Feluś, cieszę się że wycieczka nad Kanał Świetego Marcina spodobała Ci się. Twoje podróże po północnej Bretanii tez bardzo zachęcają do zwiedzania.
Gosiu, ależ piękny ten Colmar, nie wiedziałam że tak ładnie wygląda. Zawsze myślałam że taka architektura z
colombage w Alzacji to jest raczej Strasbourg.
Ale ja Alzacji wcale nie znam, chociaż byliśmy kiedyż zimą na nartach w Wogezach. Trzeba będzie nadrobić te zaległości jak tylko będzie okazja. Bardzo mnie zachęciłaś
Twoimi zdjęciami do odwiedzin w tym regionie.
Wisienko, miło Cię usłyszeć na Twoim wątku który staramy się jak możemy wzbogacić razem z Felą i Gosią. Na cmentarz Montmartru muszę się koniecznie wybrać
bo wstyd przyznać jeszcze nie byłam
Po Paryżu nieznanym wracam trochę do Paryża bardziej oklepanego. Dla niektórych będzie to może przypomnienie, dla innych obejrzenie któryś tam raz takich samych
miejsc jak na pocztówkach, ale ja bardzo lubię i te turystyczne zakątki Paryża i chetnie tam sama zaglądam.
Jednym z takich miejsc jest Plac Zgody
Place de la Concorde, który jest obowiązkowy do zwiedzania w czasie turystycznego pobytu. To duży plac który trudno
objąć jednym rzutem oka, tyle z niego widać ważnych i strategicznych turystycznych obiektów. Poczynając od Wieży Eiffela, Inwalidów, Parlamentu, Aleji Champs Elysées
zakończonej Łukiem Trumfalnym, Kościół Magdaleny i wiele innych zabytków.
Widok na sam plac jest chyba najszerszy z Ogródów Tuileries. Można złapać Wieżę Eiffela i najbardziej znaną aleję we Francji Champs Elysées.
Na samym placu stoi egipski obelisk dar dla Francji od miasta Luksor i kilka ozdobnych kandelabrów oświetlenia ulicznego
Plac Zgody zdobią między innymi dwie fontany bardzo znane w świecie dzięki filmowi 'Amerykanin w Paryżu', gdzie kąpiący się nocą Amerykanin w fontanie pozostał
na zawsze w pamięci melomanów a cały Plac można objechać w jednym z takich ciekawych pojazdów.
Z drugiej strony Sekwany jest budynek Parlamentu i Inwalidów, a na wprost Pałac Admiralicji i jeden z droższych hotelów paryskich
Carillon. Głowy królewskie
i nie tylko często tu się zatrzymują podczas pobytu, bo to przecież dwa kroki od Pałacu Prezydenckiego
Palais Elysee. Pomiędzy tymi dwoma pałacami widać
Kościół Magdaleny i Królewską Ulicę.
Cały plac jest pierwszym z obiektów w stylu klasycystycznym wybudowanym w Paryżu, wszystko tu wygląda dostojnie i harmonijnie. Polacy często zaczynali zwiedzanie
Paryża od tego właśnie placu, bo tu właśnie przez wiele lat zatrzymywały się autokary przyjeżdzające z Polski.