Storczyki Storczykowej cz. 3
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
śliczne, szczegolnie ten pierwszy i ten łaciaty ;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ten pierwszy to Phalaenopsis Liodoro, zapachowe cudeńko z wieeelkimi liśćmi.
Różowa Vanda dzisiaj już przekwitła, ale kwitną rózne Phalaenopsis. Najbardziej mnie cieszą pąki tetraspisa, nie umiem się doczekać kwitnienia.
Różowa Vanda dzisiaj już przekwitła, ale kwitną rózne Phalaenopsis. Najbardziej mnie cieszą pąki tetraspisa, nie umiem się doczekać kwitnienia.
- Storczykowa

A Phalaenopsisy sobie kwitną, biały w łatki ma już całkiem rozwinięty kwiat, który jest wyjątkowo duży, ostatnim razem miał mniejsze (ale za to więcej, a teraz ma tylko 4 pąki). 2 lata nie kwitł. Kwitną też inne Phal., niedługo zakwitnie tetraspis. Ma takie cudne pączuszki, mam nadzieję, że ich nie zrzuci.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne kwitnienia
u mnie teraz czas na dendrobia 

- Storczykowa
Jakie masz odmiany Dendrobiów?
Ja miałam normalne D. phalaenopsis, 2 nobile i pomarańczowe stardust. Z tych wszystkich, które przeszły przez moją kolekcję, powtórzylo kwitnienie tylko fioletowe i takie jedno bladorózowe. Ogólnie Dendrobia mi się nie udawały, zwłaszcza nobile, te szybko gubiły liścia i marszczyły się. Miałam piękne fioletowe D. phalaenopsis, ale jesienią chyba 2008 przemarzło w szklarni i uschło. To akurat dość ładnie rosło...
W sumie jedyne storczyki, które u mnie dobrze się udają, to Vandy i Phalaenopsis. Większych problemów z nimi nie ma, kwitną chetnie, choć i wśród nich zdarzają się kapryśne rośliny. Z moich Phal. chyba najkapryśniejsza jest bellina. Inne botaniczne rosną dużo lepiej, najlepiej tetraspis i schilleriana, a także equestris, choć on ciągle nie odbudował systemu korzeniowego, ale kwitnąć chce. Tetraspis ma już kreseczki na pączuszkach.
Porobiłam tez trochę zdjęc kwitnącym hybrydom Phal., zaraz je będę zmniejszać.
Ja miałam normalne D. phalaenopsis, 2 nobile i pomarańczowe stardust. Z tych wszystkich, które przeszły przez moją kolekcję, powtórzylo kwitnienie tylko fioletowe i takie jedno bladorózowe. Ogólnie Dendrobia mi się nie udawały, zwłaszcza nobile, te szybko gubiły liścia i marszczyły się. Miałam piękne fioletowe D. phalaenopsis, ale jesienią chyba 2008 przemarzło w szklarni i uschło. To akurat dość ładnie rosło...
W sumie jedyne storczyki, które u mnie dobrze się udają, to Vandy i Phalaenopsis. Większych problemów z nimi nie ma, kwitną chetnie, choć i wśród nich zdarzają się kapryśne rośliny. Z moich Phal. chyba najkapryśniejsza jest bellina. Inne botaniczne rosną dużo lepiej, najlepiej tetraspis i schilleriana, a także equestris, choć on ciągle nie odbudował systemu korzeniowego, ale kwitnąć chce. Tetraspis ma już kreseczki na pączuszkach.
Porobiłam tez trochę zdjęc kwitnącym hybrydom Phal., zaraz je będę zmniejszać.
- Storczykowa
Kwitnące Phalaenopsis:

Listka Phal. z plamami:
Biały z mazami:

violacea x amboinensis x spica (listko sercowe z plamami, inne liście są zdrowe):

Phal. valera (ta żółta częśc liścia to ta, co dotykała okna):

Listka Phal. z plamami:
Biały z mazami:

violacea x amboinensis x spica (listko sercowe z plamami, inne liście są zdrowe):

Phal. valera (ta żółta częśc liścia to ta, co dotykała okna):

- trzynastka
Dusiu ja też miałam plamy ale dzięki Bogu wszystko co z plamami zaschło liście opadły a nowe zdrowe 
teraz 3 d.phal będą kwitły 

mam 5 dendrobium phal. jedno dendrobium berry Oda, jedno d. Kingianum, dendrobium fire bird i jedno d.nobile te dwa ostatnie to maluszkiStorczykowa pisze:Jakie masz odmiany Dendrobiów?

- Storczykowa
Też w zeszłym roku miałam podobne plamy na niektórych Phal., ale po jakimś czasie im przeszlo, mam nadzieję, że te też będą zdrowe. Szczególnie mi zależy na violacea x amboinensis x spica. On jest zdrowiutki i okazaly, tylko to listko sercowe wyszło takie źle wybarwione.
A Dendrobia masz ciekawe
. Właśnie sobie przypomniałam, że tez miałam D. kingianum, 4 lata temu. Pięknie pachniało. Niby długo żyło, ale listka zrzucało i kwitnąć nie chciało. Szkoda, że mi się nie udawały, bo Dendrobia sa bardzo ładne, jak kwitną.
A Dendrobia masz ciekawe

- trzynastka
Dusiu sama się dziwię ale u mnie lepiej i częściej (czasem dwa razy do roku) kwitną właśnie dendrobia phal. niż inne storczyki.
- Storczykowa
Może twoje warunki są bardziej na Dendrobia. U mnie znowu bardziej na Phal., a u kogoś znowu na Paphiopedila czy Cattleye... To zależy, jak je uprawiamy, jakie warunki są w pomieszczeniu ze storczykami... U mnie są przeciętne warunki pokojowe, bardzo gorąco latem i bardzo chłodno zimą, bardzo dużo światła, przeciętna wilgotność... Vandy to lubią, ale Dendrobia chyba nie bardzo... nobile bardzo szybko gubiłuy liścia i stały takie badyle pomarszczone.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dusiu nie mogę się napatrzeć na twoje kwiatuszki
łaciatek obłędny i bardzo podoba mi się ten który ma różowe i białe płatki tak jakby na przemian i na takie dwa jeszcze bym się zdecydowała, choć wiem że mogłoby to grozić wymeldowaniem 

- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu,wszystkie kwiatuszki masz piękne
Zawsze jak do Ciebie zaglądam,to mam ochotę lecieć do kwiaciarni po takie piękności
ale powstrzymuje mnie brak miejsca 

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Dusiu, kwitnienia jak zwykle niesamowite a zdjęcia mistrzowskie
Widać, że uwielbiasz robić fotki swoim pupilom
Co do phal. bellina, to może spróbuj przesadzić ją do sphagnum, moja od kiedy jest w mchu, wydała dwa listki ikorzonki, co oznacza, że jej służy ;)

Widać, że uwielbiasz robić fotki swoim pupilom

Co do phal. bellina, to może spróbuj przesadzić ją do sphagnum, moja od kiedy jest w mchu, wydała dwa listki ikorzonki, co oznacza, że jej służy ;)
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Dusiu, jak zwykle cudne kwitnienia i bardzo ładne nowe nabytki
A dendrobia już tak mają, że obłędnie kwitną, ale starsze psb zawsze są "łyse"

A dendrobia już tak mają, że obłędnie kwitną, ale starsze psb zawsze są "łyse"