Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Atki

Post »

mariasen pisze:Beatko, u mnie też dużo liści opada. :roll: Bardzo ładnie kwitły u Ciebie lilie szkoda, że upały przyspieszyły ich przekwitanie. :wit
Mnie też szkoda trochę, że tak szybko przekwitły.
Teraz nie mam czasu nawet na obejrzenie ogrodu :? Wracam późno, jak już jest ciemno, a rano śpię do ostatniej chwili ;:224
Może niedługo coś się zmieni.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam czasu na prace ogrodowe. :evil:
Jedyne co udało mi się ostatnio zrobić to skosić trawnik i odsłonić do słońca winogrona. Odwdzięczają się za to lekkim kolorkiem :D
Obrazek

Żurawki pięknie sie trzymają, tu kupione od Igi23 - jeszcze nie wysadzone
Electric Lime
Obrazek

Autumn Leaves
Obrazek

Żuraweczka Sweet Tea
Obrazek

Pozostałe wysadziłam do gruntu i pięknie rosną, tylko ich nie zdążyłam dziś sfocić.
Tu te trzy gracje razem :D
Obrazek

Obrazek

I na koniec liliowiec, który okazał się być innym od zakupionego, na szczęście dość urodny
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Liliowiec urodny wielce, pomyłki nie takie złe. Posadź do gruntu żurawki, zdążą się dobrze ukorzenić w gruncie przed zima. :wit
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, posadzę je jak tylko znajdę chwilę czasu, na razie kicha :? Ale są już dużo ładniejsze niż na początku, pogoda (deszcz) je dopieszcza. I tylko te 3 sztuki nie znalazły docelowego miejsca, reszta już zbiera siły przed zimą w gruncie :D
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, posadzę je jak tylko znajdę chwilę czasu, na razie kicha :? Ale są już dużo ładniejsze niż na początku, pogoda (deszcz) je dopieszcza. I tylko te 3 sztuki nie znalazły docelowego miejsca, reszta już zbiera siły przed zimą w gruncie :D
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Witaj
Poniweważ nie mogę pisać na wątku ogłoszeniowym chcę jeszcze raz podziękować Ci za udaną transakcję:) Dzisiaj wszystkie roślinki posadziłam i tak naprawdę dopiero dzisiaj zobaczyłam jak dużo ich - z niektórych udało mi sie zrobić kilka sadzonek ;:138 Jeszcze raz dziękuję :D
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lemka77 - bardzo się cieszę, że zakupy Ci się udały :wit

Dawno nie zaglądałam do mojego wątku ogrodowego zajęta "nadwyżkami roślinnymi". Pogoda za oknem okropna, od wczoraj leje i nie widać końca tego deszczu.
Na osłodę zdjęcie Lilii speciosum Album - jeszcze kwitnie (ale po deszczu już nie będzie taka piękna :( )
Obrazek

Hibiscus kwitnący o tej porze cieszy oczy
Obrazek
Trochę podjadły go jakieś robale, ale cóż, każdy chce żyć :wink:

A to już mój tegoroczny hibkowy nabytek, posadzony na tle białej ściany, jak podrośnie, będzie stanowił jej późno letnią ozdobę
Hibiscus Pink Flirt
Obrazek

Mam jeszcze jednego śnieżnobiałego, ale nie mam teraz zdjęcia. Nie robiłam ostatnio fotek, a teraz woda lejąca się strumieniami z góry nie zachęca do wychodzenia z aparatem.
W poniedziałek udało mi się trochę popracować w ogrodzie, skosiłam trawniki, poprzesadzałam trochę roślin, ustawiłam kolejne na ich docelowych miejscach. Te ostatnie na razie czekają na lepszą pogodę.
Wytłumaczcie mi jak to jest, rośnie sobie taka roślinka np. irys, zajmuje kawałek miejsca, a jak wykopiesz i chcesz go posadzić gdzie indziej okazuje się, że to ogromna kępa i żeby ją dobrze posadzić, to potrzeba przynajmniej metr kwadratowy. Przecież nie posadzę go tak jak stał, tylko przy okazji trzeba go podzielić, odmłodzić.
Podlewanie teraz za mnie odwala przyroda, ale przez to nic innego nie daje sie zrobić - coś te zraszacze za długo pracują :;230 , za dokładnie chcą wszystko podlać.
Doczekałam się owoców szkarłatki amerykańskiej - ładna gadzina jest w tej fazie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Beatko!
Przyszłam z rewizytą. :D
Twój ogród już dojrzały, piękne w nim rośliny i roślinne kompozycje.
Zachwyciło mnie zdjęcie wiosenne, które ktoś tu już ponownie wstawił.
Ciekawy pomysł z tą podwyższoną rabatką w środku. Może kiedyś go odgapię? :oops:

Twoja teściowa ma szczęście, że masz malutki (jak na swoje potrzeby) ogród.
Chociaż teraz, gdy znalazłaś inny sposób zagospodarowania nadwyżek, pewnie
już tak nie korzysta? :wink:
A tak na marginesie chciałam Ci powiedzieć, że Twój ogród wygląda na o wiele,
wiele większy.

Piękną masz już kolekcję liliowców i róż (chyba najbardziej wpadła mi w oko Troica,
Nostalgie i ta dwukolorowa). A i żurawki widzę coraz bardziej zapełniają Twoje rabaty.

Widzę teraz, że mały ogród ma duużo plusów. Najważniejsze z nich to takie, że łatwiej
nad nim zapanować i łatwiej go zapełnić. :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już się pogodziłam z tym, że większego ogrodu nie będę miała i teraz robię wszystko, żeby na tym terenie zmieścić jak najwięcej tych roślin, które mi się podobają. Żurawki są dobre, bo nie potrzebują za dużo miejsca, stanowią piękny akcent kolorystyczny i ładnie wyglądają z przodu rabaty zasłaniając brzydkie nóżki niektórych roślin. Zamówiłam jeszcze trzy piękne liliowce i niestety więcej już liliowców nie zmieszczę. Chyba, że u mamy lub drugiej mamy :twisted:
U teściowej już zagospodarowałam kawałek, który dostałam do obsadzenia. Ale to ja mam lepiej z teściową. Pieliła mi go w tym roku, bo ja z braku czasu nie miałam kiedy tego robić :oops: Tak, że buziaki i ukłony dla mamy mojego M
W przyszłym roku mam zamiar podzielić liliowce, które tam rosną, zostawię po kawałku, bo już i tam ciasno się robi. A i peonie też będą do podziału. Jest tam ich ze cztery odmiany. I piękny dzielżan, którego zdjęcie mam tylko z zeszłego roku, bo u mamy nawet nie byłam z aparatem :?
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz w ogrodzie jest czas zawilców japońskich. Co prawda sfociłam tylko jednego, ale jak pogoda pozwoli, to zrobię fotki w najbliższym czasie. Teraz jest ładnie, ale niestety nie jestem w domu :(
Anemone jap. "September Charm" - profil :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Beatko - dobrze mieć taką teściową. I dobrze mieć taką synową. :D

Zapomniałam napisać, że szkarłatka bardzo apetycznie wygląda.
Do tej pory chyba tylko w jednym ogródku ją widziałam.

A zdjęcie dzielżanu piękne. Mówili o nim dzisiaj w programie tv - że
kwitnie niezawodnie aż do późnej jesieni. :wit
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, dzielżan pięknie kwitnie, ale już nie w najbliższym moim ogródku. Trochę za bardzo się rozrastał, a u mnie z miejscem krucho. Za to u mamy piękna kępa. Szkoda tylko, że po ostatnich deszczach położył się. Na przyszły rok zrobię mu podpórki, jak zakwitnie to sąsiadkom oczy nie będą się chciały od niego oderwać :wink:
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj pogoda pozwoliła zrobić kilka zdjęć. Orgii barw nie ma u mnie o tej porze roku, ale trochę roślin kwitnie lub jest w pąkach :D
Anemone jap. Andrea Atkinson
Obrazek

Anemone NN
Obrazek

Anemone jap September Charm
Obrazek

Obrazek

Wreszcie udalo mi się posadzić paprocie. Uważam, że z hostami tworzą zgrane towarzystwo
Obrazek

I na koniec, co potrafią zrobić ślimory - kępa była całkiem spora :evil:
H. Brim Cup :evil:
Obrazek

Wygospodarowane nowe miejsce na hosty :D
Obrazek

Teraz tylko czas, żeby był i pogoda pozwoliła i można jechać z sadzeniem i innymi ogrodowymi pracami.
Może się uda :) Co prawda dziś od rana znowu leje, ale może się pogoda poprawi.
Dostałam kilka rodzajów tulipanów i lilii w prezencie i też chciałabym im znaleźć miejsce :tan
M. powiedział, żebym na przyszły rok zażyczyła sobie miejsce na roślinki, a nie roślinki :;230 , ale nie pomyślał, że to życzenie to do niego będzie skierowane :;230 Może chodniki pozdejmujemy... :;230 i trawy jeszcze za dużo mam do koszenia... :;230
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Beatko, czy ten twój anemon NN to czasem nie Pamina? Mój wygląda identycznie, a kupiłam go właśnie pod ta nazwą. :)
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

igielka78 pisze:Beatko, czy ten twój anemon NN to czasem nie Pamina? Mój wygląda identycznie, a kupiłam go właśnie pod ta nazwą. :)
Igiełko dzięki za podpowiedź, będę musiała popatrzeć dobrze, bo jest ich kilka podobnych.

Wczoraj padało cały dzień i jak tu cokolwiek można zrobić :evil: , dziś siedzę w pracy i mam potem zebranie u "dziecka" w szkole. A pogoda taka, że chciałoby się lecieć w zagony.
znowu kwitną róże, może nie tak obficie, ale o tej porze każdy kwiatek cieszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tricirtis ładnie pozuje
Obrazek

Obrazek

A temu coś sie pozajączkowało :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”