Storczyki -nowa miłość Ani :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki -nowa miłość Ani :)

Post »

Witam.
Czas zaprezentować moje dendrobia.
Oto Nr 18.

Obrazek

a tu jego kwiatki (niestety część pędu była złamana i pozostało mu tylko 5 kwiatków)
Obrazek Obrazek

I Nr. 19 Niekwitnący obecnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek

A teraz marzę tylko o sabotkach! Nawet rozmawiałam z właścicielem hurtowni (w której zakupiłam większość moich storczyków) i Pan powiedział, że " teraz nie jest sezon na nie" :( Buuu... ;:223 ;:223 ;:223 Czyżbym musiała czekać jeszcze dłużej? ;:110 ;:110 ;:110
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak Aniu bo to zazwyczaj kwiaty "dnia krótkiego - zimnolubne" (jeśli chodzi o te bardziej popularne odmiany - ogólnodostępne że tak powiem) i swoje kwitnienia zaczynają od jesieni , a kończą wiosną gdy dzień jest już dłuższy. Choć są i takie kwitnące też i o każdej porze roku nawet potrafiące kwitnąć dwa razy w roku. Wysłałem coś o nich na pw.

Ja też już nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie. ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu ładne to dendrobium kwitnące. Mam takie samo :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu w sumie to mnie pocieszyłeś! Do jesieni niedaleko! :heja :heja :heja

Mała_Mi może szepniesz cioci Ani dobre słówko o nich. ;:180

A dziś kupiłam Dendrobium Nobile, to o biskupich kwiatach z biało -żółtym środkiem. Pachnie cudnie!

A na mojej liście chciejstw znajdują się:
1. SABOTEEEK!!!
2. Dendrobium nobile -białe
3. MM
4. I taki cukierkowy-tęczowy phal (widziałam go u kilku osób na forum).

Mało wymagająca jestem. ;:112 ;:113 ;:112
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A co mam Ci szepnąć? Jak z nimi postępować ?
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aniu, zawitałam wreszcie i do Ciebie, zaległości nadrobiłam :lol:
Powiem szczerze, że wszystkie nowości wspaniałe i każda w swoim rodzaju ;:138 ;:138 ;:138
Przecudne osłonki posiadasz, bardzo fajnie komponują się ze storczykami :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne dendrobia :) ja lubię je bardziej od phal :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :D

Mała_Mi no chodziło mi o to co i jak z nimi robić... :oops: jednak trochę już poczytałam o dndrobiach. Chyba je ujarzmię. :twisted:
A Trzynastka mnie tylko utwierdziła w tym przekonaniu. :heja Dzięki! ;:196

Asiu dziękuję. ;:196 I jednocześnie życzę ci dużo wytrwałości i w efekcie zwycięstwa w twojej storczykowej walce! Mam nadzieję, że na tym jednym storczyku się skończyło. A w tunelu, to nic zaraźliwego.

Ja tymczasem dostałam MEGA "PAŁERA". Zaczęłam rano spryskiwać liście moim storczykom. I co??!! Normalnie odnóżki w pędzikach mi się klują u niektórych! A u bidulków -przecenowców nowe listki idą (chyba urlop na balkonie im służy ;) )!
Mam już fotorelację dla Was zgraną na kompa ale wrzucę i opiszę później, teraz muszę niestety szykować się do pracy -pocieszające jest jednak to, że jeszcze dziś i znów mam URLOP!!! I to jeszcze 2 tygodnie ;:138 ;:138 ;:138
Do zobaczenia później. :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aneczka1979 pisze:
Mała_Mi no chodziło mi o to co i jak z nimi robić... :oops: jednak trochę już poczytałam o dndrobiach. Chyba je ujarzmię. :twisted:
Dendrobia to rośliny, do których chyba najmniej zaglądam. Moje dendrobia i phal. i nobile są w podobnym podłożu. Drobna kora, trochę węgla, parę kulek keramzytu, i trochę łupin kokosowych. Podlewam po przeschnięciu podłoża. W sumie to wychodzi tak samo jak u falenopsisów. Teraz co tydzień, zimą co 2 tygodnie. Odżywka co kilka podlań, nie za dużo (ok. połowy dawki zalecanej przez producenta). Jak na razie na nie nie narzekam. Zobaczymy co i kiedy pokaże Emma White - moje ulubione, ale uparcie wypuszczające pędy zimą, a to czas zrzucania pąków u mnie :(
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała_Mi dziękuję. ;:196

Nadrabiam zaległości. Trzy dni byłam odcięta od neta. ;:135 I ten czas uświadomił mi, jak bardzo jestem uzależniona od sieci :(
"Przejdźmy jednak do rzeczy".
Oto moje dziecko Nr 20. Dendrobium Nobile

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A tu proszę, jakie było zainteresowanie kwiateczkiem, jak tylko pojawił się na balkonie. Nie dziwię się. Pachnie cudnie.
Obrazek

I pajączek, którego znalazłam w nobile. Oczywiście fotka uwieczniająca musiała być. I co? Pajączek zdążył zwiać w podłoże nim go złapałam :( Chyba się nieźle wystraszył, bo od środy nie widzę żadnych oznak życia. :oops:
Obrazek

A na moim peloricku oznaczonym jako "Pastel geel", znalazłam pełno grzybków od takich już ukształtowanych do takich raptem kuleczek maleńkich. Pewnie bym nieźle spanikowała, gdybym dosłownie dwa dni wcześniej nie trafiła na wypowiedź Jovanki, na topicu Kermita, że one tak sobie w symbiozie po prostu... Grzybki mieszkały w podłożu dwa dni i "sobie poszły".
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oprócz tego, zobaczcie co znalazłam na tym kwiatku: ;:138 :tan :heja
Obrazek Obrazek

Obrazek

A tu przykład mojego Nr 5. r Różowego tygryska
Kupiłam go ze względu na trzy pędy oblepione pączkami. Miał 7 kwiatków i około 23 pączki. I co?! Zrzucił wszystkie pączki w oka mgnieniu. ;:223 Byłam załamana. ;:110 Teraz nadal stoi z tymi siedmioma kwiatami, strasząc pustymi pędami z odnogami. Oto co zauważyłam (pewnie miał dość słuchania tego moje straszenia i biadolenia ;) ):
Obrazek Obrazek

Obrazek
Na każdym z pędów znalazłam odbicie, każde w różnym stadium rozwoju (nadal jak widać jednak malusie). Ale są!!! ;:138 :tan :heja

Pamiętacie mojego pierworodnego? Nr 1. Kupując go, nie wiedziałam, że pęd rosnący ze stożka wzrostu oznacza to iż nigdy więcej już nie zakwitnie :( Dowiedziałam się o tym ze słów Moni Żabki, na innym topicu. Jaki czułam żal... Taki piękny okaz... Tak wyglądał.
Obrazek

Dziś sterczą już tylko "puste badylki". Czego się teraz mogę po nim spodziewać???

Obrazek Zobaczcie jak ma zakończony liść. Każdy jego jest taki( poza dwoma najstarszymi i najmniejszymi).

A czy to coś zapowiada? Zaznaczam, że kupiłam go ze wszystkimi łuskami "zdartymi".
Obrazek

A tu zauważyłam, że w kilku miejscach, przy oczkach, zaczyna pękać mu "skórka" i przebija się zielone "ciałko", o tak:
Obrazek Obrazek
Co to może oznaczać? Wcześniej tak nie było.

Zaraz będzie C.D.N. moich nowinek.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Dendrobia wszystkie piękne :) :) A te ostatnie fioletowe nobile przepiękne achh.. ;:167

Mam nadzieję, że pajączek o którym piszesz to nie przędziorek.... bo to straszny szkodnik :( Ale jest do zwalczenia :) Przyjrzyj się proszę temu storczykowi jakie ma listka i czy nie ma pajęczynki.

Twój nr 1 prawdopodobnie wypuści u podstawy basal keiki, więc będziesz miała jedno doświadczenie więcej. Główka do góry :) Będzie co obserwować :)

Z oderwanych łusek mogą wyjść pędy, keiki albo nic.... wszystko zależy od warunków i od roślinki. Cierpliwości - czas pokaże :)

No i gratuluję rozgałęzień na pędach! :) Powiedz mi czy rozgałęzienie na zdjęciu nr 15 od góry obok kropkowanego Phal nie dotyka czasem szyby? Bo wygląda jakby zasychał czy coś... jego czubek ma odcień fioletu... mogę się mylić, bo zdjęcia nieraz przekłamują ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jeśli storczyk ma pęd ze stozka, to powinnaś czekać na keiki spomiędzy liści.

A kwitnące są piękne, Dendrobium nobile mi się bardzo podoba, szkoda, że się u mnie nie trzymają, pamiętam, jak 5 lat temu marzyłam własnie o takim.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dendrobium urocze, A Mała Mi dokłądnie napisała jak je uprawiać :) ja moje kocham bo kwitną u mnie częściej niż phal :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AAAAAA!!!! Ratunku!!!!! ;:223 ;:223 ;:223 Monia chyba masz rację!!! To chyba przędziorek! ;:98 Wrzuciłam w google nazwę i na jednym z różnorakich fotek różnych odmian przędziorków zauważyłam swojego pająka!!! O to dziad!!! A ja do niego z serduchem a on mi taką świnię podkłada! CO ROBIĆ???!!! Ratunku!!!

To mój "gad". Przytachałam go z ostatnim zakupem -czyli dendrobium nobile:
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Nie jest czasem za duży jak na przędziorka? one są naprawdę malenkie, ledwo widoczne i mają pajęczynki, w których jest ich sporo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”