Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
Beatko Co nowego kwitnie u Ciebie??
Pozdrawiam :P
- bee
- 100p
- Od: 12 sie 2008, o 07:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jejku, przepraszam wszystkich za nieodpowiadanie na listy na PW ale mnie trochę nie było czasu. Dwa urlopy a pomiędzy nimi duuużo pracy. Teraz u mnie czas przesadzania i podziału katlejastych , też sporo czasu i miejsca to zajmuje. Pourlopowe liczenie strat 8 miniaturowych storczyków w orchidarium
itd...
Dla tych , którzy czekają na nowe kwitnienia mam to:
urocza miniaturka Phal.

Meiracyllium trinasutum- zaskoczona byłam zapachem tej malutkiej rośliny, przyjemny aczkolwiek dziwny nieporównywalny z niczym znajomym, nie owocowy ani kwiatowy, raczej z rodzaju chemicznych.

Dla tych , którzy czekają na nowe kwitnienia mam to:
urocza miniaturka Phal.

Meiracyllium trinasutum- zaskoczona byłam zapachem tej malutkiej rośliny, przyjemny aczkolwiek dziwny nieporównywalny z niczym znajomym, nie owocowy ani kwiatowy, raczej z rodzaju chemicznych.

- renata75
- 1000p
Piękne, cieszę się, że już jesteś i ubolewam na stratami

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne i oryginalne, zwłaszcza ten nakrapiany Phalaenopsis.
- bee
- 100p
Rozpoczyna kwitnienie Phal. equestris alba

bee nakrapiany piękny ale Phal. equestris alba wprost niesamowity i takie obfite kwitnienie marzenie, gratuluję
- Storczykowa
Ten equestris jest ŚLICZNY!!!! Bardzo dużo kwiatów i pączuszków. Masz zdjęcie całej rośliny? jestem ciekawa, jaki jest duży.
- bee
- 100p
Storczykowa, nie mam zdjęcia z całą rośliną ale roślina jest duża. Liście około 15- 17 cm długości, doniczka o średnicy 12 cm.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Szkoda tych miniaturek, przydałoby się stratę zrekompensować jakim nowym storczykiem tak dla polepszenia nastroju
, Kwitnąca nakrapiona miniaturka super a equestris alba urocza ma tak dużo pączków

- Storczykowa
No to bardzo duży jak na equestrisa... Moje ilocos alba są maleńkie, a zwykły equestris też nie jest bardzo duży.bee pisze:Storczykowa, nie mam zdjęcia z całą rośliną ale roślina jest duża. Liście około 15- 17 cm długości, doniczka o średnicy 12 cm.
- bee
- 100p
Restrepia sp, uratowałam paka przed slimakami.

- renata75
- 1000p
Beatko to całe szczęście, że dojrzałaś go w porę bo szkoda by było tak pięknego i delikatnego kwiatuszka.
Beatko, jeśli możesz to napisz jakiej jest wielkości na zdjęciu wygląda, ze jest bardzo malutki, jeszcze nie widziałam takiego na żywo.
Beatko, jeśli możesz to napisz jakiej jest wielkości na zdjęciu wygląda, ze jest bardzo malutki, jeszcze nie widziałam takiego na żywo.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudo
Paseczki mi na tym kwiatuszku bardzo się podobają 

Beatko kolekcja prześliczna, brakuje słów ,zeby wyrazić piękno tych wszystkich Twoich podopiecznych. Gratulacje!!!

A teraz mam pytanie - czy zawsze w sierpniu przesadzasz i dzielisz katleje ? czy to nie ma reguły jeśli chodzi o przesadzanie. I następne pytanie dotyczące szklarenki na balkonie - czy masz zamontowany tam jakiś wentylatorek czy nie?
Życzę dalszych sukcesów i ogromu kwitnień.
- bee
- 100p
Renatko, kwiatek restrepii był mały 2 cm i kwitł 2 dni.
aniger, nie zawsze, zwykle przesadzam jak już uznam ,że doniczka jest za mała robię to niezależnie od pory roku i miesiąca. Natomiast dzielenie wykonuję wtedy gdy zaczynają się pojawiać nowe korzenie u najmłodszych przyrostów, akurat u tych roślin wypadło to teraz to zrobiłam podział
W szklarence nie miałam zamontowanego żadnego wentylatorka. Wilgotność bardzo szybko spadała. Poza drzwi szklarenki miałam cały czas podwinięte do góry. Chroniłam jedynie od nadmiaru słońca i wiatru.
justus27, mnie również , ciekawie też wyglądają kropeczki np: na dodsonii ale ukatrupiłam. Zdjęcia gdzieś mam na cd.
Dzisiaj trochę maluszków.
Lepanthes pilosela - dobrze rośnie, nie grymasi, niestety do warunków chłodnych i umiarkowanych.

Pleurothallis schizopogon - ciekawie ubarwione fioletem liście w paski, chłodolubny.

Stelis caliotricha - chłodolubny

aniger, nie zawsze, zwykle przesadzam jak już uznam ,że doniczka jest za mała robię to niezależnie od pory roku i miesiąca. Natomiast dzielenie wykonuję wtedy gdy zaczynają się pojawiać nowe korzenie u najmłodszych przyrostów, akurat u tych roślin wypadło to teraz to zrobiłam podział

W szklarence nie miałam zamontowanego żadnego wentylatorka. Wilgotność bardzo szybko spadała. Poza drzwi szklarenki miałam cały czas podwinięte do góry. Chroniłam jedynie od nadmiaru słońca i wiatru.
justus27, mnie również , ciekawie też wyglądają kropeczki np: na dodsonii ale ukatrupiłam. Zdjęcia gdzieś mam na cd.

Dzisiaj trochę maluszków.
Lepanthes pilosela - dobrze rośnie, nie grymasi, niestety do warunków chłodnych i umiarkowanych.

Pleurothallis schizopogon - ciekawie ubarwione fioletem liście w paski, chłodolubny.

Stelis caliotricha - chłodolubny