Takie kokony się zdarzają, albo pajęczynki, ale zwykle to nie jest nic złego. mój ostatni nabytek też miał malutki kokonik pod listkiem, ale pusty. Zresztą np. wełnowce łatwo poznać, bo są białe, ruchliwe z długimi czułkami. Jak dotąd trafiałam tylko na pojedyńcze okazy, które mozna byo wylapać ręcznie. Co do oglądania storczyków przy zakupie, uważam, że powinno się to robić, przede wszystkim nalezy sprawdzić, czy liścia nie mają plam, czy storczyk nie jest zgnity itp. Choroby dużo trudniej wytępić niż szkodniki, większością z nich (ziemiórkami, skoczogonkami itp) się w ogóle nie przejmuję, bo i tak się ich nie pozbędę, a szkód wielkich nie robią. Mam ziemiórki od wielu lat, zanim jeszcze do mojej kolekcji dołączyl pierwszy storczyk i się już do nich przyzwyczaiłam. Jeśli jakiś storczyk ma brzydkie plamy lub pognite korzenie, nie warto go brać, bo prawdopodobnie padnie, a jeśli jest chory, to pozaraża inne, ale jeśli ktoś lubi kupować przecenione, można próbować z przesuszonymi, bo je dość łatwo odratować. Parę podlewań i są już sztywne. Ostatnio takiego pomarszczonego zdechlaczka kupiłam w LM, po dwóch dniach od podlania zrobił się sztywny, a jego oklapłe kwiaty zesztywniały i okazalo się, że mają 10 cm.katarzynka575 pisze:Dusiu w okresie kwitnienia co drugi tydzień a jak jest gorąco to co tydzień kąpiel ale co drugi bez odżywki .Cytrynek na razie ma szlaban, no ale jak długo mam go tak lajtowo traktować .Wiesz mój białasek też ma takie obrzeża czerwone ale to inaczej wygląda , a bliźniaki obrzeża mają białe taka ich urodaNo cóż cytrynka będę obserwowała a przyznam ci się że jak go przyniosłam do domu to na liściu miał taki jakiś chyba kokon z czymś w środku. Usunęłam to ,umyłam listki i na razie nic się nie dzieje. I powiem ci jeszcze że tak się zasugerowałam tym jak mówiłaś że patrzysz na korzenie żeby były zdrowe ,że właśnie nie zauważyłam tego czegoś ,dopiero w domu. Tak to nie wiem czybym go wzięła(mimo to że taki ładny) bo jak już kiedyś mówiłam nie chciała bym przywlec jakiegoś świństwa moim kwiatkom. Cytrynek jest pod ciągłym obstrzałem i jakby co to będę się rozprawiać
ale myślę że nie będę musiała
.