Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Izuś, wydaje mi się niemożliwe, zeby tytoń ozdobny dało się palić, ponieważ on ma takie lepkie liście, które trudno byłoby wysuszyć. No i po wysuszeniu w końcu nie wiem, jak by to wyglądało? :roll:
Nie, nikt nie próbował :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza :!: Co do słoneczniczków, to wysoki mam taki co Twój. Dostałem w ub. roku. Ten półpełny, który dostałaś ode mnie, rośnie silnie ale nie tak wysoko (max 120cm) więc spokojnie możesz wdrażać plany z nim związane :)
Tytoń rzeczywiście piękny i w ilościach hurtowych u Ciebie :shock: Zaczyna kwitnąć i u mnie ten Twój :) A tytoń na papierosy to olbrzymia kilkumetrowa roślina więc nie polecam do ogródków.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Witaj Basiu! :D Wróciłaś na dłużej?
Nie jestem pewna, co Ci poradzic, ale wydaje mi się, ze od 14 do zachodu to dość dużo słońca. Powinno wiociokrzewowi wystarczyć ... U mnie rośnie w dwóch miejscach, ale w obu ma słońce przez cały dzień. Multiflora zaś, można powiedzieć, że jest bez wymagań, jak dzika róża
Jak mi czas pozwoli to na dłużej. Bywam na forum, ale z doskoku i na czytanie. Teraz urlopuję się i chciałam trochę nadrobić zaległości ogródkowe, ale... ale pogoda - pozostają zaległości wirtualne!

Wiciokrzew mnie zachwyca, szczególnie zapachem i pięknem kwiatów :)
Multiflora taka bezwymaganiowa? to muszę ją mieć! :D

pozdrawiam
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka u Ciebie tytoń rozsiewa się jak u mnie orlik,muszę z nim zrobić porządek,tylko teraz na jesień to niemożliwe,nie pamiętam jakie kolory i w których miejscach rosną...,kolejna czynność do wykonania na wiosnę :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

A ja bym chciała żeby u mnie się tytoń tak rozsiewał bo piękny jest :) u Was Izuś też nie było cały dzień pradu ? ja byłam od 15 odcięta od neta odwyk normalnie :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Doszło? ;:224
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochani, nie miałam wczoraj cały dzień netu! Na szczęście dziś jest, więc i ja jestem :D

Jacku, ten Twój słonecznik półpełny jest sliczny, ale złapał mączniaka i zastanawiam się teraz gdzie go posadzić, żeby miał w miarę przewiewnie i zeby nie zaraził inych roslin podatnych na tę chorobę, jak mu się znów zdarzy zachorować :roll: A już chciałam go ulokować w pobliżu róży i floksów ... A te pojedyncze słoneczniczki jakie są cudne! Zawojowały mnie całkiem :lol:
Tytoń rzeczywiście opanował teraz mój ogródek :lol: Będę musiała go teraz trochę przetrzebić, zanim wyda nasiona, bo zarośnie wszystko!

Basiu, cieszę się, że chociaż na chwilę wróciłaś :D Może zimą znajdziesz więcej czasu? ...
Mogłabym wiosną poszukać siewek multiflory, ale z takiej małej siewki nieprędko doczekałabyś się dużego krzewu :roll:
Rozejrzę się jeszcze, może przegapiłam jakiś odrost ? :D

Neli, orliki też się u mnie rozsiewają :lol: Zaczęłam już wyrzucać, no bo ile można mieć orlików? W dodatku takich samych ...

Celinko, jak raz zagości, to będzie Ci się wysiewał :D
Na szczęście prąd miałam (chociaż kilka domów w poblizu nie miało), za to cały dzień nie miałam internetu.

Aniu, wczoraj odebrałam przesyłkę, tylko nie miałam jak dać znać, że doszła.
Wielkie dzięki ;:196
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Izuniu masz języczkę? pytam bo mam dość trochę siewek, całkiem już ładnych :) może byś chciała ?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Chatte, piszesz, że nie będzie z tego tytoniu papierosów. To dobrze, bo niektóre osoby więcej by kurzyły. A ja się na tym nie znam. ;:223 Tytoń bardzo mi się spodobał u Ciebie i dlatego zapragnęłam go mieć u siebie.
Pozdrawiam :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Izulek, ja mam 3 sadzonki tytoniu ozdobnego... chciałabym wysiać nasionka, ale nie widzę, żeby on je tworzył... tylko kwitnie, zrzuca kwiatki i znowy kwitnie... a nasionek nie ma... :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Celinko, dziękuję! Mam języczkę :D Nawet dwie! Tylko problem z ich umiejscowieniem, bo wszędzie sucho i słońce :roll:

Stasiu, gdyby odobny tytoń nadawał się na papierosy, to pewnie pojawiłyby się wkrótce całe plantacje :lol: A tak plantacje mamy tylko my, ogrodnicy ;)

Ewulku, cierpliwości! W pewnym momencie na niektórych pędach przestanie tworzyć kwiaty, a zacznie tworzyć nasienniki :D Późno w tym roku zaczął wegetację, to i nasionka będą później :D

Słuchajcie!
Ten robal, co go jakiś czas temu z oczka wyłowiłam, to nic! (zapomniałam jak on się nazywał).
Teraz wyłowiłam prawdziwego pływaka żółtobrzeżka! Miał ze 3,5 cm długości! (Tamten robal był prawie dwa razy mniejszy). Mało tego, wczoraj, późnym wieczorem wpadł mi identyczny do pokoju :!:
Temu już zrobiłam zdjęcie. Oczywiście po unicestwieniu ...
Oto corpus delicti

Obrazek

Sfociłam obrzydliwca obok telefonu, żeby było widać, jaki był wielki.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Słoneczniczek, dużo rzadziej łapie mączniaka niż inne (u mnie nie ma) ale może mu się zdarzyć.
Ciągle nie wiem, co za różę mam od Ciebie. Wypuszcza dużo pędów ale zero kwiatów :? A miała pięknie oplatać ganek ;:224
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu faktycznie gigant ten robal :? bleee
Ja to się boję takich stworków hi hi
Miłego wieczorku Izuniu ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, rzadziej niż inne, w domyśle "słoneczniczki", tak? Nie sprawdzałam dokładnie moich starych, które faktycznie często pod koniec lata łapały mączniaka, ale w ogóle w tym roku w ogródku mączniaka zauważyłam tylko na tym słoneczniczku i na jednej ostróżce (a mam ich chyba kilkanaście :lol: ). Dziwny ten rok :roll:
Nie mam pojęcia, jaką różę wziąłeś ode mnie, ale podejrzewam, że masz dziką różę (canina), ewentualnie multiflorę . Od nich nie doczekasz się teraz kwiatów, bo kwitną wiosną.

Jollluś, ja też się lekko obawiam takich potworów, w ogóle nie cierpię robactwa ...
Nie było łatwo go ... jak to się mówi? Wyeliminować! :lol:
;:196
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Izka - no piękny to ten robal nie jest :roll: Znaczy się nie był :lol:
Ja też nie znoszę robali .Ostatnio usiadł na mnie konik polny czyli świerszcz ,to
myślałam ,że chyba zawału dostanę .Mój M do dzisiaj się ze mnie śmieje ,że
się darłam jakby mnie ktoś ze skóry obdzierał :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”