U Babuchny w ogródeczku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Babuchny w ogródeczku cz.2

Post »

Basiu , będą biały i bordo ! :lol:
Azofoską podsypywałaś? ;:224
One lubią dobrze zjeść!

Ewuniu , jakie zielono , co zajrzę to coś cudnego kwitnie! ;:224
Jeżówki mam już kilka lat , ale miały tendencję do znikania , nie wiem dla czego , ale 2 lata temu zanikła mi moja purpurowa! :roll:
Musiałam zdobyć nową! :lol:

Christin , białą mam z zakupów u naszego forumka , Drozda , polecam szczerze , sadzonki były zdrowe duże i ładnie się przyjęły ! ;:108
Piszesz , że lubisz białe kwiaty , w tym roku zachwycił mnie ślaz piżmowy , biały ,wieloletni , długo i pięknie kwitnący , masz go? Jeśli nie , to zebrałam trochę nasionek! :wink:

Jeśli chodzi o syriacusa , coś mi dziwnie kwitnie , tylko u góry i nie jest zbyt obsypany pączkami , chyba trzeba będzie go przyciąć , tylko kiedy i jak? :roll:

Obrazek

Hibiskusy są sadzone po 2 razem , tak je dostałam i tak posadziłam , zastanawia mnie czy nie warto było by je jesienią rozdzielić i wsadzić pojedyńczo , tylko czy im nie zaszkodzę , nie wiem jak długo tak rosły i czy nie mają splątanych razem korzeni! :roll:

Troszkę zielonego

Obrazek

:wit
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko piękny Eukomis :D a hibiskusem wciąż się zachwycam, bo moje to jeszcze straszne maluchy, muszę posadzić koniecznie mojego białaska, bo od czwartku czeka w donicy :roll: ale jakoś nie mogę zdecydować się gdzie go wetknąć :roll: Nie mam pomysłu na rabatę przy wejściu do domu, a może raczej mam mnóstwo pomysłów i nie wiem który wybrać....to tak jakbym nie miała żadnego. Mam tam posadzone iglaki i były pienne róże, które wszystkie tej zimy wymarzły i je wykopałam. Zastanawiam się czy tam nie posadzić hibiskusów :roll: w pierwszej wersji miał być tam jednorodny szpaler Westerlandów lub Chopinów, a teraz jeszcze myślę o hortensjach :roll: Już nie wiem sama....masakra ;:223
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dawidku , dziękuję! :lol:

Agnieszko , hibiskus lubi słoneczko , a przy domu pięknie by się prezentował.
Choć taka rabata z iglaczkami i hortensjami , miałaby na pewno cudny wygląd , a hibka bym tam nie dokładała , sama nie wiem co Ci poradzić , hortensje są ozdobne od wiosny , a hibiskus długo stoi w uśpieniu i dopiero latem odżywa .
Moje na widoku dosyć długo straszyły kikutami , wydaje mi się , że bardziej nadają się jako wypełniacz , pośród kwitnących. :roll:

Wczoraj przeprowadzałam zmiany na rabatce , odzyskałam dosyć dużo miejsca po usunięciu jukki , i mogłam zaszaleć przesadzając i rozsadzając moje monotematyczne! :roll:
Ale chyba znów dałam plamę , bo na brzegach wsadziłam budleje , a one potrafią się nieźle rozrastać , no cóż chyba czeka je jeszcze jedna przeprowadzka :roll: , ale wstrzymam się z tym do ochłodzenia , bo słoneczko dość dało popalić , roślinkom po przesadzeniu . :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz tak sobie patrzę i myślę , ta rabata ma przewagę kwitnących pełnym latem i jesienią ;:224 , muszę koniecznie wpleść tam kwiaty wiosenne i letnie , bo zamiast monotematycznej , plackowato pusta wiosennio-letnia zostanie! :;230

Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Dorotko, u siebie wstawiłam link o ketmii syryjskiej. One zawiązują pąki kwiatowe tylko na młodych przyrostach więc tnie się je wiosną.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Dorotko :wit a ja patrząc na Twoje zmagania z yuką wczoraj przesadziłam swoją , no rzeczywiście maleństwo na górze w ziemi kłacze miało ho ho , nawet sąsiad dostał kawałak z nowym zielonym pióropuszem.
A Ty swoją całkim wywaliłaś :?:
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Piszecie o juce ja ją dostałam w tamtym roku w tym nie kwitła ale ona nie ma żadnych przyrostów :(
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewciu, poczytałam , szkoda że tak późno zainteresowałam się jego cięciem. :roll:
No , ale mam nauczkę na przyszły rok! ;:224

Mireczko , cóż ziemia ukrywa nie przebrane skarby! :;230
Moja na kompoście , mam jeszcze 5 w gruncie wsadzonych , więc ta akurat poleciała na odpad.
Ale za to dostałam od sąsiadki następną , waregiata , i znów kombinuję , gdzie ją wsadzić! ;:224

Gosiu , musi się zaaklimatyzować , potem pokaże co potrafi! :lol:

Zakwitł moscheutos ;:138 ,
ale leje jak z cebra i nie mam jak cyknąć zdjęcia! :evil:

Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Doroto to zdjęcie jest obowiązkowe ;:108 ;:108 . Hmm mówisz leje , a mi mózg wypala 35 w cieniu ( o 6.30 w cieniu było 25 ;:223 ) . Nie żyję ja sie nie nadaję do tropików ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kurcze , może zamiana na okres upalno - lejący? :lol:
No nie grzmi na dodatek! :evil:

;:223 Mam nadzieję , że przejdzie bokiem , i kwiat dotrzyma do zdjęcia! ;:223

Wczoraj jeszcze wyglądał tak!

Obrazek

A z okna wygląda tak! :;230

Obrazek

Sorki za jakość zdjęcia , ale leje jak z wiadra! ;:223
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko u Ciebie leje a u mnie skwar i parówa :roll: mogłoby popadać :roll:
x-d-a

Post »

Dorotko, a u mnie na zmianę leje i słońce :!: Jak w tropikach ;:224
Jeśli chodzi o hibiskusy, to ja zauważyłam, że one najlepiej rosną na stanowiskach bardzo słonecznych i osłoniętych od wiatru.
Ja mam kilka, ale ten posadzony na południowej ścianie domu w tym roku jest wprost obsypany i liśćmi, i kwiatami :D No i wcale go nie cięłam...a pozostałe są rzadkie jak miotły i mają trzy kwiatki na krzyż :evil:
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Dorotko,piękne masz roślinki. Kuklik dopisany do listy! Acidantra u mnie zabójczo kwitnie . mamich 8 i są piękne! Teraz posadzę je razem z Tygrysówkami.One mnie też urzekły.Pozdrawiam, ale humoru to Ci zazdroszczę!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Dorotko zajrzyj na pw :wit :wit
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agnieszko , lało i grzmiało pół dnia , a teraz też parno , jakby to nie miał być koniec ulewy i burz! :roll:

Daluś , moje hibki też jak na patelni , ale jakiś rzadki mają pokrój , zobaczę na przyszły rok , czy się rozkrzewią jak wiosną je przytnę! ;:108

Tosiu , a Wiesz że to dobry pomysł?
Może i ja je połączę w przyszłym roku, wyglądały by pięknie , bo tygrysówka jest śliczna ale jednodniowa jednak. ;:224
Co do humoru , nawet nie wiem skąd się u mnie bierze , no co takiego go pcha tak do przodu , pokłady jego nie wyczerpane! :;230

Bożenko , już! ;:138
;:196

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”