Tynk zewnętrzny

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mając to urządzenie w domu nie mogłem oprzeć się pokusie wykonania próby :shock:
Oto efekt - i muszę stwierdzić, że niestety nie o taki efekt mi chodziło :cry:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Tynk zewnętrzny

Post »

Właśnie przymierzam się do zrobienia elewacji. Mam takie pytanie: czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi napisać, czym się różni tynk akrylowy od silikonowego ( oprócz 3-krotnie wyższej ceny :roll: ) i czy jest naprawdę taka ogromna różnica w późniejszym użytkowaniu ( tzn. utrzymaniu w czystości)? W sklepie powiedzieli mi jedno ( wiadomo- marża od sprzedaży :roll:) , a wykonawca- co innego.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Re: Tynk zewnętrzny

Post »

Witaj IWONKO, pracując w tym zawodzie wiele, wiele lat, słyszałem ( i osobiście wykonywałem) o tynkach cementowych, cementowo wapiennych i gipsowych. Tynki gipsowe jako tynki zewnętrzne odpadają, gdyż gips jest wrażliwy na wilgoć, pozostają, do wykonania tynki cementowe i cementowo wapienne, a właściwie, tylko te ostatnie, gdyż tynki cementowe są wykonywane, tylko tam gdzie występuje duża wilgotność ścian.

Za moich czasów ( a mam już trochę lat), na plac budowy przyjeżdżała wywrotka z piaskiem , inwestor kupował wapno hydratyzowane ( przed użyciem zalewane wodą), trochę cementu i brygada za pomocą agregatu tynkarskiego lub tylko ręcznie wykonywała tynki wapienno- cementowe, czy to wewnątrz budynku, czy na zewnątrz ( oczywiście ilość cementu w zaprawie była większa w tynku na zewnątrz,niż w tynku wewnątrz budynku).

Z uwagi na to że praktycznie każdy budynek dzisiaj jest ocieplany styropianem ( różnej grubości), mija się z celem tradycyjne tynkowanie gdyż tynk nie tylko tworzył lico budynku, ale też wyrównywał powierzchnię ścian. Przy ociepleniu styropianem , odpada element równania powierzchni ścian.

Obecnie w użyciu są gotowe mieszanki tynków, tworzące rożne faktury na ścianie budynku, które są i celowe i praktyczne gdy grubość takiego tynku mierzy się w milimetrach. Gdy mamy zamiar otynkować budynek nie ocieplany z pewnością tańszą metodą będzie tradycyjne tynkowanie ścian, by wyrównać nierówność ścian, potrzebny jest tynk o różnej grubości, a na to potrzeba dużo "woreczków" gotowej zaprawy tynkarskiej która nie jest wcale tania.

Nie jestem w temacie na bieżąco ,ale wiem że wykończenie tynku polegające na jego pomalowaniu odpowiednią farbą ma ogromne znaczenie, zwłaszcza tynków zewnętrznych, natomiast uważam że zakup zapraw tynkarskich do tynków akrylowych, czy silikonowych jest czystym zabiegiem marketingowym,( podobnie jak zakup dla odpowiednich roślin , odpowiednich nawozów) i polega głównie na wyciągnięciu pieniędzy z kieszeni naiwnych , którzy myślą że zawsze to co dużo kosztuje jest lepsze od tego co mniej kosztuje.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mineralne - przy ociepleniu wełną - bo te tynki oddychają ,ale też stosują przy ociepleniu styropianem, są najtańsze -nie posiadają intensywnych kolorów
akrylowe - przy ociepleniu styropianem - posiadają bogatą paletę kolorystyczną , wadą jest pojawianie się glonów na północnych ścianach - dom w lesie , dom blisko zbiorników wodnych .....
przeczytaj sobie ten artykuł
http://www.dom.pl/tynki-akrylowe-i-sili ... znice.html
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Elu, Tadeuszu bardzo dziękuję za odpowiedź. Decyzja już zapadła- tynk będzie akrylowy.
TomaszekM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2015, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrą elewację można zrobić tylko wtedy, gdy właściwy rodzaj tynku dostosujemy do potrzeb konkretnego budynku. Jego właściciel nie tylko powinien brać pod uwagę aspekt ekonomiczny i wizualny, czyli wybór nie powinien polegać jedynie na wyborze koloru, faktury (np. baranek, kornik) czy wielkości uziarnienia (np. 1,5, 2 mm itd.). Tylko w głównej mierze powinien skupić się na jego właściwościach, więcej w tym artykule http://domenergooszczedny.eu/pl/blog/ak ... a-elewacje
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”