Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Aniu, nadajesz się! Musisz tylko próbować. Podpowiem Ci, ze ketmie ukorzeniałam z sadzonek zdrewniałych, wiosną. Wsadzasz taki patyczek do ziemi, nakrywasz butelką (albo i nie) i czekasz :D
Sprawdzasz tylko, czy stale ma wilgotno i tyle :D

Izulku, żebyś wiedziała, ile tej krwi sie lało :lol:
Już Ci powiem, co planuję z oczkiem :D
Zdobyłam glinę ;:138 , więc postanowiłam, że duże kamienie przesunę na brzeg półki, a za nimi przestrzeń do brzegu oczka wypełnię gliną i dopiero w niej posadzę rośliny. Jak korzenie będą w glinie pod wodą, to się chyba nie będą gotowały :D
A błędy każdy musi robić własne, bo inaczej nic się nie nauczy :;230
Tak, arcydzięgiel jest rośliną dwuletnią i teoretycznie powinien w tym roku wydać kwiat, bo mam go od roku ubiegłego :lol: Jacek mówi, że wyda w przyszłym roku. Jak się chce go mieć na dłużej, to trzeba koniecznie zebrac nasiona i natychmiast wysiać :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hm... tak to sobie wykombinowałaś z płycizną... Sprytne :D
Oj, dobrze, że się o tym arcydzięglu dowiedziałam... Mam nadzieję, że nie zapomnę o tym jego znikaniu... Bo mój malutki i jeszcze w szerz nie urósł.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza ma rację... ketmie ukorzeniają się łatwo...ale nie tylko one.
Ja ukorzeniłam trzy hortensje, trzy ketmie, i parę innych krzewów.
Kiedyś ukorzeniałam róże i dawałam sąsiadce.

Oglądając Twoje zdjęcia, muszę zgodzić się z Jackiem, że masz piękny ogród.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O ja :D ...trochę mnie nie było a tu ścieżka zrobiona....wszystko ładnie kwitnie i w ogóle pięknie.
Izusia widzę, że Twoja Elfe jeszcze nie ma pączków.....muszę Cię troszkę zmartwić bo moja już ma. :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Kociczko

Ketmia przy "kocich łbach" to STYLOWO! ;:63 Te hibiskusy potrafią na 2m wyrosnąć :roll: .........muszę się za nimi rozejrzeć........[ marzy mi się niebieski]

Popatrz to Twoja bergenia :D .........[ okryć na zimę?]
A mahonia miedzy hortensjami wielka i ciemna[ ale wiosna zakwitnie :D ]bo już teraz probowała

Albę pokaże w moim wątku..... ;:196

Czytam że dodajesz gliny ale co będzie z ukorzenianiem? :( Zostaw trochę miejsca bez gliny na patyczki ;:108 Nie martw się o przedszkole bo "niespodzianka" będzie pełnoletnia :lol:
Obrazek Obrazek
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jeszcze dodam ,że świetnie ukorzeniają się budleje,psianki...itd... :D
Izka dobrze wykombinowałaś z oczkiem ,glina też potrafi się na coś przydać...powodzenia w realizacji zamysłu... :uszy Czy ketmia jest całkowicie biała ,czy pełna...?Może się skuszę... :wink: Widziałam na własne oczy u Danki,że ketmia nie musi rosnąć na 2m lub więcej...tnie ją na 30 cm co wiosnę i pięknie kwitnie,a ma trochę ponad metr :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

I jakie pięknotki pokazujesz co ja mam z tą moją głową że te wszystkie nazwy mi uciekają ale rozwar fioletowy przeuroczy i floksy śliczniutkie naliczyłam chyba 7 kolorków i hortensja jeszcze w pełni kwitnienia moja się przebarwia ale i tak jest urocza i co ja widzę śliczna kamienna ścieżka i masz ładne przedszkolaki z Twoich roczek to na pewno wszystkie urosną ;:138
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kiciu, ketmia White Shifon jest przepiękna, miałam dwa spore krzaki w różnych częściach ogrodu i tej zimy... ;:145
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Izuś
Lubię do Ciebie zachodzić bo stworzyłaś ogród o niesamowitym klimacie.Widzę,że lubisz rośliny bylinowe-ja ich mam bardzo mało i nie wiem dlaczego a jak czytam nazwy u Ciebie to jakbym odkrywała kosmos.No i prawdą jest,że całe życie człowiek się uczy..Ścieżka wspaniała-tajemnicza.Ale chyba napracowałaś się przy niej.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, myslisz, że sprytnie wykombinowałam ? :lol: No to mam nadzieję, że się sprawdzi, bo więcej poprawek nie będzie! ;:164
Na nasiona arcydzięgla poczekasz dwa sezony, to może zdążę Ci przypomnieć ;) :lol:

Gabi, a ukorzeniałaś hortensje z sadzonek zdrewniałych, czy zielonych? Bo mnie z zielonych ukorzeniały się bardzo szybko i bez problemów, a ze zdrewniałych - ani dudu :roll:
Na zdjęciach wszystko wygląda trochę inaczej ... Ale cieszę się, że tak mówisz ;:196

Elżuniiu, ścieżka jeszcze nie skończona, ale już niewiele brakuje :D
Rzeczywiście zmartwiłaś mnie :( Tzn. nie martwi mnie, ze Twoja Elfe ma pączki, tylko to, ze w tej sytuacji moja nie ma :roll: A liście ma zdrowe, żadnej plamki. Soczyste, błyszczące i ... ani jednego pączusia :cry: Świnia!Pogadam sobie z nią jutro! ;:89
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Smoku, jakie kocie łby? ;:207 To jest ścieżka do akupresury stóp! No :uszy
Nie wiem, jakiego koloru będą ketmie, które mi jeszcze nie kwitły (mam takie 2 - prócz bożenkowych), ale mam tez jedną, która już kwitła i .... i co? I jest niebieska :heja
Kotka zrobi sadzonkę i w przyszłym roku Smok będzie miał niebieska ketmię :tan
Bergenia ładniejsza niż u mnie! I mahonia wygląda ślicznie, zdrowo. Widać, że smocza glina służy roślinom. Teraz i u mnie będą po kolei dostawały trochę tego dobra, to może zaczną wreszcie wyglądać :D
Niespodzianka pełnoletnia? :shock: To jeszcze bardziej się boję ;:202
:wink:

Neli, jak ten pomysł nie zda egzaminu, to chyba zlikwiduję oczko :lol:
Ketmia ma być taka, jak na zdjęciu, które pokazała Bożenka na poprzedniej stronie.
To bardzo pocieszające, że można ją dowolnie kształtować :D
Decyduj się szybko, bo są tylko dwie, a jedna już zamówiona :D

Beatko, rozwar sliczny, tylko mizerny jakiś :roll: Nazwy nie tylko Tobie uciekają, więc się nie przejmuj :lol:
Nie liczyłam kolorów floksów. Mówisz, że 7? :shock:
Moja hortensja w pełni kwitnienia, bo rosła w cieniu ostróżek i jest lekko opóźniona. A przedszkolaki muszą urosnąć, nie mają żadnego wyboru. Siedzą w wypoczętej, nawiezionej ziemi, korzonki mają, to czego mogłyby jeszcze chcieć? Wody tez im dam :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No i zeżarło mi odpowiedź dla Madzi i Hani! :evil:

Madziu, czy mam rozumieć, że chciałabyś tę drugą sadzonkę?
Jak to możliwe, że u Ciebie ketmia zmarzła? :shock:

Haniu, rzeczywiście lubię byliny, ale w moim wyobrażeniu ogród powinien pomieścić wszystko, tzn. drzewa, krzewy i byliny. Proporcje zależą od obszaru, jaki mamy do dyspozycji :D
Hanka 1 pisze:..Ścieżka wspaniała-tajemnicza.Ale chyba napracowałaś się przy niej.
Otóż nie :D Zajęło mi to kilka godziń, dokładnie nie wiem, ale ja lubię prace "kamieniarskie" ;) :lol:
To dużo przyjemniejsze, niż np. obrywanie chorych liści albo ścinanie przekwitłych kwiatostanow.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś a ...niech tam ,daj drugą sadzonkę Madzi ,jak chce,bo ja właściwie chciałam białą pełną ;:196
A po drugie miałabym dylemat gdzie ją posadzić...może za miesiąc się zdecyduję... :wink:
A z oczkiem musi wyjść,tyle pracy w to włożysz ,że inaczej być nie może... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neli, ok., dam Madzi :D A Tobie w przyszłym roku zrobię sadzonkę. Do jesieni na pewno znajdziesz dla niej miejsce ;) Mnie się wydaje, że ta ketmia jest półpełna ... to za mało? Ale jaka sliczna bielutka, bez skazy! :D A może chcesz też niebieską ? ;:109
Ja też wierzę, że będzie dobrze z oczkiem, bo to naprawdę ostatnie podejście! Hawk! :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz dopiero zobaczyłam tą właściwą ketmię,wcześniej oglądałam tę niebieska... :? Nic to ,powiedziane zostało,trudno,będzie za rok :wink: Nie mogę tworzyć kolekcji ketmi ...,może być tylko jedna ,jako przedstawiciel gatunku ,taki tak ta jedna juz będzie w zamian za coś co dopiero wykopię,a co...?Żebym ja to wiedziała... :;230 dzięki... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”