Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Aniu trochę mnie nie było z powodu nawału prac remontowych, no i tyle do nadrabiania...

Grad straszny, taki duży :shock:
Acidantery i mieczyki w pełni rozkwitu.... moje jeszcze nawet nie ujawniły pąków ;:224

Muszę się pochwalić, mam kiełki ;:138 twój arcydzięgiel się spisał na medal ;:196 Dziękuję!
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam nadzieję, że łapka Ci się szybciutko zagoi. ;:147
Mam jeszcze pytanko w sprawie kurek. Moje waciki nie chcą za nic siedzieć na grzędzie i śpią leżąc na brzuchu, głowa też leży na ściółce. Te wyciągnięte szyje sprawiają, że one wyglądają jak przetrącone. Czy Twój Emu też ma takie jazdy?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ptasio -Zielona Aniu :lol:
U mnie zamieszkała kaczka pekińska ,a właściwie to jest on ,czyli pan kaczor :lol:
Muszę mu zdjęcie zrobić i się pochwalić :wink:
Ja też mam Rutę ,ale jeszcze mnie nie poparzyła , będę
ją omijała z daleka :shock:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Zielona_Ania pisze: mieczyki mam po przerwie, moje stare musiałam zlikwidować bo były istnym siedliskiem patogenów.
Właśnie, też przez to przeszłam i niechęć do mieczyków została mi na długo... Dopiero w tym roku posadziłam kilka...naście... Zmorą moich były bodajże wciornastki? Miały takie białe cętki na kwiatach... I pamiętam, jak w takim angielskim słynnym programie ogrodniczym, którego tytułu nie pamiętam :evil: , jego prowadzący, taki słynny guru angielskich ogrodników, którego nazwiska też nie pamiętam :evil: :) mówił, że takim wszelkim choróbskom, wirusom, szkodnikom ułatwiamy działanie, jeśli te same rośliny sadzimy w dużych grupach koło siebie... Jak Aniu sądzisz? Coś w tym jest? Ja pomna swych smutnych doświadczeń, posadziłam swoje mieczyki w sporej odległości...
A może ktoś pamięta ten program? Był w naszej telewizji 7-10 lat temu.. Chyba jakoś tak...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Lucynko, dalia odmiana Tsuki Nori Yo Shisha. W zeszłym roku był z niej mały badylek z dwoma kwiatami, w tym ma silne pędy i sporo pąków. Zdjęcia ruty zamieszczę, będzie dla przestrogi. Ufo natomiast na razie wykorzystuję do leczo. Za mało owoców do marynowania czy kiszenia :)

Asiu z wyspy -cieszę się że litwor się spisał, za dwa lata będzie już sam rozsiewał się w Irlandii :) Acidantera mnie zaskoczyła- wyrosła po pas, dawniej miałam taką do kolan :)

Asiu, łapka się goi :) bąble się zmniejszyły i jest mniej czerwona.
Mój emu odkąd ma skrzyneczkę to zawsze wskakuje na grzędę do spania, tym bardziej że z kogucikiem zielononóżki są nierozłączni- razem przy misce, razem spacerują i razem śpią. Nioski za to nie bardzo umiały siadać do spania na grzędzie, to kilka razy trzeba je było sadzać - załapały o co chodzi, ale niektóre wolą do dziś spać np. na gniazdach. Więc nie ma reguły. Myślę że nic im nie będzie- skoro wolą spać w ten sposób, nie ma się czym martwić.

Bożenko, taka kaczka to super widok! Znaczy kaczor, chętnie zobaczę. Teraz będę wszystkich ostrzegać żeby przy silnym słońcu nie drażnić ruty. Mój błąd, a mam rutę już kilkanaście lat.

Martuś, u nas w telewizji były emitowane przynajmniej dwie serie ogrodnicze z Wielkiej Brytanii, z czego ta bardziej poradnikowa to "Gardeners' World", którą prowadził nieodżałowany Geoff Hamilton, a po jego śmierci Alan Titchmarsh. Szkoda że ten program zdjęto z anteny, bo to był jeden z niewielu powodów dla których warto było oglądać telewizję. Czemuż u nas nie ma odpowiednika BBC?
Co do sadzenia w grupach- tak, zgodzę się z tym twierdzeniem, dajemy sygnał szkodnikom że podano do stołu. Łatwo im osiągnąć dużą liczebność. Natomiast duża różnorodność roślin zawsze utrudni masowe wystąpienie szkodników. Ponadto w przypadku roślin sezonowych bardzo ważne jest zmienianie stanowiska, bo przy mieczykach to i wciornastek i wirusy i grzyby tylko czekają na okazję. Ale czarnowidztwo :?
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, tak! Geoff Hamilton! Mój idol! Wiem, że zmarł w trakcie realizacji tych programów... Właśnie "Świat ogrodów"! Nie było to takie trudne do zapamiętania! :;230 Dzięki, bo mnie to już od dłuższego czasu męczyło...Pamiętam, jak uczył robić sztuczne kamienie z włókna kokosowego?, kopał doły na plaży i miał gotową formę, w którą wlewał tę jakąś mieszaninę...Niesamowity był!
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniały człowiek, wiele się nauczyłam dzięki tym programom. Wiem że tworzył jeszcze inne, w tym o ogrodach użytkowych (np. "The Ornamental Kitchen Garden"). Jego działalność jest więc bardzo mi bliska :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ech, ludzie odchodzą i to jest smutne. Ale kiedy czynią piękno i dobro to żyją w naszej pamięci.
Zdradziecka ruta... czytałam o jej "możliwościach" ale i tak wysadziłam w warzywniku. Jeszcze malutka i troszkę z boku.... Będę na nią uważała. Z drugiej strony, to o moich komarach szybciej zapomnisz...
Tsuki Nori Yo Shisha - cudna dalia :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja też nie wiem, co to jest ruta, ale nie będę jej sadzić, więc nie ma problemu :lol:

Aniu - czy patisony będziesz marynować?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Mieczyki masz śliczne, w ubiegłym roku wyrzuciłam trzy kosze na ognisko i zarzekałam się ze więcej nie kupię, ale nie wiem oj nie wiem
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorze, "drobie" ostatnio stały się modnym elementem ogródkowym :;230 No, proszę, specjalnie dla Ciebie:
Obrazek

Izuś, zauważyłam tę rutę u Ciebie, faktycznie na razie młodziutka. Omijaj przy słońcu!

Dominiko, jeszcze kilka roślin może tak załatwić (np dyptam). Patisony jeśli krzaczki zechcą się rozrosnąć to chętnie zamarynuję, na razie jest ich za mało :) .

Lawendo, tak to już jest z nami, zarzekamy się że czegoś nie będziemy sadzić, aż nadchodzi taki piękny dzień, że trafiamy na forum i następuje szybka zmiana postanowień :lol:

Ponieważ miotam się między pracą, zakupami przedwyjazdowymi, przetwórstwem i ogródkiem, moja fotorelacja jest nad wyraz skromna :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Drób, fantastyczny. Butki, wyjściowe i jakie nowiutkie aż sie kurki zainteresowały. :;230 A gdzie ruta?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano właśnie. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić ;:14 , obiecuję poprawę jutro ;:108
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

no, no kurki robią ci dodatkowe dziurki :;230 :;230
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hi hi - kurki ciekawskie czy żarłoczne :?: Skromna fotorelacja niezmiernie treściwa. Dla takiego efektu warto się miotać :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”