Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

Wiesiu ;:196 , super opowiadanie z obrazkami o migdałach ;:180
A tym liliom, bardzo pięknym, z pewnością przyda się na wiosnę jakaś dobra odżywka, aby jeszcze podrosły.
W tym roku to zagłodziłam chyba swoje białe "Gizmo", bo wydały mniej kwiatów i też mniejsze wyrosły niż rok wcześniej.
Do tego szalała na nich poskrzypka i ślimaki. :?
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, przed nami bardziej słoneczny tydzień ;:3 może to jeszcze lato, choć troszkę zimniej na dworze.
Krysiu Goryczko, w smaku są dobre ale ile jest roboty by je otworzyć ;:224 ale to zajęcie męskie i z dobrym ;łotkiem w ręku :;230
Krysiu Ignis, masz na pewno rację. Podsypałam im piachu przy sadzeniu by nie gniły, ale chyba mało miały jedzonka więc je podkarmię na wiosnę
aby lepiej rosły. Jakoś nie myslałam o lepszym odżywianiu, bo moje królewskie lilie miały po 2m i mnóstwo kwiatów , ale za to przegniły po dwóch latach.
Jak to trzeba o wszystkim mysleć :;230

Jest jeszcze trochę innych kolorków w ogrodzie poza czerwonym. Na przykład piękny kolorek tej cyni wysianej z nasionek od Izy. Izuniu dziękuję jeszcze
raz ;:196

Obrazek

Róż bijący w oczy ostatniego kwiatu lilium speciosum rubrum.

Obrazek

I pomarańcz margeritki osteospermum która zdecydowała się w końcu trochę lepiej kwitnąć

Obrazek

A na koniec doczekałam się jednego, jedynego kłosika rozpielnicy. Lepsze to niż nic ;:108

Obrazek

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lepszy rydz jak nic - to prawda.
W tym roku pełnym niespodzianek / niemiłych / to i tak bonus, jak coś zakwitnie.
Osteospermum pewno jeszcze ładniej by zakwitło, gdyby pogoda była lepsza.
Ale i tak masz Wiesiu na co popatrzeć.
Moje nie doczekało kwitnienia - zgniło z nadmiaru wody, niestety. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ajajaj, jakie kolorki śliczne. ;:224 ;:138
Moje lilijki speciozum też teraz kwitną :tan
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie porannie i poniedziałkowo. ;:7 Nowy tydzień się zaczyna ponoć ma być ładny i słoneczny choć dalej chłodny. Ale przynajmniej bedzie
ze słoneczkiem i humory sie wszystkim poprawia, szczególnie tym co wracaja z wakacji.
Ogródek dalej prowadzi sam swoje życie. Żadnych specjalnych zmian, choć trzeba bedzie zacząć przesadzać, przycinać, porządkować przed zimą.
Żadnych wielkich prac w planach bo u mnie lepiej to robić wiosną jak ziemia już się ociepli. Rośliny słabo ukorzenione nie przetrwają zimy w mokrej i
zimnej glinie. Nie dosadzam żadnych cebul wiosennych, jest ich już bardzo dużo i nie mam gdzie je sadzić. Raczej chyba wykopię moje cebulice
scilla hispanica, bo choć są bardzo ładne wiosną to zajmują długo miejsce na rabacie zanim liście nie uwiędną na początku lipca. Rosną gęsto i nie
daję rady wypełnić miejsca jakimiś letnimi po ich zaniku. A bylinki nie dadzą rady nawet te późne, pośród gęstych liści cebulic. Chyba pójdą do sąsiadki
a ja posadzę jakieś inne kwiaty na ich miejsce, takie co bedą cieszyć całe lato. Ale to dopiero w planach. ;:65

Grażynko, dziwne to lato, jakieś nietypowe i niezbyt sprzyjające ogrodowi. Więc tak jak Ty cieszę się każdym kwiatkiem. :heja Osteospermum u mnie
kwitnie dobrze na poczatku lata, potem robi sobie długą przerwę i dopiero na jesieni z powrotem kwitnie pomimo że są zasilane i nawadniane całe lato.
Nie wiem od czego to zależy, bo widziałam u innych kwitnace cały czas. One lubią ciepło i słoneczko ;:3 ale to chyba nie tego im brakuje. Szkoda Twojego
co przegniło. ;:223 Moje z siewu tegorocznego też nie kwitło, choć dobrze wyrosło. Bedzie pewnie kwitło w przyszłym roku. ;:108
Krysiu, u mnie to niestety ostatnia już lelija speciosum, szkoda że nie kwitną długo bo są bardzo dekoracyjne i akurat bardzo dobrze zastąpiłyby
przekwitłe już jeżówki ;:108
Milutkiego dnia :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wiesiu witaj po weekendzie :wit U nas chłodno i deszczowo ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

witam i pozdrawiam ;:3 choć zimno, mokro i burzowo
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aguś witaj. U nas trochę słońca, więc może do Was też niedługo dojdzie. ;:3
Taruś u nas też nie najcieplej. Dzisiaj byłam w Paryżu na badaniach, więc korzystając że nie pada zrobiłam sobie mały spacer
wokół katedry Notre Dame bawiąc się w turystę :;230 Widoki były wspaniałe ale zimny i ostry wiatr wygoniły mnie szybciutko do domu.
Udało mi się mimo wszystko złapać kilka ujęć w obiektywie. Przy katedrze Notre Dame jest skwer ładnie ukwiecony.

Obrazek

Rabatki są raczej w słonecznych barwach

Obrazek

Obrazek

A na takich plecionych podpórkach wije się wilec mina lobata

Obrazek

Katedra wyrasta ponad paryskie domy

Obrazek

Zapraszam do obejrzenia innych zdjęć ze spaceru które wkleję w wątku Francja znana i nieznana do którego link jest w mojej stopce.
Milutkiego popołudnia :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Słynna katedra i piękny skwerek - miło popatrzeć. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wiesiulku zdrówka ;:196 , przepiękny spacer widzę nawet znajome roślinki powój gwiezdny który króluje tez u naszej Dali, ta konstrukcja z wikliny choć na pewno nie jest to fachowa nazwa urocza, cieplutko pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękne widoki, inspirujesz mnie tą Francją. Tak odległą od tej którą sobie nakreśliłam w mojej głowie. Pięknie. Chciałabym tak pojechać
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, zapraszam i ściskam ;:196
Taruniu, dziękuję ;:196 też pomyślałam o tym powoju gwiezdnym u Dali i wydaje mi się że u niej jest ładniejszy i lepiej rośnie. ;:108
A konstrukcja z wikliny też mi się spodobała, taka nie banalna ;:138
Aguś, zobaczyć Paryż trzeba chociaż raz w życiu, naprawdę warto ;:108 po Twoim najważniejszym dniu w życiu pewnie coś zaplanujesz?
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu, rosplenica szybko się rozrasta, ale na szczęście rośnie w kępie.Po 3 latach mam wielką kępę. Fajne te podpórki, same
już są ozdobą. ;:136
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

abeille Wiesiu jestem gościem u Ciebie po raz pierwszy i będę wpadać tu częściej bo jest na co popatrzeć. Nazwałaś sie pszczółką i faktycznie pracowitość to Twoja wizytowa cecha - gratuluję.
Mimo, że nasze ogrody dzieli wielka odległość część kwiatów mamy takie same.
Kraj, w którym mieszkasz jest mi bliski - stamtąd mam ojca - to mnie skusiło i nie żałuję.
Moje marzenie wyjazdu do ojczyzny tatusia zawsze było odkładane i boje się,że zostanie w sferze planów bo ze zdrowiem coraz gorzej.
Tym bardziej że z sentymentem przeglądam na bieżąco wątek o Francji tak po cichutku.
W dowód wdzięczności pozwolę sobie zostawić dla Ciebie kwiatuszki mojego osteospermum bo widziałam je u Ciebie w pomarańczowym kolorze stąd myślę, że je lubisz.

ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam i dziękuję
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Adrianno, ponoć właśnie rozpielnica miałaby takie tendencje do rozrastania się, ale u mnie wcale nie chce tego robić i po trzech latach jest
dalej niezbyt duża a szczególnie nie bardzo kwitnie. Może ona potrzebuje bardziej użyźnionej gleby w przeciwieństwie do pozostałych traw które
wolą glebę ubogą w pokarm? Nawozisz swoją czy nie?
Serdeczne uściski
Krysiu Christine witaj u mnie, Dzięki za bardzo miłe słowa i osteospermum które bardzo lubię. Jak to się stało że nigdy nie przyjechałaś do Francji
jeśli Twój tata stąd pochodzi to prawie obowiązkiem jest przyjechać ;:108 postaraj się przyjechać zanim zdrowie Cię zawiedzie ;:65 tak jak ja
staram się jednak przyjeżdzać do Polski pomimo że boję się problemów zdrowotnych w podróży. Na szczęście do tej pory było OK i Ciebie też gorąco
namawiam bo warto spróbować.
Postaram się pokazać jak najwięcej tej w sumie wcale niedalekiej Francji a tak bliskiej Twojemu serduszkowi ;:167 będzie to dla mnie motywacją
by nie siedzieć w domu i ogrodzie ale połazić po miejscach znanych i nieznanych. :heja a jest tutaj ich tyle że na koniec uda mi się niewątpliwie Was
wszystkich zanudzić :;230
Milutkie dnia i moc buziaczków ;:196
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”