Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Oliwko a ja już myślałam ,że tylko moja zaskakuje... :wink: W poprzednim poście napisałam Ci ,że w planach mam powojnik VV...miałam na myśli Etoile Violet,coś mnie zamroczyło,Violaceę niedawno posadziłam i jak na młodzieniaszka spisał się super,widać ,że clematis ma wigor... :D
Jurku dzięki za linki,wszelkie strony różane uwielbiam ...Ten co podałeś nie zajmie mi sporo czasu ,róż tam niewiele...Tak,tak ...do zobaczenia :D
Wiesiu dzięki ;:196 ,wilec czerwony lubi ciepło i niestety jednoroczny...Południowe kwiaty najpiękniej kwitną ,przez to mam sporo doniczek do podlewania... :wink:

Wcześniej zachwalałam pnącze o nazwie Kielisznik bluszczowaty Multiplex,a teraz chciałam przestrzec przed sadzeniem go w ogrodzie ,gdyż tworzy niesamowite rozłogi...Wykopywałam go robiąc miejsce dla powojnika,i jakże się zdziwiłam co zobaczyłam ,a sadzony był niedawno... :?

Obrazek

Obrazek

Myślałam ,że twarda niewzruszona glina będzie przeszkodą dla rozwijających się rozłogów ...niestety grube korzenie wchodziły w ziemię jak w masło...
Mimo tego ,że kwiaty ma ciekawe,muszę z niego zrezygnować.
To pnącze na wielkie przestrzenie,i to gdzieś zupełnie z boku,w żadnym wypadku na grządkach .Będę musiała powalczyć jeszcze z jednym ,którego ,nieświadoma co mnie czeka, ukorzeniłam z sadzonki,i to na rabacie różanej ... ;:223
Dla przypomnienia kwiaty kielisznika...takie ładne... :roll:

Obrazek

Zakwitł ponownie Clematis Generał Sikorski...zawrotna ilością kwiatów,aż jeden... :;230 ale jaki ...półpełny,muszę sprawdzić ,czy on taki cudak... :wink: ale wypuszcza kolejne pąki,mimo ,że jeden pęd prawdopodobnie padł na uwiąd...cuda się zdarzają... :D

Obrazek

Obrazek

Po burzy...
Obrazek

wczorajsze zakupy: róża Stadt Rom(ADR),budleja Empire Blue,Ostróżki niskie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu furteczka jest pierwszorzędna i widzę że też wybieliłaś jak drzwi w domciu. Pięknie.
Szkoda wielka z tym kielisznikiem. Może do donicy go?? Ciekawe czy będzie wtedy kwitnął...
Nelu twoje powojniki od samego początku mnie zaskakują, ale muszę się pochwalić że mój Multiblue też szykuje się do ponownego kwitnienia ;:138

Budejla o takich ciemnych kwiatach zakwitła u znajomych i chyba wezmę sobie gałązkę, ciekawe czy się ukorzeni. A wiesz co, ostatnio zobaczyłam że jedno z rond nieopodal jest obsadzone białą :D Chyba będę szabrować..
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ piękna ta róża. Ostatnio bardzo polubiłam takie róże o delikatnych kwiatkach. Kolor też ma ciekawy,bardzo intensywny. Chyba, że zdjęcie przekłamuje.
U mnie powojniki jakoś wysiliły się wiosną i teraz odpoczywają. Nie chcą wypuścić nawet nowych pędów, a co dopiero mówić o pąkach. :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka furtka ,taka z najprostszych ...na pewno lepsza od poprzedniej... :wink: Muszę uważać z tym bieleniem ,farba do dyspozycji...wszystko bym przemalowywała... :;230
Powojnik Viola Violacea ,który posadziłam obok schodów ,został stłamszony przez Thunbergie alata,pierwszy raz rozrosła się tak intensywnie ,a liście ma jak katalpa...Zdławiła również The Presidenta ... :? Nie będę jej likwidować ,bo ładnie kwitnie ..ale za rok muszę zmienić jej miejsce nasadzenia :wink:
Kielisznik w donicy ...,dobry pomysł,...ale obawiam się ,że rozłogi jest w stanie puścić nawet przez dziurki na dnie,strasznie inwazyjna roślina...
Na pewno uda Ci się ukorzenić budleję ,mnie się to udało,i na razie ,nawet po przesadzeniu rosną wielkie ...w tym roku jest gorzej...,chyba zima dała im się we znaki... :roll:
Małgosiu te dwa pączki róży CdCh właśnie tak wyglądały...od razu rzuciły mi się w oczy... :D Zazwyczaj ma ona zewnętrzne płatki jaśniejsze od środka...
Powojniki,gdy zakończą kwitnienie,można przyciąć pod miejscem ostatniego kwitnienia,ale jeżeli są młode to nie można od nich za wiele wymagać... :wink: Najlepiej chyba kupować takie,które kwitną w różnych okresach i w tedy mamy kwiaty non stop...W praktyce wygląda to różnie... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelciu to ty mi zostaw parę korzonków tego kielisznika, co :roll: Wsadzę go do donicy i postawię na betonie, to powinno mu ostudzić zapał. A ja szukam roślin pnących do donic pod ten mur, im więcej tym lepiej. Tunbergia już na liście wpisana...
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiula nie ma problemu,zostawię kielisznika ,ale do kubła go włożę,i będzie czekał na Ciebie... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu właśnie z tą myślą kupiłam dzisiaj powojnika tulipanowego jak go nazywam. Inne też mnie kuszą.
Napisałam u siebie, ale powtórzę tutaj. Może w sobotę 28 spotkasz się z nami u Szmita, a na wystawe pojedziesz w niedzielę?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dziękuje bardzo za propozycje ;:196 ,ale już jestem umówiona w Warszawie w sobotę...szkoda :cry: , już w piątek wybieram się do stolicy...kawał drogi ...na jeden dzień za daleko... :wink:
Powojnik tulipanowy to taki jaki rośnie u Izki...?No to bardzo ładny... :uszy
Jakbym mogla to bym wszystkie zamówiła ...uwielbiam powojniki...szczególnie te nietypowe,dzwoneczkowe,niebieskie...Będę podziwiać u Ciebie... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mój jest czerwony.
Wielka szkoda :( Myślałam, że to da się połączyć. Chyba, że wszyscy wpadniecie?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Czyli uprawa kielisznika tylko w wiadrze :roll: Szkoda, bo zachwycające te kwiaty, naprawdę :roll:

Nie narzekaj na Sikorskiego - mój Ernest Markham nic nie wyprodukował i nie zanosi się na chociaż jeden kwiatek :cry: Jak w przyszłym roku też będzie tak kaprysił, to go gdzieś przesadzę :roll:

Podobają mi się te niebieskości z różem ;:180
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łał nareszcie dotarłam do końca . 4 dni bez netu ,a ile do czytania . Kielisznik ma takie korzenie :roll: gorzej niż powój a taki piękny kwiat . . Śliczna różyczka ta nowa a Caffe albo chocolate co za różnica ważne ,żeby cieszyła kwiatem i była zdrowa . Powojnikowy świat stoi jeszcze otworem u mnie też sie obudziły ze snu a już myślałam ,że je uśmierciłam . Ciekawe co będzie ;:196 ciekawego w Warszawie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gośka czerwone dzwoneczki tez ładne ,sama mam również parę clematisów w podobnym kolorze... :D
Na pewno będzie jeszcze okazja do spotkania... ;:196
Dominiko kielisznik juz został wyeksmitowany,ale pomimo tych wielkich rozłogów ,Asia spróbuje go okiełznać w donicy... :wink:
Moje niektóre powojniki też się nie wysiliły ,sadzę ,że to z powodu wciskania pomiędzy rośliny, a one jednak mają solidne i rozłożyste korzenie... :roll:
Jadziu tyle dni bez netu...no to wykazałaś dużo cierpliwości... :wink: Kielisznik specjalnie zamawiałam w sklepie internetowym,wiedziałam ,że ma rozłogi,ale to co zobaczyłam po wykopaniu...nie mogłam uwierzyć,kawałek po kawałku na czworakach musiałam wygrzebywać je z ziemi,powchodziły w korzenie hosty,pomimo zapory w postaci folii ...Nigdy więcej... :roll:
Ta pomyłkowa róża nie jest brzydka,ale Cafe jest po stokroć piękniejsza...Miałam na nią wyznaczone miejsce,o które u mnie ciężko...Może zareklamuję...zobaczę jeszcze...
A wystawa będzie pewnie bardzo ciekawa,zazwyczaj na niej przedstawiane są różne nowości kwiatowe i liczę na pokaz róż i powojników ,mają być przedstawiciele znanych hodowców róż...O wszystkim napiszę po... :D

A teraz zdjęcia,zrobione pod wieczór ...
kącik floksowy ,jeden z dwóch

Obrazek

Perowskia ,co roku wygląda podobnie nie rozrasta się nie ma możliwości,ale wytrzymała... :wink:

Obrazek

najlepszy powojnik bylinowy,kwitnie non stop...Arabella
Obrazek

drugie kwitnienie ostróżki
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Tym linkiem, też się rozczarowałem ... , ale podałem go, gdyż mocno reklamują się na helpmefindzie (348 odmian). "Wyskoczyli" , gdy szukałem 'Blue for You' :roll: .
Dlatego, w wolnej chwili poszperam trochę, i dowiem się gdzie ukryli pozostałe :wink: .
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje ostróżki musiałam obciąć ,gdyż ślimaki tak im przyrzadziły liście ,że strach było na nie patrzyć . Ciekawa jestem Nelu jakie będzie sprawozdanie z wystawy . Zyczę miłej zabawy . ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku powolutku wnikam w strony różane Poulsena ...pod kątem warszawskiej wystawy,wynalazłam piękną różę tegoż hodowcy ,ponoć najpiękniejszą z serii Palace Dronning Margrethe http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.36351
Ona już na mojej liście... :D
Szukaj Jurku ,a nuż znajdziesz jakiś rarytasik... :wink:

Jadziu
wystawa dopiero pod koniec sierpnia...,myślę ,że dostanę oczopląsu... :;230 ,albo w najgorszym wypadku palpitacji... :lol:
Ślimaki uwielbiają ostróżki ,koniecznie trzeba zastosować radykalnych środków w postaci granulek... :wink: Wtedy tylko masz roślinę całą,nie zeżartą ...
Dzięki...zabawa będzie przednia... ;:196

Zakwitła jednym kwiatem Perle d'Or ...na razie krzaczek miniatura... :lol:
Obrazek

Rosarium Uetersen powoli otwiera kwiaty w drugim rzucie...
Obrazek

Cecile Brunner
Obrazek

Fisherman...prawdziwy kolor zdecydowanie ciemniejszy
Obrazek

A bratki kwitną i kwitną... :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”