Którą śliwę wybrać ?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Którą śliwę wybrać ?

Post »

Witam, planuje na jesień zakup ozdobnej śliwy i nie wiem na która się zdecydować :

Śliwa wiśniowa Nigra
Śliwa dziecięca Prunus x cistena
Śliwa wiśniowa Hessei
Śliwa wiśniowa Pissardii

może ktoś doradzić na którą się zdecydować , ewentualnie zamieścić jakieś zdjęcia swojej :D
Anndzia
100p
100p
Od: 12 kwie 2010, o 13:35

Re: Którą śliwę wybrać ?

Post »

Hej, ja mam trzy z nich...są jeszcze młode, więc niewiele mogę powiedzieć. Nigra- ma bardzo ciemne liście, kwitnie podobno na różowo, dość duża rośnie, ale lubi cięcie. Dziecięca-liście ma bardziej czerwone od tej pierwszej, chyba nawet od niej ładniejsze, kwiatki białe (u mojej było tylko kilka-ale jest młodziutka), rośnie do około 2m, a Hessei ma liście zmienne- akurat w tym momencie są jasno zielone z ciemno zielonym pasem pośrodku, a kwiatki ma białe...wybór na pewno trudny, powinno zależeć też od stanowiska oraz od tego z czym chciałbyś ją zestawić.
pozdrawiam
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

A dziecięcą masz w formie krzaka czy drzewka ?
Możesz zrobić fotki jak wyglądają :)

A planuje ją posadzić tu gdzie zaznaczyłem na zdjęciu czerową linią , działka jest na stronę zachodnią, praktycznie cały dzień słońce.
Brakuje tu właśnie jakiegoś innego koloru , wszędzie tylko zielony, dlatego chcę też tawułę Goldflame lub Goldmound posadzić i chcialbym pęcherznice ale nie wiem czy nie za mało miejsca.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Anndzia
100p
100p
Od: 12 kwie 2010, o 13:35

Post »

Dziecięcą mam szczepioną na wys. ok. 15 cm, niedawno ją obcięliśmy i jest niziutka, jak zrobię fotki to wkleje, faktycznie jest tam zielono...śliwa hessei chyba by tam zginęła, lepiej coś z tych o czerwonych/ purpurowych liściach- śliwy w sumie tj. pęcherznicę można ciąć, albo też krzewuszki o ciemnych liściach np. Alexandra- dorastają do ok. 1,5 m i ślicznie kwitną..ale może doradzi ktoś kto jest większym znawcą co by najbardziej pasowało...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”