Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne kwiatuszki. Mnie osobiście najbardziej podobają się Twoje fiolki afrykańskie :)
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Ewelinko, z moją Sundaville dzieje się to samo, mimo że stoi w chłodniejszym lecz jasnym pomieszczeniu. Cały czas puszcza pędy, zrzuca liście a część pędów zamiera. Podobno zrzucanie liści, to normalne. Boję się o to zamieranie pędów.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, podobno musi mieć temp. zimą max 14 stopni i światło na full.
Chciałam też ją kupić /na taras/, ale się wystraszyłam właśnie takich rygorystycznych wymagań.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

gucia pisze:Ewelinko, podobno musi mieć temp. zimą max 14 stopni i światło na full.
Chciałam też ją kupić /na taras/, ale się wystraszyłam właśnie takich rygorystycznych wymagań.
No to otworzę okno i przez całą dobę będę nad nią stała z latarką :wink: A może jeszcze bidulce coś zaśpiewać , albo poczytać,żeby się nie nudziła? ;:224
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No, nie mogę i miała byś tyle samozaparcia?
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Sama nie wiem, ale roślina mi się bardzo podoba , kapitalnie wyglądała w ogrodzie i chciałabym ją przetrzymać w dobrej kondycji do wiosny. Poprzednią zabiłam...została w ogrodzie , przyszedł mróz i...Może z tą mi się powiedzie?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko, trzymam kciuki bardzo mocno. I tak sobie myślę, że może jednak spróbuję kupić ją na taras, bo w ogrodzie to już palca nie ma gdzie wsadzić. A teraz gdzie ją postawisz?
Moje wątki
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:Sama nie wiem, ale roślina mi się bardzo podoba , kapitalnie wyglądała w ogrodzie i chciałabym ją przetrzymać w dobrej kondycji do wiosny. Poprzednią zabiłam...została w ogrodzie , przyszedł mróz i...Może z tą mi się powiedzie?
Na pewno przetrwa do wiosny :D Nawet jak zrzuci dużo liści, to wiosną na podwórku wypuści nowe i zacznie rosnąć jak szalona :D :D :D Tak było z moją w ubiegłym roku ... 8) Myślałam, że już jest do wyrzucenia ... bidulka była prawie bez liści :wink: tylko cieniutkie... anemiczne pędy ... a jak wyniosłam wiosną na taras, podlałam nawozem, to potem tak mi urosła, że jesienią musiałam rozplątywać pędy z balustradki ... :wink: :wink:
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Aniu, dałaś mi nadzieję, że nie stracę mojej Sundaville. Jeżeli chce , to niech gubi te liście, tylko niech je znowu wypuści wiosną. To jest najważniejsze. Moja stoi w temperaturze 15 stopni i ma światło, no może trochę za mało, ale ona też musi zrozumieć, że to tylko okres przejściowy... oby wytrzymała.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko - właśnie skończyłam oglądać twoje domowe roślinki. Nie wiem co mam napisać. po prostu brak mi słów. Podobają mi się wszystkie twoje rośliny, nawet kaktusiki za którymi nie przepadam. Dodam jeszcze, że super podobierałaś donice i osłonki swoim kwiatom. No i jeszcze gustownie dobrane elementy dekoracyjne. Wszystko razem sprawia, że oczy same cieszą się na widoki jakie nam tu serwujesz.
Obrazek
Obrazek
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Obejrzałam twoje zielone zakątki. Są piękne. Zazdroszczę ci miejsca :;230 . Ja niestety muszę swoje upychać i nie zawsze mają co lubią. Pozdrawiam ;:12 Beata.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ewelina pisze:
gucia pisze:Ewelinko, podobno musi mieć temp. zimą max 14 stopni i światło na full.
No to otworzę okno i przez całą dobę będę nad nią stała z latarką :wink: A może jeszcze bidulce coś zaśpiewać , albo poczytać,żeby się nie nudziła? ;:224
hi hi ale tak trzeba bo niektóre roślinki lubią jak się do nich mówi, a najbardziej się słuchają jak sie troszkę je postraszy :wink:
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Ewelina pisze:
agaxkub pisze: Aglaonema "Silver Queen"

Ewelinko czy ona szybko rośnie? ukorzeniłam sadzonke w lecie ma na razie 4 listki
ale nie widzę nowych przyrostków
Po posadzeniu długi czas "stała" i nic... potem ostro wzięła się do roboty. Odkąd zaczęłam ją regularnie nawozić minionej wiosny, rośnie bardzo szybko. Myślę ,że Twoja ruszy na wiosnę i wtedy też zacznij ją zasilać. :D
Powiedzcie mi, proszę, jak robi się sadzonki z Aglaonemy? Tak jak z np. Draceny...? Odcina się kawałek i to jest do ukorzenienia?? Tak...??
Mam taką staruszkę, którą trzeba odmłodzić i nie wiem jak ... ;:24
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

aanula pisze:
Ewelina pisze:
agaxkub pisze: Aglaonema "Silver Queen"

Ewelinko czy ona szybko rośnie? ukorzeniłam sadzonke w lecie ma na razie 4 listki
ale nie widzę nowych przyrostków
Po posadzeniu długi czas "stała" i nic... potem ostro wzięła się do roboty. Odkąd zaczęłam ją regularnie nawozić minionej wiosny, rośnie bardzo szybko. Myślę ,że Twoja ruszy na wiosnę i wtedy też zacznij ją zasilać. :D
Powiedzcie mi, proszę, jak robi się sadzonki z Aglaonemy? Tak jak z np. Draceny...? Odcina się kawałek i to jest do ukorzenienia?? Tak...??
Mam taką staruszkę, którą trzeba odmłodzić i nie wiem jak ... ;:24
Podobnie jak diffenbachie Zobacz :D :D :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

ja zrobiłam z bocznego pędu miał kawałek łodyżki i dwa listki
Obrazek
Zablokowany