Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: cyprysik lawsona (chyba)
w wyniku przesuszenia woda zrobiła sobie kanały i nigdy bryła nie jest podlana.robin pisze: Wygląda jakby nie pił wody, od dłuższego czasu wylewa większość do podstawki. Jaka może być przyczyna? Czy da się go jeszcze uratować? Pomóżcie, bo ja nie mam zielonego pojęcia co robić.[/b]
Wstaw do większego naczynia i zalej wodą do czasu aż przestaną uwalniać się bańki powietrza.
Janusz z PO
Erazmie,
Już to wcześniej czytałam. Niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie.
Januszu z PO,
Dzięki za odpowiedź, bardzo możliwe że tak było. Póki co przesadziłam go i dałam nową ziemię, wygląda, że coś wypił, bo nie wylał do podstawki. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest jeszcze szansa go uratować skoro już jest taki suchy? Jak go teraz podlewać? Dużo czy umiarkowanie?
Już to wcześniej czytałam. Niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie.
Januszu z PO,
Dzięki za odpowiedź, bardzo możliwe że tak było. Póki co przesadziłam go i dałam nową ziemię, wygląda, że coś wypił, bo nie wylał do podstawki. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest jeszcze szansa go uratować skoro już jest taki suchy? Jak go teraz podlewać? Dużo czy umiarkowanie?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Bez zdjęcia i dokładnego opisu nie można było postawić w tym wypadku diagnowy. W podanych tematach były usychające krzewy. Chciałem byś porównała czy takie są też u Ciebie objawy.robin pisze:Erazmie,
Już to wcześniej czytałam. Niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie...
Po przesadzeniu należy go zalać bardzo mocno wodą.robin pisze: ...Póki co przesadziłam go i dałam nową ziemię, wygląda, że coś wypił, bo nie wylał do podstawki. ...
Pozdrawiam Andrzej.
Cyprys - drzewko w środku jest całe brązowe...
Witam,jestem pierwszy raz na tym forum.
Potrzebuję porady.
Otóż około czterech m-cy temu kupiłam drzewko cyprysa, które posadziłam na działce.
Niedawno zuważyłam,że drzewko w środku jest całe brązowe, jakby wyschnięte,natomiast na zewnątrz zielone.
Chcę dodać ,że cyprys jest w formie kuli.
Co to za choroba i jakie środki mam kupić?
Potrzebuję porady.
Otóż około czterech m-cy temu kupiłam drzewko cyprysa, które posadziłam na działce.
Niedawno zuważyłam,że drzewko w środku jest całe brązowe, jakby wyschnięte,natomiast na zewnątrz zielone.
Chcę dodać ,że cyprys jest w formie kuli.
Co to za choroba i jakie środki mam kupić?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Coś dzieje się z moim cyprysem ? Pomocy
Witam ponownie, niestety musiałam zarejestrować się jeszcze raz, gdyż w żaden sposób nie mogłam się zalogować. Proszę osoby
kompetentne o skasowanie konta: bozena i przy okazji o inf co robić gdy hasło i nazwa uż. są prawidłowe a mimo to jest odmowa logowania.
A wracajac do sprawy.. nie wiem co dzieje się z moim cyprysikiem
wsadziłam go w tym roku na wiosnę, w ziemię do iglaków. Próbowałam go już ratować opryskując preparatam przeciw grzybicznym,
usunęłam żółknące gałązki, nawoziłam i nic
dalej żółknie a następnie brązowieje. Co robić?
Kilka dni temu dostałam drugiego (zdj.4) w kształcie palemki jest piękny i boję się żeby z nim też coś złego się nie stało
Co robię nie tak?

i jeszcze jedno czy to normalne że kora z pnia jałowca się łuszczy? jeżeli nie to co z tym robić?

kompetentne o skasowanie konta: bozena i przy okazji o inf co robić gdy hasło i nazwa uż. są prawidłowe a mimo to jest odmowa logowania.
A wracajac do sprawy.. nie wiem co dzieje się z moim cyprysikiem

wsadziłam go w tym roku na wiosnę, w ziemię do iglaków. Próbowałam go już ratować opryskując preparatam przeciw grzybicznym,
usunęłam żółknące gałązki, nawoziłam i nic

Kilka dni temu dostałam drugiego (zdj.4) w kształcie palemki jest piękny i boję się żeby z nim też coś złego się nie stało

i jeszcze jedno czy to normalne że kora z pnia jałowca się łuszczy? jeżeli nie to co z tym robić?
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Nie jestem znawcą chorób roślin, są lepsi ode mnie. Poczekaj troszkę to się odezwą.
Ja zwróciłam uwagę na jedno Twoje zdanie wsadziłam w ziemię do iglaków. Z zasady przyjmujemy, że iglaki (wszystkie) lubią ziemię "kwaśną" i taką też sprzedają w sklepach. Cyprysiki są roślinami "tolerującymi ziemię zasadową", czyli mocno kwaśny odczyn nie będzie im pasował. Nie wiem, ale może to też być przyczyną ich niedomagań.
Ja różne odmiany cyprysików i cisów sadzę do "zwyczajnej" ziemi.
Pozdrowienia
Lila
Ja zwróciłam uwagę na jedno Twoje zdanie wsadziłam w ziemię do iglaków. Z zasady przyjmujemy, że iglaki (wszystkie) lubią ziemię "kwaśną" i taką też sprzedają w sklepach. Cyprysiki są roślinami "tolerującymi ziemię zasadową", czyli mocno kwaśny odczyn nie będzie im pasował. Nie wiem, ale może to też być przyczyną ich niedomagań.
Ja różne odmiany cyprysików i cisów sadzę do "zwyczajnej" ziemi.
Pozdrowienia