Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Tess-miło,że odpowiadasz na pytanie. :) Poczekam jednak do wiosny,lata-i zobaczę jak będzie z kwitnieniem, a w międzyczasie zrobię porządek z tymi korzeniami-teraz nie mam siły i czasu.Chciałabym zrobić to dobrze,żeby już tam nic nie poprawiać. Wiesz chyba jest różnica między korzeniami np.gruszy a świerków.Pod gruszą u mnie jest jest wilgotno-te drzewa rosną obok siebie-dzieli je 5 m. Pod tymi świerkami rosły hortensje ogrodowe i ciągle były klapnięte,kiedy je wykopałam (po burzy) pod spodem było sucho,piasek sie przesypywał z korzeni hortensji, a przy upałach,jakie były podlewałam codziennie 2-3 razy i to konkretnie. Jak nie będą kwitły,to będzie przeprowadzka. Też tak mi się wydawało,że hortensje powinny mieć troszkę słońca.

Jolu- perukowiec miał w nazwie Golden- coś tam.Jest taniej niż na innych i mam zawsze jakiś rabat.Dzięki za wizytę. :)

Danutab,Irena37-dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Staram sie coś zrobić, chociaż nie zawsze mi wychodzi to,co zamierzałam :) Więc poprawiam i tak w kółko.Może kiedyś uznam że jest ok.

Miłego dnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Aniu przyszłam do Ciebie z rewizytom, teściowej nie zazdroszczę :twisted: , ale ogrodu, a i owszem. Wprost cudowne Magnolie, Rh , Azalie, Hortensje i cała reszta. I nie lataj tak z tym opryskiwaczem, bo będziesz miała za ładny ogród. :;230
Chciałam wstawić inną ikonkę obok teściowej ale mi głupio ;:224 Jakby jej nie przeszło, to wal prosto do prokuratury jak Ci radziły dziewczyny, policja nie pomoże za wiele ,moja koleżanka przechodzi podobne katusze, ale na całe szczęście z nią nie musi mieszkać. Doszło do tego , że leczy się u psychiatry i leci na lekach.

Trzymaj się dzielna dziewczyno ;:180
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witaj Fabi :wit :wit

Miło mi ,że zajrzałaś i dziękuje za miłe słowa i rady. :)
Nastawiłam sie chyba za bardzo na kwasolubne-a one najpiękniejsze są najczęściej wiosną, próbuję powoli to zmieniać-żeby latem było bardziej kolorowo, ale finansowo nie da się tak od razu.
Na razie szukam pomysłów,natchnienia,zapisuję nazwy roślin, a potem mam nadzieję,przyjdzie czas na konkretne działanie,bo na razie to kupuję taką drobnicę... 8-)

T. wezwała chyba posiłki z Gdańska -przyjechał jej brat i oprowadzała go po swoich włościach,tłumaczyła co jej poginęło przez ostatnie lata, że wszystko, co jest u mnie przed domem(magnolie,rh i pewnie cała reszta) pochodzi z jej działki :twisted: a na koniec on zrobił zdjęcia mojego domu i ogrodu przed domem. :twisted: :twisted: Sąsiadka mi przekazała wszystko, jak wróciłam ze spaceru z małym.
No nie wiem...czyżby mu się u mnie spodobało? Na kawę jednak nie przyszedł.

Miłego wieczoru życzę Wszystkim. Ja idę na babskie plotki do psiapsiółki ;:136 :tan :tan
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

w tym tygodniu poodwiedzam okoliczne szkółki, może go znajdę.
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Jojolu , życzę powodzenia w szukaniu perukowca. ;:108 Mam nadzieję,że znajdziesz dorodny krzaczek w dobrej cenie. Ja swojego jeszcze nie posadziłam,deszcz, zimno - tylko 11 st. i okropne wiatrzysko.

Dzisiejsze wieści:

Dzisiaj zadzwoniłam na szkółkę,żeby się zapytać,jakie tam jeszcze hortensje są-bo tak pomyślałam,że zaszaleję przed zimą i kupię jeszcze 2 -3 krzewy,których nie mam- była chyba Grandiflora/Grandiflorum - ale mi sie skojarzyła z tą podobną do Anabell-więc jej nie brałam wtedy, a jest taka bukietowa :shock: Była jeszcze jakaś,ale nie pamiętam nazwy. Mąż właścicielki nie pamięta nazw, a jego żona gdzieś daleko była,więc sobie pogadaliśmy ...tak na luzie.... ;:136 Byłam mile zaskoczona,kiedy ten Pan powiedział,żebym im na e-maila przysłała -jakie chcę konkretnie hortensje,to on mi je ściągnie... :shock: Przed zimą jedzie do Holandii,wiosną przychodzi transport. Oczywiście jeśli czegoś nie będą tam mieli z mojej listy, to żebym sie nie przejmowała, bo on i tak będzie brał dużo hortensji-więc coś bym sobie wybrała, no i raczej nowości-które dopiero wchodzą na rynek-nie będzie ściągał teraz,bo cena będzie wysoka,może za rok. Więc ja mówię,że może niech sobie wybierze to, co jemu pasuje,a ja sobie z tego coś na pewno wybiorę- bo może tych moich "rarytasów"cena będzie wysoka- on na to-że raczej nie powinno być drożej jak do tej pory-czyli 14-20 zł.... :shock: Ma dobre kontakty tam,wynegocjuje jak zwykle dobrą cenę,bo bierze całego tira i będę zadowolona. W sumie podoba mi sie takie podejście do klienta, ale trochę sie boję. Jak wskoczę w te hortensje,to przepadnę na Amen... :;230 A lista ,którą chcę przejrzeć,jest bardzo długa. Muszę zajrzeć do Tess,bo u niej jest link.

;:196
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zakupy roślinkowe super, zwłaszcza perukowiec już od jakiegoś czasu się za nim rozglądam, ale chyba za słabo. :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, takiego dojścia do hortensji to aż zazdroszczę ;:224 :D
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Aniu witaj :wit
Wpadłam z rewizytą.Masz wspaniałe azalie,RH,a żółta Magnolia przepiękna.Tyle sztuk :shock:
Jak duży jest Twój ogród?Przeoczyłam ...
Kupiłaś piękne Pierisy które bardzo lubię,ale mam ich tylko trzy sztuki :roll:
Współczuję z powodu teściowej ,to jest jakieś szaleństwo....
Mam nadzieję że wszystko się ułoży po Twojej mysli ;:108
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

ANIU-hortensje z Holandii ,są mniej wytrzymałe na mróz.Ja kupuję z polskimi kartkami z napisem producenta.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Anka

ja mam hortensje z holenderskimi kartkami i do nich podczepiane są polskie....żadna mi nie padła ( mówię nie o ogrodowych- bo te są słabsze i żadnej atakowej nie posiadam)
Super masz tego dostawcę z takim podejściem :shock: żadkość
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Kasia-Tomek, AniuDS-dziękuję za wizytę w moich progach. :tan :tan Mało u mnie się dzieje, deszcz leje od kilku dni, woda w doniczkach i skrzynkach stoi-nie nadążą wypływać, więc ją wylewam-takie moje jest ostatnio zajęcie :;230 Nie lubię takiej pogody, bo dostaję jakiejś depresji od ciągłego przebywania w domu, Gabryś też chce wyjść na spacer,więc humor ma nie najlepszy. Ehhh...aby do soboty... 8-)

Mme33-miło mi,że zajrzałaś do mnie. :) Ogród nie jest duży, tylko cokolwiek zagospodarowane na obrzeżach :D i wydaje sie,że jest dużo miejsca bo jeszcze trochę trawnika widać. Działka ma 1300 m2, z czego trzeba odliczyć na dom-nie wiem ile m :? W sumie przed domem i po bokach domu mam trochę miejsca, ale po bokach też uszczuplone- w jednym miejscu jest altanka, kompostownik, a po drugiej stronie teściowa rządzi na ok100m2-powinno być 50m2 wg zapisu-ale niech tam :evil: kiedyś puszczę tam spychacz,zrobię porządek i będzie moje...może za 10 lat... Za domem , w głębi działki jest parking dla klientów i firma męża,która ciągnie sie przez działkę wydzierżawioną od szwagra.Tam też teściowa ma swój ogród. To tyle, na zdjęciach pewnie inaczej to wygląda niż w rzeczywistości.
Również lubię pierisy-mam ich w sumie 4 szt, no i jednego przedwczoraj poobgryzał mi pies :evil: bestia-znowu coś go napadło,a już miałam spokój z gryzieniem różnych rzeczy. Ciekawe,czy pierisa da się ukorzenić z gałązki :?
Masz rację- to jest szaleństwo...brak słów. Dzięki za pocieszenie. ;:196

Zuziu55-witaj :wit - też się zastanawiałam,czy nie są słabsze, ale rozmawiałam kiedyś z właścicielką i oni od lat z Holandii ściągają różne rośliny,nie tylko hortensje.Hortensję mam od nich jedną-która bez problemu przeżyła zimę-Limelight, przed Anabell i Vanille Freise i dębolistną dopiero pierwsza zima-więc wypowiem się wiosną,ale ona mówiła,że nie powinno być problemu,a u nas na wschodzie jest najzimniej-nawet -32st.

Tess- miałam Ciebie się zapytać właśnie, co sądzisz o ogrodowych z Holandii-teraz już wiem :) jest u nich kilka szt które mi się podobają,ale chyba szkoda na nie miejsca, skoro nawet moje ogrodowe w tym roku słabo kwitły.
Szkoda,że tak daleko mieszkach, przyjechałabyś sama obejrzeć co mają. Może będziesz w pobliżu...Wiosną będę wiedziała dokładnie co przyjechało, więc napiszę ;:108 Mam siostrę w Szczecinie,mieszka tam od 3 lat.

Pozdrawiam Wszystkich. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Aniu.
Trafiłam przypadkiem do twojego ogrodu. Bardzo mi się podoba. Masz wiele roślin, które i ja bardzo lubię. Rh, azalie, pierisy, i widzę, że wpadałaś na amen przy hortensjach. Ja tez się zakochałam w tych pięknotkach, niestety nie mam takiego dojścia do szkółki jak ty. U nas mizerka straszna w hortensjach. Jeżeli ten szkółkarz sprowadza hortensję z Holandii to zapytaj go o h.ogrodowe z serii Forever & Ever. To odmiana ogrodowych, które kwitną na tegorocznych pędach więc nie ma problemu z przemarzaniem pąków. W mojej okolicy można na razie jedynie pomarzyć, ale jak gość importuje z Holandii to jest nadzieja, że będzie je miał.
Przejść z t. współczuję bardzo. Sama mieszkam z teściami, ale jakoś się układa. Raz lepiej, raz gorzej, ale ogród oddała mi w całości (no może bez kawałka grządek) i się w zasadzie nie wtrąca. Nawet czasem sfinansuje jakieś zakupy :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Aniu masz przepiękny ogród!!! Największe wrażenie zrobił na mnie twój skalniak. Te wielkie kamienie są świetne i roślinki fajnie się na ich tle prezentują. Bardzoo ładne też kompozycje z płożącymi jałowcami u podnóża żywopłotu. Bardzo ciekawie to wygląda. Współczuję z powodu tesciowej. Ja myślę, że to choroba :(
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Aniu :wit
Zaglądam i ja do Twojego ogrodu :)
Piękny! No i ta przestrzeń !!! :D
Magnolie - cudne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Żurawki i ja kupiłam: "Malachite" i "Melting Fire" :) Tylko ciągle się zastanawiam gdzie je wsadzić :D
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Miło mi gościć Was Kobietki u mnie. ;:136

Dodad-cieszę się,że lubisz kwasolubne,ja je uwielbiam. ;:167 No a teraz hortensje zaczęły chodzić mi po głowie-dzięki za nazwę-już znalazłam i zapisałam sobie 2 szt, ale wątpię żeby były dostępne-one są z Japonii.Jeśli dostanę,to mam u ciebie wielki dług wdzięczności za podpowiedź.
Dobrze,że Twoi teściowie są ok. szanuj ich za to i ciesz się,że masz w nich przyjaciół.

Iza -dzięki za miłe słowa. Pewnie będę próbowała coś zmienić przy tujach- w zasadzie dosadzać z przodu,ale nie w tym roku,nie mam koncepcji...popatrzyłam na piękne ogrody na forum i konieczne przemeblowanie. :;230 A kamienie mi też sie podobają,więc skalniak na razie bez zmian :D

AgaNet-witaj.Przestrzeni trochę pewnie jest,tylko układ ogrodu niezbyt dobry. Najstarsze magnolie mają ok 10 lat i teraz dopiero dostały kopa-bardzo duże są przyrosty i w szerz i w górę.
Żurawki fajne ;:108 Już będziesz wiedziała,gdzie je posadzić,aby pokazać ich piękno. ;:108

Miłych snów ;:41
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”