Moja "doniczka"

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja "doniczka"

Post »

gosia07 pisze:Krzysiu róże śliczne ;:138 Alle ta to chyba nie Bonica tylko 'The Fairy'
Krzysiu faktycznie to The Fairy, pooglądałam swoje i poczytałam książkę, ja mam Fairy i chyba Bonicę ale to już nie jest takie pewne bo jest kilka innych podobnych. A tak na marginesie Fairy to też odmiana parkowa :;230
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

aovin pisze:... tak na marginesie Fairy to też odmiana parkowa ...
Z klasyfikacją to czasami bywa różnie :wink:
Ja swoją zaklasyfikowałem jako okrywową kierując się dwoma źródłami. Po pierwsze zakupiona została jak już wcześniej pisałem pod wiele mówiącą nazwą 'Róża okrywowa", po drugie jej opisem w TaBazie http://www.tabaza.info/modules.php?name ... owo&tid=43 a dla mnie jest to wykładnia. :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krzysztof piękna ta języczka tangucka pierwszy raz widzę , ale to roślinka nie do mojego ogrodu ,zajmuje zbyt dużo miejsca a szkoda bo bardzo mi się podoba .
Genia
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Faktycznie, mała to ona nie jest, ok 1 - 1,5m. Ale w porównaniu do na przykład języczki pomarańczowej jest znacznie mniej rozłożysta :wink: Jeśli byś się Geniu skusiła to daj znać na wiosnę (wtedy się ją dzieli) :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof może masz racje jak mniej rozłożysta a ograniczeń do góry nie mam :;230
ale najważniejszym atutem jest że ślimaki jej nie zjadają z tamtej i tak muszę zrezygnować .
Genia :wit
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

e-genia pisze:... z tamtej i tak muszę zrezygnować .
Z tamtej ;:24 to znaczy z jakiej. Przejrzałe Twoje wątki od lipca i nie znalazłem tam żadnej języczki :( czy jestem taką gapą, czy po prostu jej nie pokazałaś. ;:133
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof nie wklejałam zdjęć bo w tym roku ślimaki mi zjadły nawet nie kwitła to ta zwykła pomarańczowa wiosną ma bordowe liście a ślimaki je po prostu uwielbiają , gdybym przetrząsnęła fotosik to zdjęcie z poprzednich lat bym na pewno znalazła ale to kupę czasu by zajęło .
Genia
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie nie szukaj starych zdjęć. Wiem jak wygląda języczka pomarańczowa, bo z Twojego opisu wychodzi na to że to ona. :)
Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że jaj jej nie mam w swej kolekcji ;:224
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ta twoja Krzysiu z liści to troszkę podobna jest chyba do języczki Przewalskiego taką mam i jej ślimaki nie ruszały ale pomarańczową to mi zjadły z kretesem wyglądała obrzydliwie.Ja też muszę w takim razie wymienić .Ja mam jeszcze jedną ale małą i nie pamiętam jak się nazywa.Liście ma takie okrągłe jak pomarańczowa.
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

gosia07 pisze:Ta twoja Krzysiu z liści to troszkę podobna jest chyba do języczki Przewalskiego
Tak masz w zupełności rację. One różnią się głownie kwiatami. Tangucka ma pojedynczy kwiat bardzo drobny :wink:
gosia07 pisze:Ja mam jeszcze jedną ale małą i nie pamiętam jak się nazywa.Liście ma takie okrągłe jak pomarańczowa.
To może być języczka syberyjska Ligularia sibirica , języczka Hessego Ligularia x hessei, lub Ligularia veitchiana albo (najprawdopodobniej) Języczka wąskogłówkowa nazywana też strzelistą Ligularia stenocephala :wink: wybierz sobie sama.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysztof01 pisze:Nie nie szukaj starych zdjęć. Wiem jak wygląda języczka pomarańczowa, bo z Twojego opisu wychodzi na to że to ona. :)
Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że jaj jej nie mam w swej kolekcji ;:224
Krzysztof nie ma sprawy przecież nawet gdybym z niej nie rezygnowała to i tak mogę Ci kawałek wysłać bo przecież całej kępy nie zapakuję :;230 :;230 , pewnie miałabym kłopot zanieść na pocztę :;230 :;230
Genia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof języczka w drodze .
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Geniu ty szalona kobieto, przecież ja tylko napisałem że "Gdybyś ją faktycznie likwidowała to pamiętaj proszę, że ja jej nie mam w swej kolekcji" a ty już mi ją wysłałaś.
Przecież w ten sposób nie można :roll: i na co ja teraz się wymienię z AlinaK. :;230
A tak poważne, to dzięki Ci Geniu, nie tyle za języczkę co z WIELKIE serce ;:180 jesteś Geniu aniołem, przywracasz mi wiarę w ludzi ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyszof do aniołka to mi daleko , ale wczoraj tak się złożyło że kopałam roślinki jeszcze dla kogoś więc dlaczego nie ,to żaden problem a spacer na pocztę , uwierz mi w moim przypadku ruch wskazany :;230
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Bez komentarza :wink:

Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”