Mój ogród - lawenda i coś jeszcze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - lawenda i coś jeszcze

Post »

Pamelka, Monia68, Pati22443 :wit

LaViol - dzięki za miłe słowa, clematisy rosną z dala od korzeni iglaków, więc nie będzie problemu. Ja nie przejmuję się warunkami glebowymi i pH, pradwą jest że mam czarnoziem I kl. Zaczynając ukwiecać mój ogród kupowałam małe skalniaczki, dopiero potem przyszedł rozum do głowy i zaczęłam kupować większe rośliny, bo te po prostu widać w dużym ogrodzie, a na małe przyjdzie czas jak już będzie mało miejsca. Lubię bardzo duże kępy

Iza - ja nie jestem specjalistką od lawendy :;230 ja ją tylko bardzo lubię i te motyle, które przyciąga. Ja swojej lawendy nie okrywam na zimę, w przyszłym roku będziesz już miała super duże kępy, moja ma trzeci rok i obcinam właśnie teraz po kwitnieniu, zdąży się jeszcze rozrosnąć do zimy w gęste poduchy. Obcinam krótko, jak naniżej, zostaje tylko 1- 2 pary listków. Można obcinać wiosną ale nie rozrastają się tak gęsto.

gloriadei - cieszę się że chciałaś u mnie pospacerować, chcesz powiedzieć że tobie coś nie chce rosnąć? nie wierzę !!!!!!! Pustynniki lubią mieć sucho i dużo dużo słońca, moje rosną pod sosną od południowej strony, nigdy ich nie podlewam i te bliżej sosny są grubsze i większe. Przesadź swoje, myślę ze zakwitną w przyszłym roku, może kłącza się rozrastają, zrób im podsypkę z piasku, żeby miały sucho w nóżki

jaroZone, mag - dziękuję
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Lawendo :D Szkółka rzeczywiście fenomenalna, szkoda tylko,że daleko od nas.....
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lawenda pisze: LaViol - dzięki za miłe słowa, clematisy rosną z dala od korzeni iglaków, więc nie będzie problemu. Ja nie przejmuję się warunkami glebowymi i pH, pradwą jest że mam czarnoziem I kl.
No tak, to wiele wyjaśnia :D Ja mam mazowiecki piaseczek na ile, z wysoką wodą gruntową, klasa V :;230
Chyba muszę sobie odpuścić ten pomysł, tak samo jak pustynniki, bo wygniją :/
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tak się zastanawiam, czy te wszystkie zachwyty skłonią Cię do wrzucenia jeszcze paru zdjęć? :) Bo o nadmiar zdjęć nie można Cię posądzić :;230
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Urszulo,
niestety nie wszystko u mnie rośnie :lol:
Z pustynnikami niby robię co trzeba i nic...
rosną od południa na suchej ziemi- piaseczku ;:3
Zawsze wyrastają tylko liście :(
Na szczęście moge sobie pooglądać tutaj ;:108
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

caterina - :wit

LaViol - ja też nie mogę mieć wszystkich roślin, które bym chciała i nie ma co walczyć (z trudem mi to przychodzi :;230 Niech rośnie to co chce i to jest właśnie ciekawe, ta róznorodność, którą podziwiamy u innych.

artam - nie mieszkam na działce na stałe, a jak wpadam na kilka godzin to albo nie ma czasu albo słońca, albo aparatu nie wezmę. ;:223

gloriadei - róże wynagradzają ci wszystkie inne, jak nie chce coś u mnie rosnąć to sobie odpuszczam. Ale jak się tak napatrzę u innych to trochę żal
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem z rewizytą! Piękny masz ogród, taki dojrzały. Już jest obiektem mojej zazdrości, a w szczególności te duże drzewa i jego powierzchnia. Czekam na więcej zdjęć, w końcu nieładnie być taką fotograficzną sknerą mając takie piękne widoczki. :wink:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Też wpadłem z rewizytą jak igiełka78. Jest miło,że powiększyłaś grono miłośników ogrodów z lubelszczyzny. W prawdzie nie bardzo rozpieszczasz nas widokami ze swojego ogrodu ale te co pokazałaś przedstawiają ciekawy nawet powiedział bym tajemniczy ogród. Może to sztuka robienia zdjęć ale i ogród ma na pewno niezwykły urok. Czekam na dalsze zdjęcia.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tak, jak Marta i Janusz czekam na zdjęcia, proszę więc nie zapominać aparatu :lol:
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, wczoraj dotarłam na działkę i było co robić, chwasty wcale nie chcą odpoczywać, rosną jak zwariowane, trawa też nie chce być gorsza, więc koszenia też nie zabrakło. Januszu, Marto i Pamelko aż się bałam pokazywać bez zdjęć, dzisiaj kilka zrobiłam, już wstawiam. A swoją drogą to bardzo się cieszę że się dopominacie o zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to nie wszystko, pokaże jeszcze coś
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

A co to za roślinka na pierwszej fotce :?: :shock:
Pokazuj,pokazuj więcej..... ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graziu, to jest Eukomis bardzo ładna roślinka i długo kwitnie, ale nie zimuje w gruncie
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zbliża się niestety jesień

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lawenda pisze: LaViol - ja też nie mogę mieć wszystkich roślin, które bym chciała i nie ma co walczyć (z trudem mi to przychodzi :;230 Niech rośnie to co chce i to jest właśnie ciekawe, ta róznorodność, którą podziwiamy u innych.
Jakby tu powiedzieć.... z czarnoziemem masz trochę większy wybór :;230
Masz rację, nie ma sensu sadzić roślin "na siłę", bo i tak rezultaty będą mizerne. A gdyby nasze ogrody były jednakowe to co byśmy pokazywali? ;)

Śliczne kawałki ogrodu :)
Czy maliny rosną w towarzystwie niezapominajek? takie dorodne :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
x-d-a

Post »

Urszulko, dorodne malinki i piękne nawłocie :P Lubie je, choć są takie zwyczajne i pospolite, a niektórzy nawet traktują je jak chwast...Jeśli Cię to pocieszy, to ja dzisiaj swoje już wycięłam, bo przekwitły, a chcę uniknąć ich niekontrolowanego rozsiewania.
Czyli co? już jesień :?: Eeee, chyba na wyrost zwykło się kojarzyć te kwiaty z jesienią...Może prędzej schyłek lata?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”