Wpadłam na forum i juz mam smaka na coś słodkiego
Pochwalę sie też nowym przepisem , wyszperanym, zmodyfikowanym, pysznym i szybkim w wykonaniu.
miszmasz karmelowy
Herbatniki: 2 paczki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
8 łyżek wody
8 łyżek oleju 2 tyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki maki
Jajka, cukry ubic na puszystą pianę, powoli wlać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlac do wysmarowanej blaszki piec 25 minut w 160 stopniach (termoobieg)
Można też kupić gotowy spód lub zrobić własną wersję biszkoptu, ja robię olejową bo ciasto jest wilgotne.
Masa:
Gotowa masa krówkowa lub sodkie skondensowane mleko gotowane 3h i ostudzone
Masa smietanowa:
1/2 litra smietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyzki żelatyny - rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody
Dekoracja:
2 dowolne galaretki (zrobiłam z truskawkową ale podobno pyszna jest też o smaku owoców leśnych), rozpuszczone w 3 szklankach wody
Masą krówkową smarujemy biszkop, na niej układamy herbatniki, następnie masę smietanową (śmietane ubić z cukrem, na końcu dodac żelatynę), na masie śmietanowej kolejna porcja herbatników. Ciasto włozyć do lodówki na 30 minut. Następnie na wierzch wylać tężejąca galaretkę.
Ciasto chłodzic 24h
Kiepskie zdjęcie, ale zdjecie







Co pieczecie na ten weekend dla osłodzenie życia pociechą , albo sobie 








