Tomek i Ada
Witajcie,tea pisze:Włąsnie zastanawiamy się nad budową stawu kąpielowego.
Tomek i Ada
Wbrew pozorom, to wcale nie duży staw, ok 15 x 17 m folii EPDM potrzeba aby go uszczelnić, do tego dojdzie jeszcze ok 25 mb folii PVC gr 0,8 mm i szer 2 m na strumień, który będzie wspomagał oczyszczanie wody. Poza tym, strumień wprowadzi do ogrodu pewien klimat.leda16 pisze:No, chyba za bardzo się Pawle rozpędziłeśAle projekt akwenu wodnego zaiste monumentalny!
Koszty jakie wyliczyłem orientacyjnie, nie znam jeszcze dokładnych wymiarów, np długości strumienia, przyjąłem na 25 mb i 15m x 17m na staw. Wyszło mi 255,0 m² membrany EPDM na staw. Przyjmując średnią cenę EPDM na 30 zł za 1m² (cena waha się od 25 zł do 35 zł za 1m²) wychodzi 7650 zł za membranę i 760 zł za folię PVC na strumień (1 mb PVC grubości 0,8 mm, i szerokości 2 m = 30,40 zł)Teren jak najbardziej odpowiedni, bez dużych liściastych drzew, prawie zupełnie goły. Jednak koszty samej tylko folii byłyby powalające dla każdego.
A jakiej wielkości masz to oczko, znaczy się ile folii użyłaś do izolacji.leda16 pisze:Koszt mojego oczka wyniósł ok. 3000 zł. 2000 zł. folia, 300 zł profilowanie brzegów, 100 zł kopara z plantowaniem ziemi z wykopu i 460 kamień z przywozem.