Mój ogród na wsi
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród na wsi
Anno Ty wciąż robisz tyle smaku ... a mnie w ogóle nie układa się żaden plan wyprawy na grzyby choć las 1,5 km od miejsca gdzie mieszkam.
Ciągle wypada coś ważniejszego - tak to już jest jak sie ma rodzinkę ale ... bez niej życie byłoby puste.
Pozdrawiam
Ciągle wypada coś ważniejszego - tak to już jest jak sie ma rodzinkę ale ... bez niej życie byłoby puste.
Pozdrawiam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
i w moim lasku za siatką pokazują się prawdziwki , już trochę pojadłam ,może po tych deszczach będą mniej robaczywe ..i czekam na czerwoniaki jeszcze żaden się nie pokazał ...
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janeczko co to za grzyby czerwoniaki ? ja takich nie znam 

- maniusika
znasz ,znasz to popularne czerwone koźlaki też dobre do jajecznicy ,, a suszone mają najwięcej grzybowego smaku ..
Mi też szalenie podobają się Twoje dzwoneczki 

Dziewczyny u nas na te czerwoniaki mówią czerwonogłówki, wiem o które chodzi już ich troszkę nazbierałam tzn wiaderko .Jutro z samego rana jadę na wieś i idę na grzyby, nie wiem czy jeszcze są ale mam nadzieję , że tak.Jutro wieczorem zdam relację.Ja kurki jadam od momentu zakupienia domu na wsi ponieważ wcześniej znajdowałam tylko pojedyncze sztuki a teraz mam swoje miejsca -przypadkowo odkryte , które mnie nie zawodzą i mam kurek bardzo dużo.W ubiegłym roku jednego dnia nazbierałam 3 wiadra 12 litrowe.
Werciu Te dzwoneczki są już dość popularne i rozrastają się szalonym tempie.
Krysiu jak masz tak blisko las to na co czekasz ? Ja to rodzinę zostawiłam koło lasu w samochodzie poszłam po grzyby i wróciłam do nich , bo oni nie chodzą na grzyby ani mąż, ani syn i córka. 

Dzisiaj zebrane zdjęcie zrobione w trakcie przebierania, te w metalowej misce przebrane w plastikowej czekają na swoją kolej.

- maniusika
ale grzybów a u nas gdzie nie gdzie jeden , znajomy zbieracz pół dnia chodził i nawet pół wiaderka nie zebrał ..a on też ma swoje miejsca .. za daleko bo bym się do ciebie wybrała ..
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Gdyby było bliżej ,już pojechałabym do Ciebie na grzybki.U nas nic,chyba za sucho,bo deszcze omijają szerokim łukiem.
Dziewczyny bardzo chętnie bym was zaprosiła na te grzybki ale ta odległość 
Janeczko u was na Mazowszu potem są zielonki -gąski a na naszym terenie one nie rosną według mnie to najlepsze grzybki.

Janeczko u was na Mazowszu potem są zielonki -gąski a na naszym terenie one nie rosną według mnie to najlepsze grzybki.
- maniusika
Gąski nie długo się pokarzą ale ja ich nie lubię zbierać bo przeważnie są ukryte pod ziemią i igłami .. ale jeść lubię smaczny z nich ;rosołek ; wychodzi , inne grzyby nie mają tyle aromatu ....
Janeczko masz rację , że smaczne są gąski.

Igorze rzeczywiście już trochę dawno u mnie byłeś nic cię nie ominęło forum ma to do siebie , że można cofnąć się wstecz i nadrobić zaległości.