Wilgotność ziemi,powietrza w uprawie roślin doniczkowych
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jakim sprzyja duza wilgotnosc?
Z owadożernych lubią większą wilgotność dzbaneczniki, ale muszą mieć w parze dużo światła.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- iwosia88
- 1000p
- Od: 1 maja 2010, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wilgoć lubi też polyscias i fikusy 

Moje kwiatowe wątki i nie tylko ;) Zapraszam 
Spróbuj żyć tak, żeby ktoś dzięki Tobie powiedział: "Tak, jestem szczęśliwy"...
Iwona

Spróbuj żyć tak, żeby ktoś dzięki Tobie powiedział: "Tak, jestem szczęśliwy"...
Iwona

Dzięki
Caltea, maranta, fikus, dracea, filodendron, areca.. a jakieś kwiatowe też?
Ta trzykrotka jest nawet, nawet - muszę jej poszukać

Caltea, maranta, fikus, dracea, filodendron, areca.. a jakieś kwiatowe też?
Ta trzykrotka jest nawet, nawet - muszę jej poszukać

- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Podczas letnich dni, począwszy od czerwca a skończywszy na wrześniu wilgotność sięga 60-70 w domu(na zewnątrz w tym czasie jest o około 10 % wyższa) i nie jest to wcale duża ani mała wielkość. Po prostu im cieplej tym wyższa jest wilgotność powietrza, gdyż woda paruje z powierzchni roślin, wód i grunty kilka razy szybciej.
W zimie natomiast wilgotność jest niższa, gdyż sytuacja przedstawia się odwrotnie jest zimniej, a rośliny, gleby i wody parują dużo wolniej.
Wszystkie rośliny z rodziny Obrazkowate czyli np. monstera, scindapsus, epipremnum aureum, filodendron, anturium i wiele innych lubi, a niektóre wręcz potrzebują dużej wilgotności powietrza.
Ponadto Kamelinowate, też lubią dużą wilgotność przykładami mogą być trzykrotki lub reo meksykańskie.
Morwowate też należą do roślin lubiących dużą wilgotność. Przykładów jest naprawdę wiele, wystarczy posiedzieć i pomyśleć.
W zimie natomiast wilgotność jest niższa, gdyż sytuacja przedstawia się odwrotnie jest zimniej, a rośliny, gleby i wody parują dużo wolniej.
Wszystkie rośliny z rodziny Obrazkowate czyli np. monstera, scindapsus, epipremnum aureum, filodendron, anturium i wiele innych lubi, a niektóre wręcz potrzebują dużej wilgotności powietrza.
Ponadto Kamelinowate, też lubią dużą wilgotność przykładami mogą być trzykrotki lub reo meksykańskie.
Morwowate też należą do roślin lubiących dużą wilgotność. Przykładów jest naprawdę wiele, wystarczy posiedzieć i pomyśleć.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Witam! Z góry przepraszam ale nie wiem w którym dziale pisać bo nie we wszystkich mogę jako początkujący użytkownik.
Pytanie moje jest jakie rośliny doniczkowe muszę pozyskać aby zwiększyć wilgotność powietrza w pomieszczeniu.
Albo inaczej wypiszcie te które najwięcej wytwarzają wilgotności.
Słyszałem iż paprotka i jakaś trawka wydziela ogromne ilości wilgotność ale mogę się mylić , wiec proszę o pomoc.
Dobrze by było jak te roślinki nie były zbyt wymagające
dzięki z góry za wyrozumiałość.
Pytanie moje jest jakie rośliny doniczkowe muszę pozyskać aby zwiększyć wilgotność powietrza w pomieszczeniu.
Albo inaczej wypiszcie te które najwięcej wytwarzają wilgotności.
Słyszałem iż paprotka i jakaś trawka wydziela ogromne ilości wilgotność ale mogę się mylić , wiec proszę o pomoc.
Dobrze by było jak te roślinki nie były zbyt wymagające

dzięki z góry za wyrozumiałość.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Re: Wilgotność
A może lepsze byłoby akwarium?
Jakąś wilgotność rośliny wytwarzają, ale nie przesadzajmy, trzeba by mieć dżunglę w domu, żeby to odczuć.
Jakąś wilgotność rośliny wytwarzają, ale nie przesadzajmy, trzeba by mieć dżunglę w domu, żeby to odczuć.
Czyli nie da się zwiększyć wilgotności przez kwiaty w pomieszczeniu ?
Chodzi mi o to czy ktoś podpowie które kwiaty(rosliny) wydzielają największą ilość wilgotności?
Chodzi mi o to czy ktoś podpowie które kwiaty(rosliny) wydzielają największą ilość wilgotności?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
ja proponuje kupic nawilzacz powietrza .....uzyskasz wieksza wilgotnosc w mieszkaniu ,a i rosliny ktore masz zyskaja na tym
Wilgotność powietrza
Witam zakładam ten temat bo nie znalazłem niczego co by mnie satysfakcjonowało i rozwiązało mój problem.
Chciałem zwiększyć wilgotność powietrza wokół swoich roślin doniczkowych i wpadłem na taki pomysł żeby do jakichś niewielkich pojemników czy szklanek wlać wody i rozstawić je obok roślin, np na prapecie 2m trzy sztuki, czy to wystarczy? A tak dla efektu estetycznego wsypać tam jakiś żwirek np, żeby to jakoś ładnie wyglądało. Nie będę stosował podwójnych podstawków bo to kiepsko wyglada i zajmuja dużo miejsca, trzeba czesto wody dolewać, to samo z podwójnymi doniczkami. Co myślicie o tym pomyśle, czy to skutecznie podniesie wilgotnosć wokół roślin?Będe wdzięczny za odpowiedź
Chciałem zwiększyć wilgotność powietrza wokół swoich roślin doniczkowych i wpadłem na taki pomysł żeby do jakichś niewielkich pojemników czy szklanek wlać wody i rozstawić je obok roślin, np na prapecie 2m trzy sztuki, czy to wystarczy? A tak dla efektu estetycznego wsypać tam jakiś żwirek np, żeby to jakoś ładnie wyglądało. Nie będę stosował podwójnych podstawków bo to kiepsko wyglada i zajmuja dużo miejsca, trzeba czesto wody dolewać, to samo z podwójnymi doniczkami. Co myślicie o tym pomyśle, czy to skutecznie podniesie wilgotnosć wokół roślin?Będe wdzięczny za odpowiedź

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Wilgotność Powietrza
Czemu podwójnych?zbyszek12 pisze: Nie będę stosował podwójnych podstawków bo to kiepsko wyglada i zajmuja dużo miejsca
Na zwykłej podstawce, trochę szerszej, niż 'powinna' być wysypujesz warstwę kamyczków na przykład i na tym stawiasz doniczkę, a na podstawkę wlewasz wodę. Sprawdza się świetnie, wygląda wcale nieźle.
Re: Wilgotność powietrza
Zapomniałem napisać.... chodziło mi też o to wysypywanie kamieni na spód też nie chce tego bo przeciez wypadałoby ten podstawek większy dać a to zajmuje miejsce a ja mam sporo roślin upchanych i dolewanie wody częstrze przecież, wolałbym otrzymać odpowiedź w sprawie mojego pomysłu czy to się sprawdzi ewentualnie coś jeszcze innego 
Chociaż z drugiej strony, tak myślę...może jednak spróbuje z tymi kamyczkami na podstawce bo i tak wszystkim roślinom mi to nie potrzebne w sumie...
ale póki co czekam na odpowiedź ;)

Chociaż z drugiej strony, tak myślę...może jednak spróbuje z tymi kamyczkami na podstawce bo i tak wszystkim roślinom mi to nie potrzebne w sumie...
ale póki co czekam na odpowiedź ;)
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Najlepiej to zainwestować w nawilżacz powietrza i dla człowieka korzystne i dla roślin 
Pomysł masz niegłupi,sama w jednym pomieszczeniu stawiam wazon z wodą.Z całą pewnością zwiększysz wilgotność,ale czy w takim stopniu by zadowolić rośliny to już tego nie wiem.

Pomysł masz niegłupi,sama w jednym pomieszczeniu stawiam wazon z wodą.Z całą pewnością zwiększysz wilgotność,ale czy w takim stopniu by zadowolić rośliny to już tego nie wiem.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Pozwolę też się wtrącić. Kwestia wilgotności powietrza powinna być uzależniona od temperatury. Jeśli nie przekracza ona 20 stopni nie należy przesadzać z podwyższaniem wilgotności. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, a wilgotność zbyt wysoka, łatwo o różne choroby grzybowe. Dlatego przy ok 20 stopni lepiej nie przekraczać 60%. Dlatego lepiej w pierwszej kolejności kupić sobie wilgotnościomierz. Zmierzyć, ją przy użyciu podstawek, a później inwestować w elektryczny nawilżacz. Należy pamiętać o jeszcze jednym, rośliny stojące w grupie same wytwarzają określony mikroklimat.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam ponownie, postanowiłem kupić higrometr na poczatek jak kolega radził ale teraz kolejny problem jaki ten wilgotnościomierz zakupić, żeby dobrze wskazywał wilgotność a nie jakiś bubel.
Czy wskaźnik wody będzie sensowny również w glebie?
Szukam jakiegoś wskaźnika wody/wilgotności do podłoża, takiego, który jest tani, mały i włoży się na stałe do każdej doniczki. Coś jak te małe, tanie wskaźniki do hydroponiki (np ten z allegro 12645260527). Czy jeśli się je włoży do gleby, to zadziałają podobnie?