Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: lawenda jak i kiedy zbiera się nasiona

Post »

Szybciej i łatwiej rozmnaża się z sadzonek zielnych.
Waleria
malgo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2010, o 09:00

Post »

przez podział rośliny, czy może masz na myśli odkładki? ja chciałam spróbować z nasion dla nauki
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Re: Lawenda - część 1.

Post »

Moja lawenda z siewu zakwitła w trzecim roku i to nie do końca tak obficie jakbym to sobie życzył. Za cene dwóch paczek nasion można kupić gotowy krzaczek. Ten będzie kwitł od samego początku, a po trzech latach to już będzie potężna roślina ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Re: Lawenda - część 1.

Post »

Dzięki Wam ;:196

No to teraz to dopiero sobie w brodę pluję, że jak Auchan miało sześciopak lawendy za 9 zł, to ja kupiłam tylko jeden - na próbę ;:14 o ja głupia, trzeba było brać kilka sztuk ;:223 po 1,5zł wychodziła sztuka.
kamilil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maleńka młoda lawenda

Post »

Hej. Mnie też udało się wyhodować lawendy z nasion. I w czerwcu część z nich wsadziłem do gruntu, tam rosną dużo szybciej. Te które zostały w doniczce na balkonie stoją prawie w miejscu.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Moje młodziutkie lawendki rosną na razie w ogrodzie w doniczkach. Nie są z tego zadowolone, ale dopiero jesienią będę miała miejsce na wysadzenie ich do gruntu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A od kiedy lawenda jest krzewem czy drzewem owocowym :shock: :lol:
Przenoszę wątek.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
xmarox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:25

Post »

w weekend będę na działce i wsadzę na próbę 3 doniczki do gruntu, może tam szybciej podrosną. Najgorsze jest to że lawend bardzo nieregularnie wschodzi. Kilka dni temu zauważyłam nowe siewki i już sama nie wiem czy dbać o nie bo te to chyba nie doczekają wiosny...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A w naturze to jak się rośliny rozsiewają? PO zawiązaniu nasion, nieprawdaż? Czyli z reguły jesienią nasiona się rozsiewają i muszą sobie dać radę do następnego sezonu wegetacyjnego. To naturalna droga rozmnażania :)
Może zrób sobie w ogródku rozsadnik i trzymaj tam siewki / sadzonki :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
xmarox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:25

Post »

No bardzo bym chciała taki rozsadnik ale to działka weekendowa. Mam obawy (nie wiem czy słuszne, w razie czego mnie wyprostujcie) że jak tam posieje i raz w tygodniu podleję to nie wzejdzie. A jak coś wysieje w skrzynkach na balkonie to cały czas mam na oku, zwilżam, pryskam :roll: Próbowałam na działce w tym roku wysiać do gruntu 3 rodzaje nasion, no i pięknie wzeszły ale niestety wyłącznie chwasty. No ale wtedy było bardzo sucho, moze to jest przyczyną. Mam tyle pytan bo jestem totalnie początkująca a działka ma 1600 metrów i muszę ją zagospodarować.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miałam na myśli rozsadnik, a nie inspekt. Różnica jest taka, że na rozsadnik pikuje się lub sadzi już nieco podrośnięte siewki / sadzonki, a w inspekcie się sieje i dogląda wschodów. Ty swoje siewy masz na balkonie, a już niedługo twoim siewkom / sadzonkom będzie lepiej w ziemi, a nie na balkonie, łatwiej ci je będzie przezimować tam (w ogródku), a nie tu (na balkonie). A więc lepiej i dla ciebie i dla nich :)

Najlepiej, żeby takie miejsce było zacienione, a nie w pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Ja siałam ze swoich nasion i dużo lepiej kiełkowały niż sklepowe, zbierasz jak dojrzeją czyli są czarne, w słoneczny dzień, przed sianiem, trzymałam 2 tyg. w zamrażalniku, nasiona zaczęły kiełkować po kilku dniach a niektóre dopiero po miesiącu wykiełkowały wiec trzeba być cierpliwym, jedna z pierwszych siewek nawet zakwitła w pierwszym roku.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Lawenda zimowanie w gruncie ?

Post »

Przeglądając stary poradnik ogrodniczy zauważyłam radę żeby lawędę przenieść na zimę do szklarni
nie wiem jakiej lawendy to dotyczy czy taka która sadzona jest wiosną tego roku przezimuje w gruncie?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?

Post »

Moja lawenda zimowała w gruncie. Jeśli masz obawy, to taką młodziutką lekko przykryj stroiszem.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?

Post »

Mam lawendę wąskolistną już kilka lat i zimuje, natomiast lawenda francuska przemarzła .
Pozdrawiam, Halina
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”