Ogród Soczewki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
WITAJ MONIKO!
Jakie wspaniałe rośliny. Prawdziwe pięknotki.
Nie miałam trawnika. W czerwcu kiedy byłam na operacji syn z synową polikwidowali
rabaty kwiatowe i truskawki. Zasiali trawę i tak powstał ten kącik.
Jakie wspaniałe rośliny. Prawdziwe pięknotki.
Nie miałam trawnika. W czerwcu kiedy byłam na operacji syn z synową polikwidowali
rabaty kwiatowe i truskawki. Zasiali trawę i tak powstał ten kącik.
-
- 200p
- Od: 31 lip 2009, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyle ciekawych rzeczy się dzieje. Roślinki jak zwykle zadbane, piękny hibiskus. a co to za roślinka na ostatnim zdjęciu - kwitnie na różowo?
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Basiu pelargonie są urocze ale chyba były u mnie ostatni raz. Są strasznie wrażliwe na zmiany pogadowe. Kilka z nich zniszczyły ulewne deszcze. A po drugie bardzo szybko przekwitają kwiaty i ciągle trzeba je sprzątać z tarasu. Ja niestety przy ciągłym braku czasu potrzebuję kwiatów bardzej bezobsługowych
Krysiu zakątek wyszedł bardzo ładny. Tylko jeszcze poproś o parasol, leżaczek i wracaj do zdrowia
Anetko całkowicie mnie zakręciło ogrodowo i wymyślam coraz to nowe rabaty. W tym roku stworzyłam miejsce dla rh i dla liliowców Zaraziłam się różami i też powstały dwie małe rabatki. Teraz jestem w takcie tworzenia rabaty z hortensjami, i trawami.
A różowy kwiat to lobelia kardynalska
-- 19 sie 2010, o 19:53 --
Basiu pelargonie są urocze ale chyba były u mnie ostatni raz. Są strasznie wrażliwe na zmiany pogadowe. Kilka z nich zniszczyły ulewne deszcze. A po drugie bardzo szybko przekwitają kwiaty i ciągle trzeba je sprzątać z tarasu. Ja niestety przy ciągłym braku czasu potrzebuję kwiatów bardzej bezobsługowych
Krysiu zakątek wyszedł bardzo ładny. Tylko jeszcze poproś o parasol, leżaczek i wracaj do zdrowia
Anetko całkowicie mnie zakręciło ogrodowo i wymyślam coraz to nowe rabaty. W tym roku stworzyłam miejsce dla rh i dla liliowców Zaraziłam się różami i też powstały dwie małe rabatki. Teraz jestem w takcie tworzenia rabaty z hortensjami, i trawami.

-- 19 sie 2010, o 19:53 --

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ rózowo-fioeltowo u Ciebie. A gdzie niegdzie piszą, że już jesień
Będę ich wysyłał do Twojego wątku
Ja też ostatnio, dzięki uprzejmości Janusz powiększyłam swoją kolekcję (
miałam trzy krzaki jednej odmiany) lobelii.
Piękne są

Ja też ostatnio, dzięki uprzejmości Janusz powiększyłam swoją kolekcję (

Piękne są

-
- 1000p
Jolu niestety czuć,że jesień idzie. Ja kiedyś pisałam ,że najbardziej lubię ogród od połowy maja do końca czerwca. Wszystko jest wtedy takie świerż i młode. I jeszcze jest świadomość,że lato przed nami a jesień budzi nostalgię i poczucie końca sezonu ogrodowego.
Byłam dziś u Ali (Georgini) i oczywiście nie wypuściła mnie z pustymi rękoma a raczej powinnam napisać pustym samochodem. Całe auto miałam wypełnione roślinkami. Sądzę,że gdybym przyjechała z przyczepką to też byłaby wypełniona po brzegi. Ja szczęśliwa ,że mam nowe nabytki a Ala szcześliwa,że jej troszeczkę uluzniło się w ogrodzie. Alu bardzo dziękuję
Gosia ( Margo) żałuj,że nie mogłaś przyjechać. Ala dla Ciebie również miała co nie co
Byłam dziś u Ali (Georgini) i oczywiście nie wypuściła mnie z pustymi rękoma a raczej powinnam napisać pustym samochodem. Całe auto miałam wypełnione roślinkami. Sądzę,że gdybym przyjechała z przyczepką to też byłaby wypełniona po brzegi. Ja szczęśliwa ,że mam nowe nabytki a Ala szcześliwa,że jej troszeczkę uluzniło się w ogrodzie. Alu bardzo dziękuję

Gosia ( Margo) żałuj,że nie mogłaś przyjechać. Ala dla Ciebie również miała co nie co
Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Monika jeszcze jeden taki transporcik i będzie ok.Dzisiaj byłam w Sochaczewie i widziałam białą liatrę.Była wyższa niż te niebieskie tak ok.80 cm.Miałam chęć kupić ale babcia chciała 10 zł za 1 szt.Widziała że mi się podoba więc cena od razu poszła w górę. 

-
- 1000p
Alu roślinki posadziłam. Oczywiście obdzieliłam jeszcze kilka osób. Natrafiły się babcia, teściowa siostra koleżanka, nikt nie wyszedł z pustymi rękoma.
Pozdrawiam Monika
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, to chyba pomogłaś mi zidentyfikować moja różę
Też ma różowe plamki na płatkach. Więc mam 'Iceberga'
Fajne takie spotkania forumkowe. Ja też miałem w ostatnim czasie kilka i każde bardzo udane

Fajne takie spotkania forumkowe. Ja też miałem w ostatnim czasie kilka i każde bardzo udane

-
- 1000p
Jacku ja niestety nie mam zbyt dużo czasu na spotkania forumowe. Osobiście poznałam trzy osoby. U Ali mogłabym przesiadywać godzinami lubię słuchać z jaką fascynacją opowiada o swoich planach i o różach. Gosię chciałabym mieć jako sąsiadkę ale do Płocka dość daleka droga i więcej plotkujemy na PW niż w realu.
Iceberga jest naprwdę piękna. Miałam okazję ją podziwiać u Ali. Ma obfice kwitnący, rozrośnięty krzaczek . Moja to jeszcze maleństwo
Iceberga jest naprwdę piękna. Miałam okazję ją podziwiać u Ali. Ma obfice kwitnący, rozrośnięty krzaczek . Moja to jeszcze maleństwo
Pozdrawiam Monika
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Cudnie słonecnie ... słonecznikowo u Ciebie Moniś
-
- 1000p
Jolu to tylko taki mały zakątek. Wypadła mi wtym roku rdestówka i musiałam czymś wypełnić lukę. Przyznam,że fajnie to wyszło. A zarzekałam się,że nie chcę zółtych kwiatów w ogrodzie. a jakoś dużo się ich zrobiło.
Mąż zrobił mi niespodzinkę. Wyciągnął sztywną siatkę i zapytał czy mi się nie przyda. Rany idealna na podporę dla powojników. I tak powstał pomysł na nową rabatę powojnikową na tylnej ścianie garażowej. Ale to już naprawdę plany na przyszły rok. Zmieszczą się na niej 4 sztuki. Chyba wytrzymam do wiosny
W planach jest Omoshiro, Matka Teresa lub Matka Urszula Ledóchowska z fioletów do wyboru Gipsy Qween Viola Julka lub Kacper, a z różu to Barbara lub Pafar lub Piilu. Z różowymi mam ograniczony wybór bo nie wszystkie odmiany tolerują południową wystawę.
Mąż zrobił mi niespodzinkę. Wyciągnął sztywną siatkę i zapytał czy mi się nie przyda. Rany idealna na podporę dla powojników. I tak powstał pomysł na nową rabatę powojnikową na tylnej ścianie garażowej. Ale to już naprawdę plany na przyszły rok. Zmieszczą się na niej 4 sztuki. Chyba wytrzymam do wiosny

Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, zgubiłam Twój wątek
Żałuję bardzo, że nie byłam u Ali. Naprawdę.
Planuję zakupić Iceberga jesienią. Wsadzę go między irgę, a forsycję. Biel będzie ładnie odbijała od zieleni. A z przodu posadzę hibka od Bożenki, też białego, no i może poszerzę rabatę na przynajmniej 1 hortensję bukietową.
Też chciałabym mieszkać blisko Ciebie

Żałuję bardzo, że nie byłam u Ali. Naprawdę.
Planuję zakupić Iceberga jesienią. Wsadzę go między irgę, a forsycję. Biel będzie ładnie odbijała od zieleni. A z przodu posadzę hibka od Bożenki, też białego, no i może poszerzę rabatę na przynajmniej 1 hortensję bukietową.
Też chciałabym mieszkać blisko Ciebie

-
- 1000p
Gosiu pisząc o hibku masz na myśli hibiskusa ? Jeśli tak to za dwa trzy lata będziesz musiała go przesadzić bo Ci zasłoni różę. One są tylko na początku małe ,póżniej się rozrastają.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Powojniki które jeszcze kwitną
Niobe o trochę dziwnym zabarwieniu i Mrs Cholmondeley bez porównania mniejszy niż przy pierwszym kwitnieniu.

Niobe o trochę dziwnym zabarwieniu i Mrs Cholmondeley bez porównania mniejszy niż przy pierwszym kwitnieniu.

Pozdrawiam Monika