Odmiany tulipanów na rok 2011.

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
sylwekw

Odmiany tulipanów na rok 2011.

Post »

W ubiegłym roku kupiłem a w tym roku kwitło u mnie 36 odmian tulipanów (może ktoś zaglądał do mojego wątku gdy się nimi chwaliłem :wink: ).

W tym roku planowaliśmy ewentualnie dokupić cebulki tych odmian które nam się bardzo spodobały i ewentualnie zakupić jakieś nowe odmiany aby zastąpić te, które zawiodły nasze oczekiwania.
Dzisiaj po raz pierwszy wybraliśmy się do dwóch centrów ogrodniczych w naszej okolicy aby zobaczyć ofertę tegoroczną - bo sezon na cebulki tulipanów już się tutaj zaczyna.
Spodziewałem się, zobaczyć tak mniej więcej z 80% odmian, które kupowaliśmy lub chociaż widzieliśmy w ubiegłym roku i może ze 20% nowych odmian (nowych w takim sensie, że albo ich nie było w ubiegłym roku albo nie zwróciliśmy na nie uwagi).

Tymczasem totalne zaskoczenie - i jesteśmy znowu załatwieni :-).

Proporcja jest zupełnie odwrotna. Może 20-30% to odmiany, które mamy albo które pamiętamy z ubiegłego roku a 70-80% to odmiany których nie widzieliśmy albo nie było w ubiegłym roku. No a mieliśmy w tym roku nie kupować tak dużo cebulek tulipanów :-) - chyba się jednak nie uda uniknąć licznych zakupów.

Za jakiś czas tak dla ciekawości przedstawię listę odmian jakie są w sklepach w tym sezonie.

Teraz już wiem, że tego na pewno będzie mi bardzo brakowało po powrocie z Holandii :-(.
x_P-42

Re: Odmiany tulipanów na rok 2011.

Post »

Wot, gotowa depresja z nadmiaru! :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwku a były może krokusy chrysantus Eye Catcher :?:
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

to fajnie zaraz ci cosik napisze na gg :)
sylwekw

Post »

Priam pisze:Sylwku a były może krokusy chrysantus Eye Catcher :?:
Priam ja Twoją prośbę o te krokusy mam zapisaną i nie zapominam o niej ale niestety w tych dwóch miejscach gdzie byliśmy wczoraj ich nie było.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Wam dobrze , że macie na czym poszaleć.. , bo ja jeszcze za bardzo nie mam na czym i na ok 400 szt. musi się zakończyć :( :roll: .
Lepszy rydz niż nic :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
sylwekw

Post »

Dobry żart, tylko 400 ... ładne mi "tylko" ja w ubiegłym sezonie miałem 260 i to już mi się wydawało dużo :-)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

o matko ja mam ze 20 sztuk tylko ale więcej nie potrzebuje teraz planuje po kilka sztuk kupować co roku każdego tulipana innej odmiany bo mi się na moim skalniaczku nie pomieszczą hehe
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Wyliczyłem 376 ,ale.....

No właśnie ale... , one prawie wszystkie są wymieszane , tylko 50 mam osobno opisane.. i może tylko z 15 odmian mam... , najwięcej bordowych , czerwonych , żółto - pomarańczowych , czerwonych z białym paskiem.. , dlatego będzie tak bardziej mix dywan... .
Nie mam tak pogrupowane odmianami elegancko jak Wy macie.. Szkoda mi ich rozdawać bo sa piękne i niektóre kwitną 2 tygodnie mimo iż tłucze je deszcz są trwałe.. , szczególnie bordowe . Za 2 lata będę mógł sadzic na nowej działce to tam będę sadził w kępach , odmianami i będzie się działo.. , planuje ze 2 tysiące... , ale jeszcze musze poczekać.. , stąd własnie ta moja reakcja , że Wy możecie z odmianami poszaleć :roll: i macie wszystko pieknie dobrane.... Teraz to bym musiał każdy znaczyć jak zakwitnie i potem.. , jak to zrobić... ? :shock: :shock: :roll: Chyba nie realne.. , żeby z wielkiego miksu pogrupować odmianami..
Musiałbym każdy posadzić w doniczece osobno :;230 .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

sylwekw pisze:Priam ja Twoją prośbę o te krokusy mam zapisaną i nie zapominam o niej ale niestety w tych dwóch miejscach gdzie byliśmy wczoraj ich nie było.
Wierzę, ale z ciekawości zapytałem.
Jak się nie znajdą to trudno ;)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moje tulipany sadzę kępami i tez mam zamiar poszaleć z ilością.W tym roku dokupiłam na razie 15 cebulek ,5 dostałam w prezencie,ale wyjeżdżam do Francji wiec tam sobie poszaleję,bo ceny tam sa zupełnie inne niż u nas.Za 25 szt. 1,50e
Widziałam w sklepie ogrodniczym zdjęcie tulipana,który rozszedł się jak świeże bułeczki.Wyglądał jak włoskie lody;zakręcony w stożek,pełny o pastelowych kolorach.Cudo po prostu,ale cebulka kosztowała 7 zł.Niestety więcej cebulek sprzedawca nie trafił w hurtowni... :(
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pestko - piszesz o tulipanie Ice Cream, Abigail czy Diamond Star. Są w polskich sklepach wysyłkowych:
Ice cream w światcebul.pl Abigail w Florexpol-u a Diamond Star w cebule.pl

ps. możesz we Francji zerknąć czy nie mają krokusów Eye Catcher?
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobnie jak Ice Cream wygląda Lollipop. Ma ciemnoróżowe płatki zamiast białych.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Priam - One są niezwykłe.... :shock: :shock: :shock:

Ice Cream
Obrazek
Fot by : http://turbolotte.blogspot.com/

Abigail
Obrazek
Fot by : http://www.cebule.pl/product-pol-1391-T ... igail.html

Natomiast Diamond Star wyświetlił mi się taki sam jak Ice Cream ;:129 , to on ma 2 nazwy ?
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to Lollipop
tak
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”