Justynek u mnie jest oznaczona jako Mammillaria karwinskiana ssp.beinseli Arturze, są tam rośliny i tam wcale nie jest ciemno jest dość dużo światła aby roślinki ładnie rosły i nie wyciągały się... (kiedyś stała tam duża mammillaria elongata i kwitła jak szalona...).
Ale fotkę masz :
-dolna półka
-cały widok z profilu
W sumie nie jest źle. Myślałem, że odstęp pomiędzy półkami jest wszędzie jednakowy (tak jak między najwyższą a ta poniżej). Wtedy siłą rzeczy na samym dole byłoby za mało światła. Skoro się nie wyciągają to znaczy, że dociera do nich słońce w wystarczających ilościach
O Wisteria na pierwszym planie
Czy mógłbyś podać mi nazwę Opuncji, która na Twoim zdjęciu stoi w tylnym rzędzie, pierwsza od prawej strony? Wydaje mi się, że mam taką samą i fajnie byłoby znać jej nazwę gatunkową, a widzę że masz ją oznaczoną Z góry dziękuję
Piękne kaktusy, moją uwagę zwrócił Melocactus. Musi być już wiekowy, prawda?
A co do Twojej szklarenki to mam pytanie o cenę ja trzymam rośliny w foliaku, co prawda dużo nie kosztował, ale jest taki mało stabilny, szczególnie jak mocniej dmuchnie na dworze i zastanawiam się nad kupnem czegoś porządniejszego, a widzę, że u Ciebie dobrze się sprawdza
Zofijko, moja szklarnia kosztowała 500 zł wiem że to dużo ale jest ładna i bardzo stabilna. W miejscu gdzie ona stoi czasami wieją na prawdę mocne wiatry a ona nawet się nie zakołysze... Chodzi tu też o wygląd bo stoi ona kolo hotelu mojej rodziny a musi być ładnie sama wiesz... dlatego zdecydowałem ją kupić i kupuję drugą na wiosnę. Ja również zbuduję foliak ale to dopiero za dwa lata jak na działce powstanie nasz dom. Co do Melusia mam dwa i nie wiem o którego dokładnie chodzi ale oby dwa są już wiekowe...(nawet jeden z nich wytworzył u mnie cefalium.)
Muszę się pochwalić... Otóż kupiłem wczoraj wieczorem na allegrooo takiego oto Echinopsisa eyriesii GIGANTA... Największy człon ma 35 cm!!!. Mam pomysł że jak przyjdzie to tego wielkiego przesadzę do osobnej doniczki a małe odrosty (a jest ich około 13) do małych doniczek jak urosną to sprzedam...
Oto on: