górka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

górka

Post »

Witam , po uporządkowaniu terenu ( na dole gróz , na górze warstwa ziemi ) powstała mi taka góra . Jest to trochę poza domem ale jednak szpeci . Nie chciałabym zostawić jej w takim stanie bo wiem że zarośnie zielskiem i chwastami . Jednocześnie nie jestem w stanie dbać o nią a już na pewno podlewać . Proszę doracie jakie rośliny mogę posiać na tej górce . Nie jest ona mała :wysoka ze 2,5 m długa z 10m , spadek też ma z 5 m . Mogą to być jakieś wieloletnie sucholubne ( nawet "kwiatkowe ") rośłiny , ale nie iglaki bo będzie to duży koszt
oto ta górka
Obrazek
duduś
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: górka

Post »

a ten pagórek to jest taki bardziej piaszczysty czy tez z innej ziemi ? bo jak piaszczysty to aż się prosi to grabkami wyrównać w regularny pagórek i obsadzić macierzanką piaskową,jasieńcami,zawciągami,dodać do tego jakiś żarnowiec albo szczodrzeniec,kilka kępek wrzosów parę kępek kostrzewy bladej i sinej trochę rozchodnika [najlepszy będzie zwyczajny rozchodnik ostry] do tego można dosadzić jakieś goździki{kropkowany,piaskowy,postrzępiony,siny i coś by się tam jeszcze znalazło do dosadzenia tylko nie wiem czy starczy miejsca- jeżeli zaś ten pagórek nie jest piaszczysty tylko z czegoś innego to proszę napisać co to jest za ziemia i będziemy kombinować :wink:
adamzwawy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2009, o 17:22

Post »

Mam to samo!
Ja zasypałem gruzobetonśmieć pozostawioną pospółką i
myślę zasypać to ziemią , zasiać trawę, postawię tam małą ławkę i będę mieć miejsce do dumania.
Wyrosła tam jeszcze samosiejka-akacja,
więc tak to będzie !
Z tym że moja górka jest mała...
duduś
1000p
1000p

Post »

dziękuję ślicznie za poradę , trafiłaś (-eś) w sedno , to niestety sam piach . Ale mam jeszcze pytania ; rozumiem że te rośliny trzeba wsadzić zanim jeszcze górkę porosną chwaściory ? Czy one szybko tą górkę zarosną czy w miedzyczasie trzeba plewić. ( sieje się czy sadzi - w jakim terminie ?) No i gdzie kupuje się tego rodzaju rośliny , ile sztuk na 1 m kw? trochę dużo ale dla laika to ponoć normalka ;:14
duduś
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Niektóre rośliny można zorganizować z przyrody- wybrać się po prostu na wycieczkę do lasu i z stamtąd je przywieść,resztę trzeba będzie zakupić w jakimś porządnym sklepie ogrodniczym np tu : http://www.kwietnik.com.pl/
duduś
1000p
1000p

Post »

Bartoszu a czy wymienione przez Ciebie rośliny tworzą jakieś podziemne rozłogi - czy jakoś się rozrastają , bo każda taka sadzonka to koszt ok.10 zł a moja górka jest naaaaaprawdę duuuuża . Jak gęsto sadzić takie sucholubne rośliny?
duduś
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swagman pisze:Niektóre rośliny można zorganizować z przyrody- wybrać się po prostu na wycieczkę do lasu i z stamtąd je przywieść,resztę trzeba będzie zakupić w jakimś porządnym sklepie ogrodniczym np tu : http://www.kwietnik.com.pl/
Tak po prostu????
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chyba tak.........
duduś
1000p
1000p

Post »

Swagmanie ( to pytanie miało być do Ciebie a nie do Bartosza ) - rozumiem że dlatego się nie odzywasz??/
duduś
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

duduś pisze:Bartoszu a czy wymienione przez Ciebie rośliny tworzą jakieś podziemne rozłogi - czy jakoś się rozrastają , bo każda taka sadzonka to koszt ok.10 zł a moja górka jest naaaaaprawdę duuuuża . Jak gęsto sadzić takie sucholubne rośliny?
Gdzie są takie drogie sadzonki? dawno nie byłam, ale kojarzę,że w Opolu koło Cieplaka coś około 3zł. Rozchodnik ostry przywiozłam sobie na balkon z Łambinowic, koło stacji pełno tego. Można go wcale w skrzynce balkonowej nie podlewać, a on doskonale rośnie.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”