Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: lawenda jak i kiedy zbiera się nasiona
Szybciej i łatwiej rozmnaża się z sadzonek zielnych.
Waleria
przez podział rośliny, czy może masz na myśli odkładki? ja chciałam spróbować z nasion dla nauki
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Re: Lawenda - część 1.
Moja lawenda z siewu zakwitła w trzecim roku i to nie do końca tak obficie jakbym to sobie życzył. Za cene dwóch paczek nasion można kupić gotowy krzaczek. Ten będzie kwitł od samego początku, a po trzech latach to już będzie potężna roślina ;-)
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
Re: Lawenda - część 1.
Dzięki Wam
No to teraz to dopiero sobie w brodę pluję, że jak Auchan miało sześciopak lawendy za 9 zł, to ja kupiłam tylko jeden - na próbę
o ja głupia, trzeba było brać kilka sztuk
po 1,5zł wychodziła sztuka.

No to teraz to dopiero sobie w brodę pluję, że jak Auchan miało sześciopak lawendy za 9 zł, to ja kupiłam tylko jeden - na próbę

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Maleńka młoda lawenda
Hej. Mnie też udało się wyhodować lawendy z nasion. I w czerwcu część z nich wsadziłem do gruntu, tam rosną dużo szybciej. Te które zostały w doniczce na balkonie stoją prawie w miejscu.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Moje młodziutkie lawendki rosną na razie w ogrodzie w doniczkach. Nie są z tego zadowolone, ale dopiero jesienią będę miała miejsce na wysadzenie ich do gruntu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A od kiedy lawenda jest krzewem czy drzewem owocowym
Przenoszę wątek.

Przenoszę wątek.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
w weekend będę na działce i wsadzę na próbę 3 doniczki do gruntu, może tam szybciej podrosną. Najgorsze jest to że lawend bardzo nieregularnie wschodzi. Kilka dni temu zauważyłam nowe siewki i już sama nie wiem czy dbać o nie bo te to chyba nie doczekają wiosny...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
A w naturze to jak się rośliny rozsiewają? PO zawiązaniu nasion, nieprawdaż? Czyli z reguły jesienią nasiona się rozsiewają i muszą sobie dać radę do następnego sezonu wegetacyjnego. To naturalna droga rozmnażania 
Może zrób sobie w ogródku rozsadnik i trzymaj tam siewki / sadzonki

Może zrób sobie w ogródku rozsadnik i trzymaj tam siewki / sadzonki

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
No bardzo bym chciała taki rozsadnik ale to działka weekendowa. Mam obawy (nie wiem czy słuszne, w razie czego mnie wyprostujcie) że jak tam posieje i raz w tygodniu podleję to nie wzejdzie. A jak coś wysieje w skrzynkach na balkonie to cały czas mam na oku, zwilżam, pryskam
Próbowałam na działce w tym roku wysiać do gruntu 3 rodzaje nasion, no i pięknie wzeszły ale niestety wyłącznie chwasty. No ale wtedy było bardzo sucho, moze to jest przyczyną. Mam tyle pytan bo jestem totalnie początkująca a działka ma 1600 metrów i muszę ją zagospodarować.

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Miałam na myśli rozsadnik, a nie inspekt. Różnica jest taka, że na rozsadnik pikuje się lub sadzi już nieco podrośnięte siewki / sadzonki, a w inspekcie się sieje i dogląda wschodów. Ty swoje siewy masz na balkonie, a już niedługo twoim siewkom / sadzonkom będzie lepiej w ziemi, a nie na balkonie, łatwiej ci je będzie przezimować tam (w ogródku), a nie tu (na balkonie). A więc lepiej i dla ciebie i dla nich 
Najlepiej, żeby takie miejsce było zacienione, a nie w pełnym słońcu.

Najlepiej, żeby takie miejsce było zacienione, a nie w pełnym słońcu.
Ja siałam ze swoich nasion i dużo lepiej kiełkowały niż sklepowe, zbierasz jak dojrzeją czyli są czarne, w słoneczny dzień, przed sianiem, trzymałam 2 tyg. w zamrażalniku, nasiona zaczęły kiełkować po kilku dniach a niektóre dopiero po miesiącu wykiełkowały wiec trzeba być cierpliwym, jedna z pierwszych siewek nawet zakwitła w pierwszym roku.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lawenda zimowanie w gruncie ?
Przeglądając stary poradnik ogrodniczy zauważyłam radę żeby lawędę przenieść na zimę do szklarni
nie wiem jakiej lawendy to dotyczy czy taka która sadzona jest wiosną tego roku przezimuje w gruncie?
nie wiem jakiej lawendy to dotyczy czy taka która sadzona jest wiosną tego roku przezimuje w gruncie?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
Moja lawenda zimowała w gruncie. Jeśli masz obawy, to taką młodziutką lekko przykryj stroiszem.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
Mam lawendę wąskolistną już kilka lat i zimuje, natomiast lawenda francuska przemarzła .
Pozdrawiam, Halina