ładne

No tak, to teraz rozumiem, dlaczego pytałeś u mnie o lilie... W moim ogrodzie są dodatkiem do iglaków, a u Ciebie będą królować w kolorowym gąszczu

Pozdrówki - Ula
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Mateusz ! Miałam zaległości u Ciebie ale juz nadrobiłam i .... dostałam oczopląsu od wzorów i kolorów.
Do tego zmysł artystyczny w kadrowaniu i wyszukiwaniu super szczegółów.
Wyjątkowo piękne mieczyki w tym roku sie trafiają , jakiś wysyp super odmian nawet w mixach.
U siebie też miałam wiele miłych radosnych chwil z ich powodu.
Masz trawę, z której pozyskujesz tyczki - czy to bambus ?
Pytam bo nabyłam coś takiego jesienią ub roku - ładna kępa sie zrobiła i okazało się,że złe miejsce wybrałam- czeka je przeprowadzka i przy okazji trzeba wykonać jakąś zaporę aby sie nie rozeszła zbytnio.
Czy Twoja ma jakieś zabezpieczenie i kiedy tniesz ją na tyczki ?
Do tego zmysł artystyczny w kadrowaniu i wyszukiwaniu super szczegółów.
Wyjątkowo piękne mieczyki w tym roku sie trafiają , jakiś wysyp super odmian nawet w mixach.
U siebie też miałam wiele miłych radosnych chwil z ich powodu.
Masz trawę, z której pozyskujesz tyczki - czy to bambus ?
Pytam bo nabyłam coś takiego jesienią ub roku - ładna kępa sie zrobiła i okazało się,że złe miejsce wybrałam- czeka je przeprowadzka i przy okazji trzeba wykonać jakąś zaporę aby sie nie rozeszła zbytnio.
Czy Twoja ma jakieś zabezpieczenie i kiedy tniesz ją na tyczki ?
- Matemax
- 1000p
Witaj Krysiu, dzięki za pochwały
trawa o którą pytasz to jeden z Miskantów jak już robię porządki przed zimą to ścinam go i suszy się w szopie, na wiosnę obrywam trawę i zostają tyczki, rośnie u mnie na pełnym słońcu. Nie zabezpieczam jej na zimę, nie przemarza.
Ulciu dzięki
mój 'gąszcz' to przede wszystkim jednoroczne, ale muszę to zmienić bo coraz mniej czasu a one wymagają trochę poświęceń, chcę jeszcze w tym roku posadzić jedną odmianę budlei i jakiegoś hibiskusa.
Gieniu nie wiem jak się ta samosiejka nazywa, ma takie lancetowate liście, u nas rośnie na dziko.

Ulciu dzięki

Gieniu nie wiem jak się ta samosiejka nazywa, ma takie lancetowate liście, u nas rośnie na dziko.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Naparstnica teraz u Ciebie kwitnie? Ja już o swoich dawno zapomniałam.
Przepiękne masz te samosiejki.
Ja z jednorocznymi nie mam problemu, bo zostawiam na zimę rośliny i gdy sprzątam wiosną same się sieją. Wystarczy je potem tylko albo poprzerywać, albo poprzesadzać gdzie trzeba.
Przepiękne masz te samosiejki.
Ja z jednorocznymi nie mam problemu, bo zostawiam na zimę rośliny i gdy sprzątam wiosną same się sieją. Wystarczy je potem tylko albo poprzerywać, albo poprzesadzać gdzie trzeba.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Mateuszu, samosiejki super! Najbardziej podoba mi się czarnuszka. A ta ostatnia samosiejka przypomina storczyka ale to chyba mało prawdopodobne, żeby się tak łatwo nasiewał
Motylki też fajne rośliny. Mają tyle kolorów

Motylki też fajne rośliny. Mają tyle kolorów

- Matemax
- 1000p
Jacku nie znalazłem nic na ten temat, motylki obciąłem ale już nie wypuściły, deszcze robią swoje, czarnuszka nawet w cieniu potrafi kwitnąć.
Gosiu naparstnice obcinałem po kwitnieniu i wyrastały nowe pąki i kwiaty,
fotki calli od e-geni

Gosiu naparstnice obcinałem po kwitnieniu i wyrastały nowe pąki i kwiaty,
mam nadzieję, że z moimi szałwiami będzie to samo, bo nasion nie zdążyłem zebrać przez ciągłe deszczeMargo2 pisze:Ja z jednorocznymi nie mam problemu, bo zostawiam na zimę rośliny i gdy sprzątam wiosną same się sieją. Wystarczy je potem tylko albo poprzerywać, albo poprzesadzać gdzie trzeba.

fotki calli od e-geni

- e-genia
Mateusz bardzo się cieszę że pięknie ci kwitły kale ode mnie .
Ja dziś swoje wybierałam z donic i okazało się że tylko białe bardzo się rozrosły inne nic w wręcz przeciwnie zaczęły gnić chyba przez te zimna i deszcze .
Genia
Ja dziś swoje wybierałam z donic i okazało się że tylko białe bardzo się rozrosły inne nic w wręcz przeciwnie zaczęły gnić chyba przez te zimna i deszcze .
Genia
- Matemax
- 1000p
Gieniu to już czas na dzielenie i wyjmowanie z donic 

- e-genia
Mateusz można dużo później , ale moje miały zżółknięte liście więc wykopałam .
Genia
Genia

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kwiaty Calii są piękne - taka inność wyróżnia ich a do tego jak Ty pstrykasz fotki to w ogóle prawie w każdym kwiatuszku można sie zakochać
Mateusz ... czy Ty aby profesji nie pomyliłeś ?
Mam pytanko - moja calla rośnie u mnie już 2 sezony, bulwy się mnożą ale kwiatów mi nie daje.
Czy mają jakieś szczególne wymagania?
Odnośnie traw pytałam też o to czy masz w ziemi zapory przed rozrastaniem sie kłączy ?
Od wielu lat mam miskanta ale cukrowy i z niego tyczek nie da sie zrobić. Rośnie duża kępa nad sama wodą i daje ładny akcent w aranżacji tego miejsca.
Zawsze ciekawiły mnie bambusy i mam ( odmiany nie znam)- zobaczymy jaką wartość będą miały tyczki z własnej uprawy ?

Mateusz ... czy Ty aby profesji nie pomyliłeś ?
Mam pytanko - moja calla rośnie u mnie już 2 sezony, bulwy się mnożą ale kwiatów mi nie daje.
Czy mają jakieś szczególne wymagania?
Odnośnie traw pytałam też o to czy masz w ziemi zapory przed rozrastaniem sie kłączy ?
Od wielu lat mam miskanta ale cukrowy i z niego tyczek nie da sie zrobić. Rośnie duża kępa nad sama wodą i daje ładny akcent w aranżacji tego miejsca.
Zawsze ciekawiły mnie bambusy i mam ( odmiany nie znam)- zobaczymy jaką wartość będą miały tyczki z własnej uprawy ?
- Matemax
- 1000p
Krysiu witaj, dzięki za pochwały
co do call, to specjalistą nie jestem, dostałem je od Gieni, i tak się dziwię że zakwitły w pierwszym roku, a jak duże masz te cebulki? Co do miskanta to nie mam żadnych zapór zrobionych, ale zaś się tak mocno nie rozrastają wszerz,
pozdrawiam
Geniu
Dzisiaj u mnie piękna pogoda ale 5st.

pozdrawiam

Geniu

Dzisiaj u mnie piękna pogoda ale 5st.