nexus pisze: Napisałeś "twarda woda" czyli uogólniłeś do twardości ogólnej i ja tak to odebrałem. Ale przy wysokiej twardości ogólnej i małym buforze węglanowym ( czyli niskiej twardości węglanowej) mniej zużywa się kwasu, niż do zakwaszania wody o takiej samej twardości ogólnej ale o wyższej twardości węglanowej, jednocześnie o mniejszej twardości nie węglowej. Tak że twardość ogólna nie jest wyznacznikiem zużycia torfu (kwasu) do jej zbuforowania tylko twardość węglanowa. O to mi chodziło.
Napisałem tak, ponieważ każdy kto ma oczko i dba o jego kondycję, wie że twardość ogólna jest w zasadzie mało istotna, ponieważ, mówiąc ogólnie sic!, jest sumą twardości węglanowej (nie stałej) i nie węglanowej (stałej). Jeżeli obniżymy parametry twardości węglanowej, to w efekcie również zmniejszy się nam twardość ogólna. Na twardość nie węglanową, w zasadzie nie mamy wpływu, ponieważ musieli byśmy stosować urządzenia do likwidacji soli wapnia i magnezu, a w zasadzie siarczanów i chlorków, z wody.
Nie wiem jakich stopni użyłeś: niemieckich, francuskich czy angielskich ale żaden w przedziale od 5 do 15 nie daje wartości 150 do 300mg/L CaCO3.Pawel Woynowski pisze:która dla naszych oczek powinna wynosić od 5 do 15° (czyli od 150 do 300 mg/l CaCO3)
tutaj podaję wartości tych stopni:
- stopień niemiecki (dGH i dKH) = 17,8 mg CaCO3/dm?,
- stopień francuski (TH) = 10 mg CaCO3/dm?,
- stopień angielski = 14,4 mg CaCO3/dm?.[/quote]
Chodzi o stopnie niemieckie. Fakt pomyliłem słowa, zamiast "czyli" które napisałem powinienem napisać "lub", bo taki miało to mieć sens. Są rożne szkoły i różne są zalecenia, te różnice kliku stopni nie są istotnie bo i tak staramy się utrzymać wodę w wartościach średnich czyli 10° i ok 200mg/l CaCO3
Tak się składa, że to jedno i to samo, to jedynie kwestia zastosowanego nazewnictwa.Tutaj troszkę niesłusznie mnie zrugałeś bo mylisz pojęcia odczynu zasadowego (alkalicznego) a zasadowości (alkaliczności).
Definicja zasadowości:
Zasadowość (alkaiczność) - wskaźnik określający zawartość wodorotlenków, wodorowęglanów i węglanów metali alkaicznych (Na, K) i metali ziem alkaicznych (Ca, Mg). Zasadowość wody wyraża się w mval/dm3 i oznacza miareczkując 100 cm3 wody 0,1 - normalnym kwasem solnym lub siarkowym wobec fenoloftaleiny (zasadowość p), a następnie wobec oranżu metylowego (zasadowość m)
Definicji odczynu zasadowego nie muszę chyba tłumaczyc.
Jeśli uważasz że się mylę, to podaj mi tę definicję odczynu zasadowego.
A tak już poza tym wszystkim jeśli już kogoś cytujesz, to podaj źródło tego cytatu. Po prostu tak wypada. W tym przypadku to jest strona - http://www.lazienkowy.pl/174-1-1.htm