Cudactwa kulinarne Tess...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem

co kupić?

10 średnich ugotowanych na półtwardo ziemniaków
5-7 dkg świeżego młodego szpinaku
5-7 dkg sera pleśniowego Blue Cheese
1 łyżeczka oliwy czosnkowej
sól i pieprz do smaku

jak zrobić?

Szpinak porwać na drobne kawałki.
Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć wewnątrz łyżeczką i napełnić szpinakiem wraz ze sporą grudką sera. Przykryć ściętym wierzchem.
Kawałki aluminiowej folii posmarować oliwą, posypać grubo mieloną solą i zawinąć ziemniaki.
Piec na grillu około 20 minut
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Piersi z kurczaka z grillka z suszonymi pomidorkami

co kupić??

2 piersi z kurczaka
4 plastry wędzonego boczku
kilka kawałków marynowanych w oliwie suszonych pomidorów
4 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżka winnego octu
6 łyżek oliwy
1 duży ząbek drobno posiekanego czosnku
po szczypcie oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu i majeranku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić??

Przygotowujemy marynatę: mieszając razem wino, ocet, oliwę, czosnek i zioła, dodając soli i pieprzu do smaku.
Kurczaka i boczek wkładany do spożywczego plastikowego woreczka, dodajemy marynatę i marynujemy w lodówce przez około 3 - 4 godziny.
Długim wąskim nożem, nacinamy wnętrze piersi "w kieszonkę" i faszerujemy kawałkami pomidora a nastepnie owijamy mięso wędzonym boczkiem
Grill rozgrzewamy do średniej temperatury i grillujemy porcje mięsa po około 10 - 15 minut z każdej strony (w zależności od wielkości piersi),
Kurczaka pokrajanego w ukośne plastry, możemy podawać na zielonej sałacie z dodatkiem, kaparów, oliwek, koktajlowych pomidorków, pokrajanej w cienkie plastry młodej cebuli ze szczypiorem a całość można posypać Parmazanem i skropić sosem "vinegrete".
Dobrym dodatkiem do tego dania, będą również pieczone na gorącej oliwie, grzanki z pszennego pieczywa posypane suszoną bazylią.

polecam pychotę!!!!
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Jako że sezon na truskawki pyszne ciasto......

Letnie ciasto z truskawkami galaretką, bitą śmietaną z serem mascarpone

jutro pokaże fotkę- właśnie wstawiłam do lodówki

co kupić?

czekoladowy biszkopt (pół łyżki mąki zastąpić łyżką kakao) ( przepisika nie podaję bo każda piecze ciut inaczej biszkopt)
2 opakowania czerwonej galaretki truskawkowej
700g truskawek
1 łyżka żelatyny
500ml śmietany kremówki
500g serka mascarpone
łyżka cukru

jak zrobić?
Galaretki rozpuścić w 800ml wody - wstawić do lodówki żeby stężała
Upiec biszkopt według przepisu (pół łyżki mąki zastąpić łyżką kakao).
Rozpuścić żelatynę w połowie szklanki gorącej wody.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki, większe okazy pokroić na ćwiartki.
Stężałą galaretkę pokroić w kostkę.
Kremówkę ubić, miksując dodać cukier, serek mascarpone i przestudzoną, tężejącą żelatynę.

Biszkopt posmarować odrobiną masy, wyłożyć na to pokrojoną galaretkę, truskawki i przykryć resztą masy. Wstawić do lodówki aż wszystko stężeje.

Pychota, smacznego.

sorry,że folia nie zdjęta,ale leżakuje ciacho w lodówce...żeby obcych zapachów...rozumiecie :lol:
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Ziemniaki z serem feta grilowane


Co kupić ?

1/2 kg ugotowanych w łupince ziemniaków
10 dkg sera feta
1 jajko
3 młode cebulki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego koperku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Ser kruszymy na drobne grudki,
cebulkę ze szczypiorem, czosnek i koperek drobno siekamy,
żółtko oddzielamy od białka i białko ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do ziemniaków powyższe składniki, plus masło i sok z cytryny.
Wyrabiamy na puszystą masę (należy wymieszać delikatnie, aby struktura ciasta nie była zbyt twarda).
Folię aluminiową smarujemy oliwą i z przygotowanego ciasta formujemy porcje wielkości dużej śliwki
Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury i pieczemy do momentu kiedy ziemniaki będą miały kolor brązowy kolorek

smacznego....
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Brukselka z grillka zawijana boczkiem


co kupić?

1/4 kg wędzonego boczku ( kupuję w lidlu w plastrach)
1/2 kg świeżej brukselki
sól i pieprz do smaku


jak zrobić?

Oczyszczoną, umytą i posoloną brukselkę gotujemy na półmiękko ( 15 minut)
Ugotowaną brukselkę, zawijamy w plastry boczku
Grilujemy na folii aluminiowej około jednej godziny. W połowie pieczenia, obracamy brukselki na drugą stronę.

do tego zrobimy sosik serowy....i paluchi lizać

Sos serowy do grilowanych warzyw

co kupić?

1/4 kg żółtego sera (może być cheddar)
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 biała część pora
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

Por oczyszczamy i drobno siekamy.
Rozgrzewamy w rondlu masło i podsmażamy lekko por a nastepnie zalewamy winem i chwilę dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Dodajemy śmietanę i starty ser, gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera i całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
Sos powinien być bardzo gęsty, a jego konzystencję możemy regulować dodaniem śmietany.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Warzywne szaszłyczki

Co kupić?

bakłażany lub cukinie
pomidory
kukurydza
cebula
papryka
długa fasolka szparagowa
sól i pieprz do smaku
oliwa
boczek wędzony w plastrach (opcjonalnie jeśli kocha sie boczuś)

Jak zrobić?


Kukurydzę podgotowujemy na parze a fasolkę gotujemy do miękkości.
Pokrajane warzywa nadziewamy na patyczki lub szpadki do grillowania (najlepiej po dwie sztuki na każdy szaszłyk - zapobiega to "kręceniu" się warzyw w trakcie obracania),
fasolkę owijamy wokół szaszłyka w "serpentynkę".
Opcjonalnie na fasolkę, owijamy plaster wędzonego boczku.
Całość dosmaczamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą.

grilujemy około 5-10 minut.
Odstawiamy
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Ciasteczka maślane z kwiatkami lawendy


kochane polecam niebo w gębie no i niespotykane....


co kupić

200 g mąki
100 g masła
70 g cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kwiatów lawendy

jak zrobić?

Masło, mąkę, jajko i cukier puder oraz waniliowy miksuję do czasu, aż powstanie jednolita kula ciasta.
Masę wyjmuję z miski i ręcznie ugniatam przez chwilkę z kwiatami lawendy.
Ciasto przekładam do torebki foliowej i wkładam do lodówki naokoło godzinę, aby stężało.
Na wysypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto lawendowe na cienki placek.
Wycinam ciasteczka ( ja kieliszkiem :oops: )
Układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasteczka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-15 minut.

Polecam!!!!
Beaty
50p
50p
Posty: 69
Od: 7 lis 2008, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z bliska

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Tess :wit
za te:
"Ciasto z rabarbarem i nie tylko

Składniki
250 g masła ( margaryna moze być)
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka albo co kto chce - ja będę robić z agrestem"

to ja Tobie do końca życia będę dziękować ;:180
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Papryka grillowana

co kupić?

czerwona papryka( ja kupuję od razu np 4-5kg)
sól
pieprz
czosnek
oliwa

jak zrobić?

Paprykę umyć przekroić na pól,oczyścić z nasion.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C, aż skórka sczernieje (nie dłużej, bo papryka przestanie być jędrna).
Przełożyć do garnka przykryć pokrywką i poczekać chwilę aż ostygnie.( to trzeba zrobić skórka wtedy lepiej odchodzi)
Obrać ze skórki.
Paprykę oprószyć solą i układać w wyparzonym słoiku, przesypując czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Podgrzać oliwę, dodać pieprz,ja teraz dodoałam trochę suszonego oregano i zalać papryczkę. Słoik powinien być wypełniony po sam brzeg, a papryka przykryta oliwą.
Zamknąć słoik.
Można ją jeść już po 3?4 dniach, ale najsmaczniejsza będzie po około czterech tygodniach. u mnie po tygodniu zniknęła :oops: :oops:

polecam,w smaku jest nieziemska.fotę pokaże po południu - słoiki (nowe)w garażu...rozumiecie,zeby nie korciło :lol:
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Zaczął sie sezon grzybowy...więc może któraś się skusi???? polecam

Polędwiczki z kaszą grzybową


Co kupić??
2 polędwiczki wieprzowe
1/4 kg świeżych leśnych grzybów - uzbierać :lol:
2 szklanki kaszy gryczanej
1 średnia cebula
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?
Polędwice posypujemy lekko solą i pieprzem i zawiniete w folię spożywczą (lub zamknięte w jakimś naczyniu) odkładamy lodówki na dwie godziny.
Ugotowane grzyby drobno siekamy i mieszamy z wysypaną na wysmarowaną masłem blachę lub formę do pieczenia, ugotowaną kaszą, na którą układamy kawałki masła.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C
W międzyczasie przygotowujemy polędwicę.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrajaną w półtalarki cebulę i polędwice, które opiekamy ze wszystkich stron a następnie podlewamy winem i przykrywamy.
Dusimy na średnim ogniu, do całkowitego zredukowania wina.
Na plędwicę pokrajaną w grube plastry, układamy cebulkę z pieczeni i podajemy z zapieczoną kaszą


no co!!!! smacznego :lol: :lol:
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Kawka miodowo-jaśminowa akurat na jesienne dni....


Co kupić,lub mieć
3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki suszu kwiatów jaśminu
1 filiżanka wody

Jak zrobić?
Kawę wsypać do filiżanki i wstawić ją do gorącego( wyłączonego) piekarnika( ja grzeję go na 200st ) , aby nabrała aromatu .
Zagotować wodę z suszem jaśminowym.
Zalać wrzątkiem kawę .
Filiżankę przykryć . Zostawić na 3 minuty by się dobrze zaparzyła .Przecedzić do filiżanki . Słodzić miodem

pychota :)
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

sos miętowy - do mięsa i nie tylko - jako ze w ogrodach większość ją posiada, ja swoją doniczkową już oberwałam :) :)

Co mieć

1/2 szklanki wody
2 szklanki usiekanej umytej( same liście)świeżej mięty
2 łyżki miodu
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Zagotować wodę , ocet, miód , sól i pieprz.
Wrzucić posiekaną miętę.
Zagotować .
Dokładnie zmiksować.
Włożyć do małych słoiczków ( tak na jeden raz - po małych przecierach)i pasteryzować 10 minut.

do mięska idealnie.....
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Placki z ciasta francuskiego.....pychota

Co kupić?

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
2 łyżki utartego sera Chedar
1 ziemniak
pół łyżeczki łyżeczki masła
1 łyżka mleka
? szklanki suszonych pomidorów w oleju
sól
pieprz mielony
zioła prowansalskie

Ugotować ziemniaka, odcedzić , zrobić puree z masłem i mlekiem .
Dodać odsączone pomidory pokrojone w paseczki , utarty ser .
Dobrze wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi .
Z ciasta wykroić szklaneczką 16 krążków.Położyć po dwa jeden na drugim .
Na ciasto nakładać puree ziemniaczane z dodatkami ( na każdy 1/8 puree ).
Ozdobić brzegi placuszków i górę kawałkami ciasta które pozostały z wykrawania.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut temp 200st

najlepiej smakują z czystym barszczem :lol:
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Sliwki marynowane z miodzikiem

fajne,mają inny samczek - jadłam u znajomej sama będę robiła w poniedziałek :lol:

Co kupić?
1 kg śliwek węgierek
1 litr wody
1,5 szklanki octu 10%
pół szklanki miodu
4 goździki

Jak zrobić?
Śliwki umyć.
Włożyć w czyste , wyparzone słoiki.
Zagotować wodę z miodem , octem i goździkami.
Wrzącą zalewą zalać śliwki.
Dokładnie zakręcić słoiki .
Pasteryzować 10 minut .
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Ryba w papilotkach

Co kupić, mieć


2 woreczki ryżu basmati
2,5 szklanki wody z kostką warzywną
2 małe łyżeczki oliwy z oliwek


4 filety z białej ryby, każdy o wadze około 100/120 gram
Sól morska, pieprz, miks przypraw śródziemnomorskich
4 plasterki cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 malutkie kosteczki masła (około 1cm/1cm)


4-5 łyżek drobno posiekanej pietruszki
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska, pieprz
pół łyżeczki soku z cytryny
cztery arkusze folii aluminiowej przyciętej tak by objąć zarówno rybę jak i nadzienie.

Jak zrobić?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 - 230 stopni. W czasie gdy będzie się nagrzewał przygotowujemy ryż, który gotujemy w wodzie z rozrobioną kostką warzywną z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. nie daję soli do gotowanego ryżu, bo posypuję rybę dość obficie.sól morska jest o wiele bardziej silna, nie należy z nią przesadzać. Gotuję nie pod przykryciem, na miękkość al'dente.


Filety dokładnie płuczę w zimnej wodzie, tak, żeby zmyć wszystkie ewentualne zabrudzenia i osadzony dość mocno zapach. Osuszam na papierowym ręcznikum. Gdy przeschnie dodaję soli, pieprzu oraz resztę przypraw, smaruję oliwą i zostawiam rybę naokoło 10 minut by "przeszła zapachem".
Po ugotowaniu ryż przelewam wodą, tak by go zahartować, przygotowane papilotki układam jedna na drugiej, w kolejności : folia aluminiowa, papiero do pieczenia.
Zaczynamy zabawę w zawijanie papilotów. Na tak przygotowanego papilota nakładam porcję ryżu, na sam czubek zaś rybę na której kładę kwadracik masła i cytrynę. Całość zawijam i piekę przez 20-25 minut.


Gdy ryba siedzi w piekarniku przygotowuję dip.
Dokładnie skrojoną pietruszkę mieszam z posiekanym i lekko przetartym ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, odrobinę soku z cytryny do smaku. Później zaś posypuję solą i pieprzem, co uważam za opcjonalne.
Smacznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”