Ogród u stóp klasztoru
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród u stóp klasztoru
Witaj Alinko ! Dzięki za dobre informacje o rozplenicy, wpisałam ją na listę przyszłorocznych zakupów. Powiedz jeszcze , ile miejsca trzeba zostawić na jedną kępę tej trawy ?
Właśnie listonosz przyniósł paczkę z cebulkami ! DZIĘKUJĘ !!! Bardzo sie cieszę.
Nie śmiej się ze mnie - czy mam je teraz posadzić..? Czy mogę posadzić do donicy i zadołować ? ( nie mam jeszcze koncepcji sadzenia, no i ten wkopany obornik...). Jak gęsto powinna być wsadzona? Jak głęboko ? Przepraszam za tyle pytań...
Właśnie listonosz przyniósł paczkę z cebulkami ! DZIĘKUJĘ !!! Bardzo sie cieszę.
Nie śmiej się ze mnie - czy mam je teraz posadzić..? Czy mogę posadzić do donicy i zadołować ? ( nie mam jeszcze koncepcji sadzenia, no i ten wkopany obornik...). Jak gęsto powinna być wsadzona? Jak głęboko ? Przepraszam za tyle pytań...
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DOROTKOszpadel kupiłam w obi ale widziałam też w castoramie .wołasz do równania obrzeży .koszt 25zł.jak tym dość głęboko kopne to w to miejsce sypię korę do poziomu trawy i nie ma problemu z koszeniem ale np.można dosypać trociny a na wierzch trochę do zamaskowania ziemi przekompostowanej z kompostownika i tez trawa nie będzie się mocno korzenić .na ślady nie ma rady,chyba że ci się chce bawić z nożycami.mam takie elektryczne z boscha do golenia bukszpanów , wrzosów i berberysów ale mają też przystawkę do podkaszania trawy .musisz wybrać sposób .dla mnie kora jest najlepsza a już pisałam tu kiedyś że kora kwiatom w ogóle nie szkodzi a z chwastami masz spokój już po kilku ;latach
-
IZA rozplenica ma dość dużą rozetę ok.60-100cm. a cebulkę posadź natychmiast i nie baw się w doniczki teraz pada i przyjmie się na pewno.ja bym ja posadziła na brzegu rabaty i żeby była pod ręką ,wyznaje zasadę że to ,po co sięgam najczęściej mam w kupce,tzn,cebulka,lubczyk szczypiorek ,również pietruszka i seler na zielono rośnie w pierwszym rzędzie żebym ja miała pod ręką.ja więcej nic nie sadzę .no jeszcze ogórki ale moja rabata ma 7 m.-na 3 i są tam jeszcze truskawki
to wiesz ile tego mam .nie bawię się w pomidory ,papryki itp.bo nie mam żadnego doświadczenia i czasu .poza tym te warzywa są potrzebne do zup a te w lecie kochamy właśnie z zieleniny w tym roku miałam też sałatę lodowa i bardzo polecam .nie wyrasta jak masłowa i jest świetna do sałatki greckiej.ale ci namieszałam Izuś powodzenia

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Alinko, przyszła paczka z roslinkami. Dziękuję bardzo
Niestety dziś tak leje, a ja jestem zaziębiona, że roslinki musza poczekać na deszczu do jutra

Niestety dziś tak leje, a ja jestem zaziębiona, że roslinki musza poczekać na deszczu do jutra

-
DOROTKO ja też wczoraj zaziębiłam się w ogrodzie przy wykopywaniu wysyłek.wieczorem miałam gorączkę i bolące gardło.niech licho taką pogodę
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
Alinko Dużo zdrowia życzę i nie daj się chorobie bo idzie ciepło a będziemy miały wiele pracy w naszych ogrodach przed tą okropną zimą
Alinko, jakie piękne późno letnie rabaty pokazałaś! I wszystkie tak ślicznie skomponowane i perfekcyjnie zadbane :P
Ten przyrząd do przycinania brzegów od dawna planuję kupić, ale ciągle jakoś nie mogę na niego trafić
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale jak będziesz dzielić trawki - a masz takie dorodne -daj mi znać, chętnie od Ciebie kupię
Ten przyrząd do przycinania brzegów od dawna planuję kupić, ale ciągle jakoś nie mogę na niego trafić

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale jak będziesz dzielić trawki - a masz takie dorodne -daj mi znać, chętnie od Ciebie kupię

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Alino...
Nie daj się tej pogodzie , i zdrowiej bo każdu czeka na Ciebie i Twoje rady
trzymaj się Cieplutko
Nie daj się tej pogodzie , i zdrowiej bo każdu czeka na Ciebie i Twoje rady

trzymaj się Cieplutko
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
Oj piękne masz te widoczki.
Oj kiedyś muszę to zobaczyć na żywo. Alinko mój ogród wyrywa się spod kontroli, bo żwirowisko to tylko jego malutka cząstka.
Trawki też mi się bardzo podobają. Ja kupowałam trawy 3 lata temu i trudno było coś ciekawego w dostać w szkółkach mi znanych.
Na tę "łopatkę" też poluję, bo zwykłą trawnik wychodzi jak wąż.
Życzę powrotu do zdrowia. Mnie zawsze pomaga gorące piwo z koglem moglem i gorąca kąpiel.
I tak tylko przy przeziębieniu piję piwo, bo normalnie go nie cierpię brrr
pozdrawiam

Trawki też mi się bardzo podobają. Ja kupowałam trawy 3 lata temu i trudno było coś ciekawego w dostać w szkółkach mi znanych.

Na tę "łopatkę" też poluję, bo zwykłą trawnik wychodzi jak wąż.

Życzę powrotu do zdrowia. Mnie zawsze pomaga gorące piwo z koglem moglem i gorąca kąpiel.

pozdrawiam

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Alinko wracaj do zdrowia szefowa
a u mnie to akurat odwrotnie

renim pisze: I tak tylko przy przeziębieniu piję piwo, bo normalnie go nie cierpię brrr
a u mnie to akurat odwrotnie

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No na przeziębienie to mi też pomaga grzane piwo ... 

A oto mój azyl (link poniżej)
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Alinko! Dziękuję za porady w kwestii warzywnika . Cebulka , jak rozumiem, ma przetrwać zimę w ziemi, bez przykrywania ? I przez kolejne lata jej nie ruszam, tylko sobie strzygę szczypior ? Wybacz te podstawowe pytania...
-
IZOpostępujesz dokładnie tak jak napisałaś .jej nie trzeba okrywać.i jest bardzo soczysta.
MICHAŁ<MAREK<RENIU<EWUSIU<DALOprzepraszam że razem ale bardzo dziękuje za troskę .czuje się dziwnie ale lepiej chyba troszeczkę słońca podziałało
MICHAŁ<MAREK<RENIU<EWUSIU<DALOprzepraszam że razem ale bardzo dziękuje za troskę .czuje się dziwnie ale lepiej chyba troszeczkę słońca podziałało
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Chyba zaczął się czas przeziębień...
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Alinko, dzięki za fotę to wygląda zupełnie inaczej jak to sobie wyobrażałam, no to teraz już nie mam wymówek, muszę się zabrać za obrzeża.
I szybko wracaj do zdrowia
I szybko wracaj do zdrowia