Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Właśnie oglądałem Twój ogród gdy padło pytanie o zbiór nasion traw. Tak na 'oko' koło 15 września można ścinać. Ja ścinam nisko i wieszam w garażu kłosami w dół aż dobrze wyschną później zabieram do domu, bo myszy mogą wymłócić.
Oglądając Twój ogród widzę, że wirus "iglakowy" zatacza coraz większe kręgi.Trzeba przyznać,że zdobyłaś ciekawe egzemplarze.
Oglądając Twój ogród widzę, że wirus "iglakowy" zatacza coraz większe kręgi.Trzeba przyznać,że zdobyłaś ciekawe egzemplarze.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Ojej, a tak bez ścinania nie zbiorę nasion?
Szkoda by mi było ścinać taką ozdobę rabaty 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
To musisz w słoneczny dzień spróbować wymłucić. Najmocniej siedzą nasiona w tych czarnych kolbach. Później trzeba jednak cienko rozsypać w suchy miejscu, bo mogą spleśnieć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Ja tam nic nie mówię
Albo powiem:
Ale rabatkę zrobiłaś! Piękne te wywijasy, a kulki - mniam
Ten Jezik to zdaje się polski Jezek. I zgadzam się z Martą -tam koniecznie trzeba coś dosadzić
Jak M zobaczy na wiosnę jakie piękne potrafią być te iglaczki to wnet otworzy Ci linię kredytową

Albo powiem:

Ale rabatkę zrobiłaś! Piękne te wywijasy, a kulki - mniam

Jak M zobaczy na wiosnę jakie piękne potrafią być te iglaczki to wnet otworzy Ci linię kredytową

Paweł, na to nie liczę, wystarczy mi po prostu, aby nie żałował tak tego trawnika, z resztą sobie poradzę
I będę tam dosadzać, ale na tej nowej to już chyba tylko jakieś byliny (?), bo sosny (limba i "oko smoka") muszą mieć miejsce na rozrośnięcie się. No... chyba że będą tam iglaki na wysokiej sztamie
Może coś polecisz?

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paweł, też pomyślałam Jezek, ale mój jest inny
Nie ma takich długich igieł, a i kolor nieco inny. A może to światło
Anetko, pozwolę sobie wstawić fotkę porównawczą

Nie ma takich długich igieł, a i kolor nieco inny. A może to światło

Anetko, pozwolę sobie wstawić fotkę porównawczą

O! To już kolejna zagadka 

- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anetko co ja widzę trawnik poszedł pod łopatę
Nowe miejsce na kolekcję roślin, ciekawie ciekawie. 

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj
Widzę,że prawie ominęły mnie duże zmiany w ogródku Twoim
Trawnik sie zmniejsza.... skąd ja to znam
Rabatka super, jak sie zapełni wszystkim tym, co planujesz posadzić, będzie na co popatrzeć. Masz fajne pomysły.
Iglaki- te rarytaski najdroższe, również cudne- będę przychodzić do Ciebie oglądać jak rosną
Napisz mi,czy te trawki,które prezentujesz, to są jednoroczne?I jakie są ro trawy i skąd nasiona. Chciałabym zrobic taki kącik z trawami-od wiosny,ale boje się tych ekspansywnych.
Anna

Widzę,że prawie ominęły mnie duże zmiany w ogródku Twoim

Trawnik sie zmniejsza.... skąd ja to znam

Iglaki- te rarytaski najdroższe, również cudne- będę przychodzić do Ciebie oglądać jak rosną

Napisz mi,czy te trawki,które prezentujesz, to są jednoroczne?I jakie są ro trawy i skąd nasiona. Chciałabym zrobic taki kącik z trawami-od wiosny,ale boje się tych ekspansywnych.
Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Zaglądam, bo myślałam że trafię na ogrodowe początki..... a zastałam ...piękny ogród ! Przemyślany i świetnie skomponowany

No i ta przestrzeń - rewelacja

Aniu, większośc traw mam jednorocznych- dzięki uprzejmości Janusza
(drozd). To od niego otrzymałam nasiona z dokładną instrukjcą siania. Ta purpurowa, największa, to Pennisetym glaukum "Purple Majesty", pozostałe to proso i (? gdzieś wyżej już opisywałam je, teraz mi nazwa wyleciała z głowy)
Cóż mogę Ci napisać? Pytaj zawsze o trawy "kępiaste", a nie- rozłogowe: wtedy unikniesz rozłażenia się traw po rabacie (jeżeli tego nie chcesz, bo na przykład taka Red Baron pięknie wygląda i wcale nie mam do niej żalu, że chodzi po rabacie
)
AgaNet, dziękuję za wizytę, miło się czyta takie słowa

Cóż mogę Ci napisać? Pytaj zawsze o trawy "kępiaste", a nie- rozłogowe: wtedy unikniesz rozłażenia się traw po rabacie (jeżeli tego nie chcesz, bo na przykład taka Red Baron pięknie wygląda i wcale nie mam do niej żalu, że chodzi po rabacie

AgaNet, dziękuję za wizytę, miło się czyta takie słowa

Jeszcze trochę słońca...

Wszystkie słoneczniki miały byc jednakowe. Na zdjęciu wyraźnie widać, że jednak nie do końca to prawda...

Ostrokrzew nadal kwitnie (właściwie to dopiero teraz je zaczął, więc nie bardzo liczę na czerwone kulki...)

Trzmielina oskrzydlona zaczyna się stroić w kolory

i "jeżyk" na tle czerwonych listków tejże trzmieliny

Wszystkie słoneczniki miały byc jednakowe. Na zdjęciu wyraźnie widać, że jednak nie do końca to prawda...

Ostrokrzew nadal kwitnie (właściwie to dopiero teraz je zaczął, więc nie bardzo liczę na czerwone kulki...)

Trzmielina oskrzydlona zaczyna się stroić w kolory

i "jeżyk" na tle czerwonych listków tejże trzmieliny

- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Piękne te słoneczniki
A na moim ostrokrzewie widać kuleczki, jeszcze są zielone ,ale są
Bardzo się cieszę bo tak do kończ nie byłam pewna czy dobrą "płeć" dokupiłam do pierwszego krzaczka 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Mi też się bardzo podobają Twoje słoneczniki, te pełne, są śliczne! A jakieś plany zagospodarowania ziemi odzyskanej po wyrugowaniu trawnika już są? 

Pewnie plany... jak to u nas... były prędzej, niż rugowanie
Słoneczniki różnorodne, jednak z przewagą tych urodziwszych... piękny akcent kolorystyczny

Słoneczniki różnorodne, jednak z przewagą tych urodziwszych... piękny akcent kolorystyczny