pozdrawiam Michał..
Grażynko - forum tak nam się rozrosło...nietrudno przegapić jakiś ogród, tym niemniej cieszę się ,że do mnie trafiałaśgrazynarosa22 pisze:Witaj Ewelinkoja chyba przgapiłam Twój aktualny wątek....
wstyd mi....ale tyle jest nas na forum,że nie nadążąm
![]()
Nie. To POWOJNIK ALPEJSKI "Willy" , a raczej jego puszyste pomponiki po kwitnieniu.malgocha1960 pisze:Witaj, masz piękne clematisy, czy na ostatnim zdjęciu to powojnik tangucki?
Kilka ich mam:piterek pisze:Piękne powojniki, masz ich chyba dość sporo - ile łącznie?
Powojnik , o który pytasz to odmiana bylinowa " Arabella". Rzeczywiście "pnie się " po pniu sosny,choć nie całkiem samodzielnie - powojniki bylinowe nie mają wąsów czepnych i trzeba im pomóc. Na tym pniu mam przymocowaną niewidoczną "drabinkę" z drucików...Teoretycznie ta odmiana znosi lekkie zacienienie , ale z moich obserwacji wynika,że obficiej kwitnie na słońcu i ma wtedy ciemniejsze kwiaty ( tak jest w ogrodzie koleżanki).Ile lat mają moje powojniki ? - A różnie , bo prawie co roku coś dokupowałam( teraz chyba przestanę , bo skończyły mi się wolne pnie , słupki i kratkielsi pisze:Ewelino, powojniki w większości rosną na podporach przy murze, ale widzę również jeden pnący się po pniu sosny.
Czy ta odmiana znosi cień ? Ile lat mają Twoje powojniki?
Kwitnie od wiosny do późnego lata, ma duże białe kwiaty , ale niestety u mnie pojawiają się one pojedynczo - nie szokują liczebnością. Może ma nie najlepsze stanowisko , albo nie odpowiadają mu warunki glebowe - nie wiemelsi pisze: Jakie masz zdanie o powojniku Jerzy Popiełuszko ?