Storczyki busybees:)
Re: Storczyki busybees:)
Beatko zakochałam się w Twoim fioletowym nakrapianym falku, cudy jest
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję sukcesów... korzonkowych
Na żadnym z nich [Phalaenopsis] nie udało mi się wypatrzyć nowego pędu - to najprawdopodobniej korzonki. Ale na pocieszenie dodam, że to jeszcze nie ich czas. Za jakiś miesiąc powinno rozpocząć się masowe wypuszczanie pędów, jak to jesienią bywa 
Prezent piękny - białe mają w sobie to coś
Co do stożka wzrostu zostaw go tak, jak jest. Storczyk po pewnym czasie powinien wypuścić basal keiki, które przejmie funkcję starej rośliny. Pęd został obcięty najpewniej dlatego, że hodowca nie chciał odstraszać potencjalnych klientów "suchym" badylem bez żadnych kwiatków - taka polityka 

Prezent piękny - białe mają w sobie to coś

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten storczyk nie puści już listka, jak ma w stożku pęd, ale może puścić keiki, które przejmie funkcję stożka wzrostu.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
No, no pięknie wszystko rośnie 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Beatko, bardzo podoba mi się ten w paseczki.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
kasiunieczka_32 pisze:Beatko wspaniałe osiągnięcia korzonkowo - pędzikowe![]()
Mnie oczywiście urzekł mini zielonkawy w paseczki - piękny.
Co do prezentu niestety muszę Cię zasmucić, ale jeżeli pęd wyrośnie ze stożka wzrostu to już nie ma szans na ponowny wzrost kolejnych liści, a więc roślina nie będzie się już rozwijała i rosła. Jedynym sposobem na przedłużenie życia tego storczyka to jego dzieci tzw. basal keiki, które prawdopodobnie wypuści u nasady. Po jakimś czasie "stara" roślina umrze, ale Ty najprawdopodobniej będziesz cieszyć się jej dziećmi, może być kilka![]()
Ja ok. 1,5 miesiąca temu kupiłam z premedytacją za przysłowiową złotówkę właśnie storczyka z pędem w stożku wzrostu, po krótkiej reanimacji (bo jego stan nie był zbyt dobry ) błyskawicznie wypuścił u nasady dwa basal keiki, które szybko rosną nie wspominając już o ich korzeniach![]()
Tak więc powodzenia i będę Ci kibicować
Z keiki tez będę sie cieszyc bo jeszcze nie mialalm okazji byc w jego posiadaniuStorczykowa pisze:Ten storczyk nie puści już listka, jak ma w stożku pęd, ale może puścić keiki, które przejmie funkcję stożka wzrostu.

dziekuje za wytlumaczenie, kwiatek tez byl z promocji wiec mozna bylo sie tego spodziewac ;)
dziekuje Ci bardzo, bardzo sie ciesze bo wydawalo mi sie, ze u mnie nie dadza radyjustus27 pisze:No, no pięknie wszystko rośnie

Mi najbardziej podobaja sie czyste ale te nakrapiane, kratkowane, laciate maja wiele urokuMala_MI pisze:Beatko, bardzo podoba mi się ten w paseczki.

Anusska pisze:Gratuluję sukcesów... korzonkowychNa żadnym z nich [Phalaenopsis] nie udało mi się wypatrzyć nowego pędu - to najprawdopodobniej korzonki. Ale na pocieszenie dodam, że to jeszcze nie ich czas. Za jakiś miesiąc powinno rozpocząć się masowe wypuszczanie pędów, jak to jesienią bywa

Nie pozostaje nic innego jak czekac na rozwoj sytuacji i na "prawdziwe" pedziki

Przy okazji przedstawiam nowego mieszkanca

troszke ciemne gdyz zdjecia robione byly w nocy ale mam nadzieje ze widac

i dwa za dnia w sloneczku.

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śliczny...te piegi przyciągają wzrok ;)
cudny ten nowy mieszkaniec, gratuluję
Śliczności piegowate!!
Aż musiałam się zalogować, żeby pochwalić 

-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
cudowny kolor i jeszcze te piegi
nie widzialam takiego nigdy ;)

- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
przepiękny jest
coś widzę, że mam słabość do żółtych we wszelkich wydaniach 

- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
Kasiu, Gosiu, Dusiu, Justynko, Mała Mi, Olciu, Elu, Efciu, Kaju 
bardzo dziękuję w imieniu swoim i kwiatów.
Chciałam Wam dziś pokazać kilka zmian u storczyków, ciesze się niezmiernie bo chyba im u mnie dobrze
Phal. żółty w różowe kropeczki, okazuje się, że skrył dla mnie niespodziankę (tym razem chyba się nie mylę)

Bordowy u którego zaraz po zakupie odpadły wszystkie pączki wydłuża pęd i pojawiają się nowe
na dokładkę ma nowego listka.

Rhynchostylis gigantea var spot- dopiero co chwaliłam się nowym korzonkiem a tu znowu niespodzianka, pojawia się nowy listek

No i na koniec raczej nie wesołe wieści, nie mam pojęcia co to jest na drugim Rhynchostylis gigantea ale nie wygląda dobrze
Może macie jakieś pomysly co to?

jeszcze raz dziękuje za odwiedziny i idę po zaglądać co u Was słychać

bardzo dziękuję w imieniu swoim i kwiatów.
Chciałam Wam dziś pokazać kilka zmian u storczyków, ciesze się niezmiernie bo chyba im u mnie dobrze

Phal. żółty w różowe kropeczki, okazuje się, że skrył dla mnie niespodziankę (tym razem chyba się nie mylę)

Bordowy u którego zaraz po zakupie odpadły wszystkie pączki wydłuża pęd i pojawiają się nowe

na dokładkę ma nowego listka.

Rhynchostylis gigantea var spot- dopiero co chwaliłam się nowym korzonkiem a tu znowu niespodzianka, pojawia się nowy listek

No i na koniec raczej nie wesołe wieści, nie mam pojęcia co to jest na drugim Rhynchostylis gigantea ale nie wygląda dobrze

Może macie jakieś pomysly co to?

jeszcze raz dziękuje za odwiedziny i idę po zaglądać co u Was słychać

Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Beata.